Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOSTAVILI HLADNU ZAUSTAVU

Oglasila se NE Krško: Otkriveno je gdje je došlo do propuštanja, slijedi analiza uzorka

Nuklearna elektrana Krško
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
09.10.2023.
u 12:02

Naveli su kako će cijeli proces trajati moguće i do nekoliko tjedana, no zasad se ne zna sa sigurnošću, dodajući kako je NEK u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i tvrtkama

Uspostava parametara tzv. hladne zaustave Nuklearne elektrane Krško (NEK) tijekom vikenda ekipama elektrane je omogućila određivanje mikrolokacije propuštanja koja se nalazi na priključnom sustavu primarnog kruga. Slijede analiza uzroka i priprema aktivnosti za otklanjanje odstupanja, objavili su iz NE Krško u priopćenju.

Također su naveli kako će cijeli proces trajati moguće i do nekoliko tjedana, no zasad se ne zna sa sigurnošću, dodajući kako je NEK u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i tvrtkama kako bi se ''osigurala podrška za što brži povratak elektrane na mrežu''.

''Hladna zaustava elektrane znači da osim što elektrana ne proizvodi električnu energiju, značajno se smanjuju temperatura i tlak u primarnom krugu čime i stvaraju se uvjeti za sigurnost radnika. Osigurana je nuklearna sigurnost, kao što je bila osigurana čitavo vrijeme od prve indikacije puštanja. Sve odluke su i bit će zasnovane na načelima konzervativizma i visoke sigurnosne kulture, koja osiguravaju sigurnost zaposlenika, stanovništva i okoliša'', objavili su.

POVEZANI ČLANCI:

''Kako smo izvijestili u četvrtak, operativna ekipa otkrila je puštanje u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade, koje je inače bilo ispod vrijednosti postavljene kao granična Tehničkim specifikacijama. U večernjim satima ekipa je krenula u kontroliranu postupnu redukciju snage te je u petak ujutro elektrana bila isključena iz mreže i u tzv. stanju vruće pripravnosti. Nakon obavljenog očevida bilo je utvrđeno da je točno lociranje uz osiguravanje sigurnih uvjeta rada biti potrebna tzv. hladna zaustava elektrane koja je bila uspostavljena krajem tjedna'', zaključili su iz NE Krško.

>> VIDEO Naši reporteri u bivšoj vojarni Čerkezovac: Ovdje iz Krškog stiže radioaktivni otpad pakiran u 685 betonskih blokova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije