Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australci već biraju

Krenulo glasanje, Lovrin pojasnila zašto je više glasača

Ilustracija
Foto: Luka Klun/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.01.2020.
u 21:43

Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika počeo je u subotu navečer po hrvatskom vremenu u Australiji u kojoj se može glasovati na ukupno četiri biračka mjesta.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, održavaju se u još 47 država diljem svijeta, ukupno 3. 860.000 birača ima pravo odlučivati hoće li na čelu države idućih pet godina biti sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Zbog vremenske razlike, glasovanje u nekim državama počinje u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.

Posljednje će se, u nedjelju u 16 sati, otvoriti biralište u Los Angelesu, koje će se posljednje i zatvoriti, u ponedjeljak u 4 sata po našem vremenu.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).

Uz Australiju, četiri biračka mjesta otvorit će se i u Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te u Afganistanu.

Na pitanje o razlozima za gotovo 5000 više birača u drugom krugu nego što ih je bilo u prvom, Lovrin kaže da popis birača utvrđuje Ministarstvo uprave. Rekla je da DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci jer je tu prije svega 3000 dodatno aktivno registriranih, onih koji su se prijavili da će biti birači u inozemstvu. Dodaje da je moguće da je netko u dva tjedna postao punoljetan, da oni koji su glasali s "plavom potvrdom" jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu su izvadili važeću osobnu iskaznicu, prenosi N1.

- Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču - rekla je.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatska osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Ključne riječi

Komentara 11

TK
Ten-kre
22:14 04.01.2020.

Što će tek biti kad mrtvaci naprave gužve na biračkim mjestima.

ZB
Zoki-Bijela
22:25 04.01.2020.

Ajmooooo

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
23:01 04.01.2020.

Konacno jedan clanak o izborima pa da mogu malo krsiti izbornu sutnju: NEmojte glasati za Milankovića ....!!!!! Nemojte... to je stvar zdravog razuma..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije