Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO: Zapovjednik je vikao: 'Četvrti je ranjen, prvi je već mrtav, nemojte ulaziti...'

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napad i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić – Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi.
09. rujna 2019. u 07:30 66 komentara 53458 prikaza
Domovinski rat - Medački džep
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/3

Dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep '93. Nakon VRO Maslenica, područje Gospića i samog grada Gospića izloženo je neprekidnim artiljerijskim provokacijama i vatri iz teških strojnica po vojnim i civilnim ciljevima

Maslenica: Obrana položaja na Velebitu 1. gbr Domovinski rat 'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napadnu akciju i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić – Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi. Specijalna policija, koja je generalno bila u povoljnijem položaju od neprijateljskih snaga, uspješno je razbila neprijatelja i potisnula ga s pozicija Velebita, no uz kašnjenje od nekoliko sati zbog brojnih minskih polja i teške prohodnosti planinskog prostora.

Do 12 sati istog dana 9. gardijska brigada uspješno je izvršila svoju osnovnu zadaću, izvršivši napad na tri smjera, no krajnji zapadni dio u smjeru Divosela upao je u teške i krvave borbe s neprijateljskim snagama koje su samo sat kasnije od napada hrvatskih snaga isto jutro planirale krenuti u napad iz Divosela.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar babatero
  babatero:

  Nisam razumila, "ne prekidne artiljerijske provokacije" Ne napisaste od koga? Vidim potpisao se autor imena Večernji list, ili ne zna ili se pravi blesav, jer provokacije su dolazile od srbo- četnika, neki sa petokrakama ali većina s kokardama.

 • fake:

  che99, ajde ti nama reci, ponosiš li se Hrvatskom vojskom i pobjedom u Domovinskom ratu općenito i osuđuješ li ti srpsku agresiju na Hrvatsku? Samo toliko.

 • SNV:

  Opet rat ko je koga?Jučer godišnjica Maestral ni riječi a u njemu oslobođeni Jajce, Šipovo,Drvar,Vakuf, Ključ