Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Međunarodni panel za klimatske promjene UN-a tvrdi: Ovako će hrvatska obala izgledati za 80 godina

Hrvatska obala za 80 godina
Foto: Google Earth
1/7
23.10.2022.
u 07:00

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu

U posljednja dva desetljeća broj katastrofa uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama gotovo se udvostručio na 6.681, u odnosu na 3.656 između 1980. i 1999. godine, navodi se u ovogodišnjem izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. Oko četiri petine katastrofa u tom razdoblju otpada na poplave i oluje, no bilježi se i više suša, šumskih požara i toplinskih valova. 

„Nejasno je zašto svojom voljom i svjesni nastavljamo sijati sjeme svog uništenja, usprkos znanstvenim dokazima da svoj jedini dom pretvaramo u nenastanjiv pakao za milijune ljudi“, stoji u uvodu. 

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli:

Hrvatska obala za 80 godina
1/8

Prema prošlogodišnjem izvješću Međunarodnog panela za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (IPCC), globalne temperature vjerojatno će porasti na 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih razina između 2030. i 2052. ako se zagrijavanje nastavi trenutnom brzinom. 

Na sličan scenarij upozorava i članak o klimatskim promjenama objavljen u PNAS-u  2017. godine koji predviđa će do 2100. godine svijet biti topliji za 3 Celzijeva stupnja te upozorava da će prema takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena na Zemlji uzrokovanih klimatskim promjenama.

Što to znači za Hrvatsku, pokazuju sljedeće ilustracije:

Hrvatska obala za 80 godina
1/6

 

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu, a u slučaju rasta od 9 metara, pod vodom će biti Trogir, pola Solina, Kaštela, splitskog Poljuda, Dioklecijanove palače, Lore, luke i kolodvora... Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta od 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče... Pod vodom bi završila i stara gradska jezgra Dubrovnika. Na sjeveru, u Rijeci bi pod morem završila praktično svaka znamenitost ovog grada, a slično bi bilo i u Puli.

Kako bi se izbjegla sumorna budućnost Zemlje i pretvaranja iste u nenastanjiv pakao, nužno je brzo djelovati na prevenciji, prilagođavanju na klimatske promjene i smanjivanju rizika od katastrofa, zaključuje se u ovogodišnjem UN-ovom izvješću.

Kako uštedjeti struju i vodu pri pranju rublja?

Komentara 27

PG
Paulie_Gualtieri
07:28 23.10.2022.

Još jedna prevara. Ljudi moji, krajolici se povijesno mijenjaju stalno već stotinama tisuća godina. Količina CO2 na planeti je konstantna, samo je pitanje u kojem obliku je trenutačno. Agende i oligarhija koja stoji iza ovoga zarađuje još više nego do sada. Ne dajte se navući na ove laži.

HA
hans55
10:05 23.10.2022.

samo gutajte soroševu propagandu ! kovid, ukrajina, klimatske promjene....

OP
opstanak
09:53 23.10.2022.

Glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije