Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjo habulin, savez antifašista:

Odvojene komemoracije nisu dobre, znak su podjela

Franjo Habulin
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
23.04.2017.
u 08:00

Organizator jučerašnje komemoracije u Jasenovcu bio je i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). U povodu toga razgovarali smo s predsjednikom SABA-e Franjom Habulinom

Koje je vaše mišljenje o odvojenim komemoracijama u Jasenovcu?

Odvojene komemoracije nisu dobre. To je znak neslaganja, to su podjele koje nisu dobre ni po kojoj osnovi. Hrvatska je ušla u EU, želi graditi demokraciju i demokratske odnose, a sve ovo što se događa ne ide u prilog tome.

Koji su razlozi vaše odvojene komemoracije?

Diljem Hrvatske niču ploče s ustaškim pozdravom, ističu se fašistički i ustaški simboli. Stadioni grme takvim pozdravima, registriraju se udruge čiji su programi u suprotnosti s Ustavom. A sve je to u svrhu revizije povijesti. A na sve to skupa aktualna vlast ne reagira ili reagira tako da se to ne vidi. U znak neslaganja s nečinjenjem i nepoduzimanjem da se sve to spriječi i zaustavi, odlučili smo organizirati samostalnu komemoraciju i dostojanstveno obilježiti Dan proboja zatočenika ustaškog logora Jasenovac.

Kako komentirate ploču s pozdravom “Za dom spremni” postavljenu u samom Jasenovcu?

Aktualnoj vlasti skrenuli smo pažnju na to jer je to bezobrazno i drsko. Ploče s takvim pozdravom nisu dobrodošle nigdje u Hrvatskoj, a najmanje ovdje u Jasenovcu, mjestu stradanja desetaka tisuća nevinih ljudi. To ima svoju težinu i upravo smo zbog toga izrazili naše neslaganje s nečinjenjem aktualne vlasti.

> > 'Ploča u Jasenovcu je na zgradi koja je oteta Srbinu i u kojoj je bila komanda logora"

> > Šiber: Što bi bilo da 'Smrt fašizmu, sloboda narodu' osvane na Bleiburgu?

Komentara 39

AR
aristip
09:02 23.04.2017.

Ljudi moji, odvojene komemoracije su samo zato da bi danas Pupovac (u društvu s Vulinom, Dačićem, Dodikom...) mogao biti iza leđa Vučiću na velikospskom "derneku" u Gradini na Savi preko puta Jasenovca na kojem će Vučić sat vremena širiti mržnju prema Hrvatskoj i Hrvatima da bi na kraju rekao "....da ne misli da su svi Hrvati takvi". A za ovoga Habulina i sami Srbi kažu da je "korisna bud...".

DU
Deleted user
09:02 23.04.2017.

Ovi što prave podjele prave gluposti i za te svoje gluposti optužuju druge, prošlo je vrjeme jednoumlja -svatko ima pravo misliti svojom glavom- nema više komunizma ni srboslavij.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
08:18 23.04.2017.

Na stranu sad korištenje mjesta za pijetet u dnevnopolitičke svrhe, koliko je uopće normalno, štoviše zdravo, kad o se vrši zloporaba pijeteta od strane sekte štovatelja masovnog ubojice Josipa Broza, zločinačkog pokreta i zločinačke ideologije koja je odgovorna za smrt stotina tisuća nevinih ljudi, daleko više nego što ih je stradalo u samom iskorištenom mjestu pijeteta, Jasenovcu? Kako zločinci, a SABH je izvorni nositelj zločinačke ideologije, mogu govoriti u ime nevinih žrtava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije