Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mliništa

Operacija Maestral: Već prvi dan pojavili su se veliki problemi i otpor

operacija maestral
Foto: Screenshot
1/3
11.09.2019.
u 08:35

VRO Maestral imala je dvije faze, prva je bila u smjeru Banje Luke s oslobađanjem Jajca, a druga prema zapadu u smjeru Drvara

Operacija Maestral bila je prva važnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH.

I dok se do danas u Hrvatskoj VRO Oluja drži završnicom Domovinskog rata, obrana oslobođenog teritorija od neprijateljskog protuudara, ali i potreban kapital u pregovorima za mirnu reintegraciju istočne Slavonije i završetak rata u BiH, vodili su u nastavak rata u svoj svojoj žestini. Mladićeve snage premještene iz istočne Bosne bile su razbijene u pokušaju proboja na Bosansko Grahovo, no neprijatelj se spremao i za nove napadne akcije na smjeru Glamoč – Livno.

Kako zračni udari pokrenuti 30. kolovoza od  NATO snaga nisu natjerali Karadžića na pristupanje mirovnim pregovorima, Hrvatske snage dobile su odobrenje za ostvarenje ove velike operacije koja je trajala od 8. do 15. rujna.

VRO Maestral imala je dvije faze, prva je bila u smjeru Banje Luke s oslobađanjem Jajca, a druga prema zapadu u smjeru Drvara. Središnje točke u prvoj fazi bile su pozicije prijevoja pred selom Mliništa, gdje je nastupala 7. gardijska brigada, i smjer Šipova, gdje je nastupala 4. gardijska brigada. Neprijatelj se snažno utvrdio na prijevoju Mliništa, u gustoj šumi, za dominantnim položajem iznad Glamočkog polja, koje je bilo brisani prostor. Sedma gardijska brigada je iz hodnje, koristeći se jutarnjom maglom u dolini, izvršila iznenadan i snažan udar na neprijateljske snage.

Obično napadne snage trebaju biti tri puta brojnije od snaga obrane, no ovdje je neprijatelj bio tri puta brojniji, dobro utvrđen i usred priprema za napadna djelovanja. Silina udara 7 gardijske brigade dovela je do potpunog rasula neprijateljskih snaga koje su se danima kroz šume u rasulu izvlačile, bježeći prema Banjoj Luci. Više u priloženom video:

Ključne riječi

Komentara 24

HE
hr.eu
11:52 11.09.2019.

Kao i jučer, opet imamo neimenovanog "neprijatelja". Kako vas koji pišete ovo nije sramota kad stanete pred ogledalo? Namjerno lažete tj. krijete riječ SRBI jer su SRBI ti koji su bili tada (kao i danas) ta neprijateljska strana. Očito vass oni plaćaju - pa ne pljujete u bunar iz kojeg pijete vodu.

ZA
zagabria2
09:47 11.09.2019.

Da, poginuli su vjerojatno u saobraćajnim nesrećama. Nisu Srbi bili slabi samo je HV bila jaka

UJ
ujo41
11:47 11.09.2019.

sve ono što smo prošli u akcijama zima...skokovi....itd bilo je gadno ali nakon grahova bilo je sve gore tamo su urođenici bili partizani u II.s.ratu i u pomoći im je sada bio najobučeniji dio jna iz srbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije