Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Više od 1500 granata je ispaljeno: To je bio pakao, gorjeli su nebo i zemlja

Jedna od najvažnijih strateških točki 1991. bio je stari Maslenički most na Jadranskoj magistrali, u tom trenutku jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije
10. rujna 2019. u 10:12 40 komentara 12886 prikaza
Jasenice
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/4

Dana 11. rujna 1991. godine izvršen je napad na Jasenice i Kruševo.

Jedna od najvažnijih strateških točki 1991. bio je stari Maslenički most na Jadranskoj magistrali, u tom trenutku jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije. Po pokretanju pobune u Kninu, onemogućen je promet preko Knina, ali i cestovni smjer Obrovac – Gračac, odnosno tzv. Lička magistrala. Hrvatske snage držale su dominantne pozicije na velebitskim uzvisinama iznad Jasenica, no isključivo pješačkim naoružanjem, zbog čega nisu mogle kontrolirati prilaz selu Jasenice.

Domovinski rat - Medački džep Medački džep VIDEO: Zapovjednik je vikao: 'Četvrti je ranjen, prvi je već mrtav, nemojte ulaziti...'

Iskoristivši svoju brojnost, teško topništvo i oklopne snage, 11. rujna pokrenut je napad na selo Jasenice s ciljem zauzimanja mosta i stvaranja pretpostavki za daljnji prodor koji bi potpuno onemogućio bilo kakav alternativni promet.

Snage specijalne policije iz Zadra, uz dodatnu potporu  pripadnika 112. brigade koja je bila u nastajanju, odbile su prvi nalet, no uz dodatnu zračnu potporu neprijatelj je uspio probiti linije i potisnuti hrvatske snage na drugu stranu mosta i u smjeru Starigrada do 13. rujna. Riječ je o vremenu prije zapovjedi o blokadi vojarni, kada hrvatske snage nisu imale teže naoružanje, materijalni resursi Oružanih snaga RH bili su skromni, no neprijatelja su natjerale da se tri dana probija do samog mosta. Novigradsko ždrilo i Velebit, na kojem su ostale hrvatske snage, omeli su neprijateljsko napredovanje, pri čemu su agresori pretrpjeli značajne gubitke nakon snažnih minobacačkih udara i pješačke obrane s dominantnih pozicija na Velebitu.  

Kako je prilaz Kruševu bio moguć samo morskim putem, zauzimanjem sjevernog ruba Novigradskog mora i istodobnim napadom na  Kruševo, snage 4. gardijske brigade i 112. brigade ostale bi potpuno odsječene. Sporo napredovanje neprijatelja dalo je vremena da se hrvatske snage iz Kruševa uspješno povuku. Ovo je ujedno i početak bitke za Zadar koja će kulminirati početkom listopada na samim predgrađima grada, gdje će neprijatelj biti zaustavljen. Više u priloženom videu:

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Brontops:

  Tko je ovo pisao? Tko je ovo dopustio publicirati? ...”izmedju Hrvatske i Dalmacije”... i tekst uopce???

 • branimir.bauer.9:

  "... jedina kopnena poveznica između Hrvatske i Dalmacije". Ne razumijem .

 • Avatar babatero
  babatero:

  Ha ha ha.... ovo više nije normalno! Neka čitač ovog pamfleta odgonetne tko je neprijatelj, neimenovani, marsovac ili izvanzemaljac?!!!! Možda srbočetnici? Halo!!!!! Možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete. Jad i mizerija!