Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otvoreno pismo Plenkoviću: 'Nismo mi nikakvi komunistički profiteri ni okupatori'

Navode kako poštuju Ustav i zakon te da zauzvrat očekuju da se poštuju i njihova ljudska i stečena prava te da su spremni na kompromise.
26. veljače 2018. u 11:43 49 komentara 4899 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je uputila u Sabor prijedlog o izmjenama Zakona o najmu stanova. Hrvatski savez udruga stanara reagirao je na novi zakon otvorenim pismom upućenom predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću

Stan u državnom vlasništvu Popis provala Na meti provalnika bili stanovi do 40 kvadrata

- Poštovani Predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću, Obraćamo Vam se u ime građana, nas više od deset tisuća, koji će na temelju izmjena Zakona o najmu stanova, kojeg ste kao prijedlog Vlade uputili u saborsku proceduru, biti potpuno obespravljeni i pretvoreni u beskućnike - stoji u pismu.

U daljnjem je tekstu naglašeno da će obitelji koje žive više od deset godina u stanovima biti istjerane na cestu. U pismu je spomenuto kako ih se i oslovljava pogrdnim imenima poput "komunističkih profitera i uzurpatora" i stanarima koji su "okupirali" tuđe stanove.

Navode kako poštuju Ustav i zakon te da zauzvrat očekuju da se poštuju i njihova ljudska i stečena prava te da su spremni na kompromise. 

- Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država - stoji na kraju pisma.

Pismo prenosimo u cijelosti:

'Poštovani Predsjedniče Vlade, gospodine  Plenković,

Obraćamo Vam se u ime građana, nas više od deset tisuća, koji će na temelju izmjena Zakona o najmu stanova, kojeg ste kao prijedlog Vlade uputili u saborsku proceduru, biti potpuno obespravljeni i pretvoreni u beskućnike.

Nadamo se da niste svjesno i osobno sudjelovali u pripremi Zakona na temelju kojeg će tri tisuće obitelji biti izbačene iz svojih jedinih domova. Živimo u njima desetljećima.

Mijenjali su se politički sustavi i države, monarhije, režimi i diktature, ali nam nitko do sada nije zaprijetio izbacivanjem iz jedinih domova u kojima živimo sad već blizu jednog stoljeća i to bez da nam je ponuđena bilo kakva alternativa.

Želimo vjerovati da su Vas obmanuli (ne bi im bilo prvi puta!!), da ste zauzeti drugim državničkim poslovima propustili ozbiljnije se pozabaviti ovom temom. Zato nam je žao što niste pronašli bar sat vremena da saslušate i naše argumente i prijedloge. Naše obraćanje Vama ostalo je bez ikakvog odgovora.

Poštovani Predsjedniče Vlade, povrijeđeni smo i razočarani što nas Vaš uvaženi ministar Lovro Kuščević, potpuno neutemeljeno i javno etiketira „komunističkim profiterima i uzurpatorima“. Povrijeđeni smo kad nas se u službenim dokumentima naše države kojima komunicirate sa tijelima Vijeća Europe naziva stanarima koji su „okupirali“ tuđe stanove.

Pretpostavljamo da ste i Vi odrasli u stanu na kojem su Vaši roditelji u bivšoj državi stekli stanarsko pravo i otkupili ga po desetak posto njegove tržišne vrijednosti.

Pretpostavljamo da ćete se složiti da ni nas, ni Vas ili Vaše roditelje, koji smo u bivšoj državi bili nositelji stanarskog prava, nitko zbog toga nema pravo nazivati „komunističkim profiterima“.

Nismo mi nikakvi „profiteri“ ni „okupatori“. Profiteri svih vrsta i svih sustava već odavno su zbrinuli sebe i nekoliko generacija unaprijed i danas možda sjede među Vašim visokim dužnosnicima i pišu prijedloge po kojima bi časni i pošteni građani, bez ikakve krivnje i odgovornosti, trebali završiti izbačeni na ulicu. A među nama ima svih društvenih slojeva — radnika, sveučilišnih profesora, akademika, liječnika, branitelja, invalida, umirovljenika...

Poštujemo Ustav i zakone naše države. I baš zato očekujemo i tražimo da se poštuju naša stečena prava, naša ljudska prava i da se primjereno valoriziraju naša cjeloživotna ulaganja u naše domove. I spremni smo na kompromise, sučeljavanje argumenata....

Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država.

Ispravljati tuđe greške nije lako. Rješenja postoje. Pitanje je samo da li želite da država koju vodite preuzme odgovornost, jednako za one koji se bore za svoj profit i za one koji se bore za svoj jedini dom. Ostati ćemo uvijek lojalni svojoj domovini i svojoj državi, ali od svoje pravedne borbe za dom nikad nećemo odustati', stoji u pismu.

Pogledajte i galeriju: Državni stanovi

Andrej Plenković
1 / 20
Državni stanovi
Stanovi u Zapruđu Sve do 2020. Subvencije za stan idu dalje, ne više na četiri, nego na pet godina Goran Marić: 'Otkako smo objavili natječaj, u 7 stanova je provaljeno. Podnosimo prijave!' Najmanji stan za iznajmljivanje na Manhattanu na 5. katu Najmanji stan u gradu od 6 kvadrata iznajmljuje se za gotovo 6 tisuća kuna
Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

  • stric8:

    ...uzurpatori privatne imovine .... nasljednici dotepli tifusara .... muktežderci....

  • guitar:

    potpisali ste....uzeli ste.sad vracajte !!

  • kmerotrijeb:

    Bandu crvenu treba izbaciti iz stanova isto kako su tifusari izbacivali prave vlasnike... Oteto prokleto... Još im treba naplatiti stanarinu za sve godine što su u tuđem besplatno stanovali...