Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostaje plan temeljne vojne obuke za mladiće i djevojke

Ministar objašnjava da se njegov plan nije promijenio, i dalje najavljuje organiziranje temeljne vojničke obuke, dakle jednomjesečnog tečaja
19. lipnja 2017. u 19:50 11 komentara 537 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

“Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”, izjava je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića koja je zbunila mnoge.

ODUSTALI SU Krstičević: Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka

Krstičević je, naime, uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović bio veliki zagovornik vraćanja obveznog vojnog roka jer su se promijenili sigurnosni uvjeti pa se i u Hrvatskoj, kao i u sve više europskih država, počelo razmišljati o povratku na mehanizam koji je omogućavao da znatno veći dio stanovništva stekne osnovne vojničke sposobnosti. Ministar objašnjava da se njegov plan nije promijenio. Kako kaže, on je najavljivao organiziranje tzv. temeljne vojničke obuke, svojevrsnog jednomjesečnog tečaja na kojemu bi mladići i djevojke stekli osnovna vojnička znanja.

Obuka bi bila organizirana posredstvom ljetnih kampova pa ne bi iziskivala veliki novac, za razliku od vraćanja vojne obveze u koju bi se ipak trebao uložiti puno veći novac, prije svega u obnovu objekata i nabavu kompleta uniformi i oružja. Krstičević kaže da stručnjaci izrađuju planove i trasiraju model prema kojemu će zainteresirani mladići i djevojke prvo proći temeljnu obuku od četiri tjedna, potom zainteresirani odlaze na dvomjesečno dragovoljno služenje, a u trećem stupnju prolaze specijalističku obuku od tri mjeseca.

Dakle, plan je da se u šest mjeseci takve obuke izgradi vojnik i vojnikinja koji potom potpisuju i profesionalne ugovore i postaju dio hrvatskih Oružanih snaga. Već ove godine Krstičević planira prvi put organizirati i treći ovogodišnji rok za dragovoljne ročnike pa će obuku proći do 1500 vojnika.

vojnici POŽEGA Na vjernost domovini obvezalo se 397 novih dragovoljnih ročnika Ministri obrane i ministri unutarnjih poslova država članica u EU u Bruxellesu su razgovarali o borbi protiv terorizma Ministri u Bruxellesu Krstičević: Domovinska sigurnost u lipnju na Vladi Na hodočašću Predsjednica, ministri i vojnici zapjevali 'Lijepa li si' u Lourdesu

VIP izdvaja za Vas