Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitke za tržnice

Ogorčene kumice: Ili će se jesti sir ili ćemo u prosvjede!

kumica
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
03.10.2010.
u 18:27

Očajne prodavačice najavljuju kako neće sjediti skrštenih ruku jer ih nove prodaje okolnosti ostavljaju bez prihoda.

Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su, bez prethodne najave, obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, no one neće sjediti skrštenih ruku. Naime, kumice iz Križevaca najavljuju prosvjed na tržnici Dolac u ponedjeljak ujutro.

– Doći ćemo autobusom u osam ujutro, sa sirom ili bez njega pa dođite, poduprite nas, a jest će se sir i vrhnje. Bolje da ga pojedemo nego da ga bacimo – poručuju Zagrepčanima kumice.

Nije ni čudo, očajne su jer nova zabrana prodaje sira i vrhnja na otvorenom većinu ovih žena ostavlja bez prihoda.

– Dvadeset godina prodajem tu na Dolcu i bez toga ne bih preživjela jer imam samo 500 kuna poljoprivredničke mirovine – rekla nam je 70-godišnja Barica. Nema ona, kaže, ruke na koje može staviti prstenje, jer otečeni su od rada.

– Imam deset krava, a sir na Dolcu prodajem jednom tjedno, jer bih za svakodnevnu prodaju trebala imati 50 krava – ljuti se Barica. Svi, kažu, misle da kumice na svom siru dobro zarađuju, ali varaju se.

– Ono što na siru zaradim, potrošim na špeceraj i lijekove, a ako što ostane, kupim vegetu – otkriva kumica. Nema tu nikakva luksuza, a štand plati 30-ak kuna dnevno.

– Evo, ja imam pet krava, a one mi daju 25 litara mlijeka od kojih dobijem 30-ak svježih sireva, dva kuhana i nekoliko ocijeđenih kroz krpu – objašnjava Katica iz Križevaca koja na Dolcu broji sedmu godinu. Što će sada s mlijekom, ne zna jer otkupljivači mlijeka ne žele sklapati ugovore na kratko, dok tržnice ne dobave vitrine.

– Dio sira i mlijeka dat ću svinjama, al’ ne smijem previše jer će biti premasne i loše za jelo, a ostatak ću baciti – nemoćno je i s tugom rekla Katica.

Ključne riječi

Komentara 114

LO
lojtra
20:58 03.10.2010.

Boba, najrazumnije bi bilo OSTATI EUROPA!

JO
jovo
19:47 03.10.2010.

ako preovladava misljenje kumica, dodje do protesta,hrvatska definitivno nije za eu.onda joj je da ostane seljacka zemlja.u srbiji vec odavno sir, kao i zaklana perad,prodaje se iz vitrina.pa ugledajte se malo u tu srpsku praksu.

OB
-obrisani-
21:42 03.10.2010.

rezime kradezenjarske vlasti zadnjih 20 g Vanjski dug: 47 000 000 000 EURA ( 47 MILIJARDA,ne milijuna kako to \"greškom\" pišu nečiji bileni) Unutrašnji DUG : 30 000 000 000 KUNA 30 000 privrednih subjekata pred stečajem vrlo loš ioš i nazadan obrazovni zdrastveni sustav bez postojanja primarne i preventivne medicine 350 000 nezaposlenih Brodogradnja pred slomom devastirano i osirmašeno selo i uništenje srednjeg sloja građana Zagreb se po skupoći izjednačio s Tokiom i Londonom Nemamo više : PLIVU, Telekom,INU uskoro i Podravka je na tom putu. Nemamo NIJEDNO plinsko skladište,a izvozimo plin u bescjenje da bi ga zimi skupo plaćali Nepostojanje vizije razvoja gospodarstva od kojeg bi narod imao koristi Pogodovanje špekulativnom kapitalu te kapitalu sumnjivog porijekla i sumnjivim investicijam koje imaju cilj izvlačenja novca iz Hrvatske Svako nerođeno dijede u startu je DUŽNO 10 000 EURA. Uvozimo i jedemo svjetsko smeće,a tom politkom se uništva ionako slaba domaća proizvodnja Općeniti pad i nepostojanje temeljnih moralnih i ljudskih prijendosti. Općenito podržavanje i nepoštovanje ljudskih prava u svim sferama života,a posebno nepoštovanje radničkih prava. Mizerna primanja izglasana od strane \"države\" : 2500 kn koja ne pokrivaju osrednji džeparac nekog tinejdžera Ulaženje u strane vojen asocijacije koje nas dodtno financijski osiromašuju i stvaraju nas agresorom na slobodne zemlje islamskog svijeta te nepotrebnu konfrontaciju sa istima Planira se rasprodaja energeike,vodenih esursa,državnih zemljišta,autocesta itd..itd Imamo li državu ili je tek ona samo nedosanjani san na papiru uz cijenu uništenja svega onog što su stvarali naši preci.. Jedno nam ne gine PEČALBA Donosači golf loptica isluženim svjetskim kriminalcima Slijedi potpuna devastacija poljooprivrde pred GMO nasrtajima u kojima cemo ostati bez sjemena kukuruza i pšenice ( kao milijuni uništenih indijskih poljoprivrednika) pod blagoslovom oficijelne vlasti i temljitog nepoznavanja problematike i dugoročnih štea po naš MALI narod koje nam donose raznoazna sumnjiva udruživanja ZAŠTO NORVEŠKA ne želi u EU? Hrvatskoj ne treba EU EU je izmišljotina fiskalnog lihvarskog sustava i jedno njima pogoduje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije