Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA HAC

Operacija HAC: Žužul progovorio pred sucem

jurica prskalo
Goran Stanzl/PIXSELL
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
27.11.2009.
u 11:39

Zadržavanje im je određeno zbog utjecaja na svjedoke, ali kao razlog za pritvor u obzir su uzete i teške okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

Petorici osumnjičenih za namještanje posla bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok tvrtki Skladgradnja u vlasništvu braće Žužul, zbog čega je HAC oštećen za 22 milijuna kuna, istražni sudac Zdenko Posavec odredio je danas dvodnevno zadržavanje u pritvoru. Sudac smatra da bi petero uhićenih moglo utjecati na svjedoke, ali kao razlog za pritvor u obzir su uzete i teške okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

Zapravo, riječ je o visini protupravne imovinske koristi stečene tim kaznenim djelom. Ovaj se iznos navodi u kaznenoj prijavi uz koju je policija danas bivšeg predsjednika uprave HAC-a Juricu Prskala, člana uprave Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca i glavnog inženjera projekta Bosiljevo – Sveti Rok Željka Kandžiju te direktora Skladgradnje Slavena Žužula privela istražnome sucu.

Jedini ispunjavali uvjeti
Uz kaznene prijave policajci su sudu dostavili čak devet kutija dokumentacije koja je prikupljena tijekom devetomjesečne kriminalističke obrade i za premetačine stanova osumnjičenika u Zagrebu i Splitu te pretragom sjedišta HAC-a u Zagrebu i Skladgradnje u Splitu.

Direktore iz HAC-a tereti se da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1 i 4 Kaznenog zakona. U kaznenoj se prijavi ističe da je HAC imao ugovorene građevinske radove s dvije poslovne udruge te da su u sklopu tih radova ugovorili i bojenje tunela. Prema postojećim ugovorima bojenje tunela Mala Kapela trebalo je koštati 2,624.538 kuna, a Sveti Rok je trebao stajati 2,388.375 kuna.

No, odlukom odgovornih osoba u HAC-u koje su obuhvaćene kaznenom prijavom ovi su poslovi izdvojeni iz već sklopljenih ugovora i raspisana je nova nabava s procjenom vrijednosti od 36 milijuna kuna. Natječaj je raspisan tako da je jedino Skladgradnja braće Žužul ispunjavala uvjete.

Aktivna obrana
Nakon završetka natječaja sklopljen je ugovor između HAC-a i Skladgradnje za bojenje tunela po cijeni od od 150 kuna po metru četvornom iako je to nerazmjerno viša cijena u odnosu na uobičajenu cijenu za te radove, navodi se u današnjem policijskom priopćenju.

Svi osumnjičenici obuhvaćeni akcijom koju je policija nazvala "Nesklad" bili su danas oko 11 sati dovedeni na zagrebački Županijski sud.

Direktor Skladgradnje angažirao je čak trojicu odvjetnika, Željka Lubinu iz Splita te zagrebačke odvjetnike Krešimira Vilajtovića i Antu Madunića. Odlučio se na aktivnu obranu pa je Žužul svoj iskaz sucu iznosio više od sat i pol vremena. Govoreći pred sucem, Žužul je navodno negirao djelo za koje ga se tereti navodeći da su cijevi tunela i prije bile bojene po istoj cijeni po kojoj je i njegova tvrtka obavila posao.

– Te su cijevi višestruko naplaćene. Kolika je šteta, moći će se matematički utvrditi, ali nisam siguran da je riječ o 22 milijuna kuna – kazao je Ante Madunić, jedan od Žužulovih odvjetnika.

Petorka će ponovno biti izvedena pred istražnog suca u ponedjeljak kada će se odlučivati o njihovu jednomjesečnom pritvoru, a tužiteljstvo treba do tada sudu podnijeti i zahtjev za pokretanje istrage.

Komentara 36

KI
kiseljali
14:10 27.11.2009.

nismo blesavi, nismo glupi, nismo mutavi.. to je sve sića! .. dajte nam krupne ribe na pladanj, ostojića, manolića, mesića, sanadera...

DU
Deleted user
18:27 27.11.2009.

Cestarine su zbog toga takve kakve jesu, i zbog toga mnogi izbjegavaju autoceste, i zbog gustog lokalnog peometa mnogo ljudi je poginulo, stoga treba dotičnima prikalemiti i ubojstva iz nehaja. Osobno se svakovnevno vozim paralelnom lokalnom cestom jer mi je cestarina preskupa.

RU
rodijak Ujo
13:24 27.11.2009.

Nesklad je napravljen samo pisanjem poluinformiranih tzv. novinara koji nisu ni pokušali saznati pravu cijenu radova. Vlasnik sam tvrtke koja među ostalim izvodi i radove bojanjem epoksidnim bojama te tvrdim da ni moja ponuda za čišćenje i ponovno bojanje tunela ne bi bila niža od 130 kn/m2. Jedino je upitno pogodovanje Skladgradnji raspisivanjem natječaja s uvjetnim velikim brojem zaposlenika na poslovima antikorozivne zaštite koju većina tvrtki u RH ne može zadovoljiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije