Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo u 66. godini života

Održana komemoracija za Ivana Šukera: Okupio se veliki broj prijatelja, kolega, sugrađana...

Velika Gorica: Komemoracija za Ivana Šukera
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/13
08.09.2023.
u 12:37

U Sabor je prvi put izabran na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. Iste godine postaje i šef velikogoričkog HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice.

U utorak je u 66. godini života preminuo bivši potpredsjednik Vlade i dugogodišnji ministar financija Ivan Šuker. Ministarstvo financija i Grad Velika Gorica organizirali su komemorativni skup.

"Posebnu pozornost Ivan Šuker je kroz politički angažman dao razvitku Velike Gorice. Velika Gorica prometnula se u jedan od najdinamičnijih gradova", kazao je premijer Andrej Plenković nakon komemoracije. "Pamtim ga kao jednog od ključnih ljudi u vodstvu stranke", dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

Ivan Šuker rođen je u Livnu, a kad mu je bilo osam godina, s obitelji se seli u Veliku Goricu. Postavši 1990. član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj velikogoričke ispostave Porezne uprave, započinje političku karijeru.

Početkom Domovinskog rata bio je šef Kriznog stožera u Velikoj Gorici, a od 1993. do 1997. vanjski član poglavarstva Grada Zagreba, da bi od 1997. do 2000. bio podžupan Zagrebačke županije. U Sabor je prvi put izabran na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. Iste godine postaje i šef velikogoričkog HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice.

Tri godine poslije tada novoizabrani premijer Ivo Sanader poziva ga u Vladu i imenuje ministrom financija, što ostaje rekordnih sedam godina, sve do prosinca 2010., kada je tadašnja premijerka Jadranka Kosor s ministarskih pozicija smijenila Šukera te Božu Biškupića, Branka Vukelića i Marinu Matulović-Dropulić. Šukera je tada naslijedila Martina Dalić, a on se preselio u saborske klupe. Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a posljednji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine. Zanimljivo je da je Šuker na unutarstranačkim izborima HDZ-a 2002. podržavao Ivića Pašalića, a ne Sanadera, što nije smetalo da tada bude izabran za potpredsjednika stranke. A na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. dugo je oklijevao s odlukom kome se prikloniti da bi na kraju podržao Tomislava Karamarka. U vrijeme kada je i njega smijenila s ministarske funkcije Jadranka Kosor demantirala je nagađanja da su razlog za tadašnju rekonstrukciju Vlade istrage USKOK-a protiv pojedinih ministara, a za Šukera je tom prilikom rekla da je jako puno radio te se umorio.

Ključne riječi

Komentara 4

ZV
Zvrk
15:43 08.09.2023.

Nije vrijedno komentara.

RA
Raptor
13:41 08.09.2023.

Premijera ne vode u centat Velike Gorice, jedan od najneuređenijih u Hrvatskoj. Neka ga odvedu u Tržni centar da vidi zatvorene lokake i izmetom zagađen Tržni centar da nije jasno kako sanitarna inspekcija dozvoljava prodaju prehrambenih proizvoda u tom prostoru. Nisu mu objasnili da je najvredniji prostor VG dan u koncesiju osuđenom kriminalcu i sad Grad čeka da od banaka otkupi vlastiti prostor. Mladež HDZ-a nedavno je opravdano prozvala Gradonačelnika Zagreba za neuredan grad i ne košenje trave. Ali nisu kritizirali i Gradonačelnika VG koji je iz njihove stranke jer nitko ne kosi travu mjesecima, živicu uz obilaznicu, prekopavaju ponovo ulice asfaltirane prošle godine. Stariji nisu naučili mlade iz HDZ-a kritičkom mišljenju. Demagogiju im prodaju pod istinu, ne vodeći računa da će im život proći u demagogiji, laži i iskrivljenoj stvarnosti. Šteta. Izvedeni radovi na ulicama izuzetno loši. Kose travu samo na trgu koji nosi ima prvog hrvatskog Predsjednika. I na raj način dovode do toga da građani njegovo ime spominju u neželjenom kontekstu i psovkama. Nije izgovor za ne košnju loše vrijeme. Englezi imaju svaki dan loše vrijeme i najljepše travnjake na svijetu. Razlog je loše upravljanje najvrednijim resursom, ljudima. Nije Velika Girica ono što se pokazuje Premijeru u promidžbenim filmovima na Dan Grada. A u Velikoj Gorici HDZ je na vlasti 30 godina, uz manje prekide.

DU
Deleted user
13:21 08.09.2023.

2008 cijeli svijet ulazi u krizu, a veliki, sad pokojni, strucljak izjavljuje, ma nece to nas.... 😅 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije