Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Operacija Maestral: Već prvi dan pojavili su se veliki problemi i otpor

VRO Maestral imala je dvije faze, prva je bila u smjeru Banje Luke s oslobađanjem Jajca, a druga prema zapadu u smjeru Drvara
11. rujna 2019. u 08:35 24 komentara 8986 prikaza
operacija maestral
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Operacija Maestral bila je prva važnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH.

Jasenice Napad na Jasenice VIDEO Više od 1500 granata je ispaljeno: To je bio pakao, gorjeli su nebo i zemlja

I dok se do danas u Hrvatskoj VRO Oluja drži završnicom Domovinskog rata, obrana oslobođenog teritorija od neprijateljskog protuudara, ali i potreban kapital u pregovorima za mirnu reintegraciju istočne Slavonije i završetak rata u BiH, vodili su u nastavak rata u svoj svojoj žestini. Mladićeve snage premještene iz istočne Bosne bile su razbijene u pokušaju proboja na Bosansko Grahovo, no neprijatelj se spremao i za nove napadne akcije na smjeru Glamoč – Livno.

Kako zračni udari pokrenuti 30. kolovoza od  NATO snaga nisu natjerali Karadžića na pristupanje mirovnim pregovorima, Hrvatske snage dobile su odobrenje za ostvarenje ove velike operacije koja je trajala od 8. do 15. rujna.

Domovinski rat - Medački džep Medački džep VIDEO: Zapovjednik je vikao: 'Četvrti je ranjen, prvi je već mrtav, nemojte ulaziti...'

VRO Maestral imala je dvije faze, prva je bila u smjeru Banje Luke s oslobađanjem Jajca, a druga prema zapadu u smjeru Drvara. Središnje točke u prvoj fazi bile su pozicije prijevoja pred selom Mliništa, gdje je nastupala 7. gardijska brigada, i smjer Šipova, gdje je nastupala 4. gardijska brigada. Neprijatelj se snažno utvrdio na prijevoju Mliništa, u gustoj šumi, za dominantnim položajem iznad Glamočkog polja, koje je bilo brisani prostor. Sedma gardijska brigada je iz hodnje, koristeći se jutarnjom maglom u dolini, izvršila iznenadan i snažan udar na neprijateljske snage.

Obično napadne snage trebaju biti tri puta brojnije od snaga obrane, no ovdje je neprijatelj bio tri puta brojniji, dobro utvrđen i usred priprema za napadna djelovanja. Silina udara 7 gardijske brigade dovela je do potpunog rasula neprijateljskih snaga koje su se danima kroz šume u rasulu izvlačile, bježeći prema Banjoj Luci. Više u priloženom video:

Tamara Boroš
Neponovljiva Boroš
Otkrivamo gdje je danas heroina koja je ispisala hrvatsku povijest i potom teško oboljela
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • hr.eu:

    Kao i jučer, opet imamo neimenovanog "neprijatelja". Kako vas koji pišete ovo nije sramota kad stanete pred ogledalo? Namjerno lažete tj. krijete riječ SRBI jer su SRBI ti koji su bili tada (kao i danas) ta neprijateljska strana. Očito vas ... prikaži još!s oni plaćaju - pa ne pljujete u bunar iz kojeg pijete vodu.

  • zagabria2:

    Da, poginuli su vjerojatno u saobraćajnim nesrećama. Nisu Srbi bili slabi samo je HV bila jaka

  • ujo41:

    sve ono što smo prošli u akcijama zima...skokovi....itd bilo je gadno ali nakon grahova bilo je sve gore tamo su urođenici bili partizani u II.s.ratu i u pomoći im je sada bio najobučeniji dio jna iz srbije