Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Osuđen bivši direktor poznatih građevinskih tvrtki

Miroslav Bunić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
29.01.2020.
u 09:45

Osuđen je jer je gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i počinio kazneno djelo protiv gospodarstva, zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju

Miroslav Bunić osuđen je na dvije godine zatvora, s time da se Županijski sud u Varaždinu u nepravomoćnoj presudi odlučio na djelomičnu uvjetnu osudu - jednu godinu zatvora, dok drugu neće morati odležati ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Osuđen je jer je gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i počinio kazneno djelo protiv gospodarstva, zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju.

U presudi se navodi da je 17. prosinca 2007. kao direktor tvrtki Zagorje i Zagorje-Tehnobeton u Varaždinu sklopio u ime Zagorja kupoprodajni ugovor s VABA bankom o kupnji 410.000 dionica Zagorje-Tehnobetona za 56.375.000 kuna, odnosno za 137,50 kuna po dionici. Za iste je dionice 9. srpnja 2007. na glavnoj skupštini Zagorje-Tehnobetona donio odluku o povećanju temeljnog kapitala tvrtke izdavanjem novih 410.000 dionica društva kao privatno izdanje, koje je upisala i uplatila VABA banka za cijenu od 51.250.000 kuna, po cijeni od 125 kuna po dionici uz isključenje prava prvenstva tvrtke Zagorje kao jedinog osnivača i dioničara Zagorje-Tehnobetona na upis tih dionica.

Tako je Zagorje platilo dionice 5.125.000 kuna više nego da ih je steklo temeljem prava prvenstva, a s osnova tečajnih razlika i plaćenih kamata po kreditima koji su odobreni Zagorju za kupnju dionica društvo je platilo 1.199.017 kuna više nego da se kreditno zadužilo za iznos od 51.250.000 kuna. Time je, navodi se u presudi, za tvrtku Zagorje nastala ukupna šteta u iznosu od 6.324.017 kuna.

Inače, tvrtka Zagorje d.d. je 2018. završila u stečaju, a stečajni postupak vodi već treća stečajna upraviteljica jer su prva dva razrješena, prvi na osobni zahtjev, a drugi odlukom skupštine vjerovnika. Sredinom 2018. prijavljeno je 374 milijuna kuna tražbina, a priznato je 224 milijuna kuna. Najveći je vjerovnik, prema izvješću stečajne upraviteljice, luksemburška tvrtka sa 114 milijuna kuna, a stečajnu masu čine stopostotni vlasnički udjeli u Zagorje-Tehnobetonu, Zagorju Ltd., Zagorje-kamenu i nekretine u Omišlju. 

VIDEO Lučić izvrijeđao novinare pred sudom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije