Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE LJEKARNICIMA

Odjednom se smiju prodati samo dva dezinficijensa

koronavirus
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
16.03.2020.
u 11:50

Prema iskustvima zemalja koje su prije Republike Hrvatske imale eskalaciju infekcije COVID-19 virusom, odluke o radnom vremenu i načinu organiziranja rada će se mijenjati ovisno o statusu epidemije.

Hrvatska ljekarnička komora je ljekarnama dala preporuke kako raditi u ovim izvanrednim uvjetima s kojima se do sada nisu sretali ni ljekarnici ni građani koji dolaze u ljekarnu. 

Prenosimo upute predsjednice Ljekarničke komore mr. Ane Soldo: 

Mjere za povećanje odgovornosti pacijenata pri dolasku u ljekarnu

U ovoj fazi epidemije, dok još nemamo lokalnu transmisiju bolesti, jako je važno zaštititi ljekarnike i ljekarnički tim od mogućeg prijenosa zaraze. Stoga smo pripremili plakate koji su namijenjeni za ulaz u ljekarne. Plakati sadrže važne obavijesti za pacijente o odgovornom ponašanju u ljekarni za vrijeme trajanja epidemije

Ove preporuke će biti dio priopćenja za javnost koje će Hrvatska ljekarnička komora poslati javnosti u cilju osvještavanja potrebe za povećanom odgovornosti pacijenata u prevenciji širenja bolesti.

Plakate koje smo pripremili možete preuzeti ovdje ovdje.

koronavirus
1/7

Preporuke za mjere osiguranja kontinuiteta isporuke lijekova i drugih proizvoda u ljekarnama

Kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti u ovom razdoblju pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama pripremili smo ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta:

izdati maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora,

izdati maksimalno jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana,

izdati maksimalno dvije kutije bezreceptnog lijeka,

izdati maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

Svjesni smo da će ovakva preporuka na ograničavanje izdavanja možda izazvati negativne reakcije pacijenata, no trenutno situacija je takva da moramo preuzeti odgovornost za osiguravanje kontinuiteta isporuke lijekova prema pacijentima za cijelo vrijeme trajanja epidemije.

Danas u Republici Hrvatskoj imamo dovoljne količine maski i dezinficijensa, no one nisu dostupne u bolnicama, domovima zdravlja i ljekarnama, već su u domovima neodgovornih ljudi koji su stvarali pretjerane zalihe. Na nama je odgovornost da se slična situacija ne dogodi i s lijekovima.

Imamo potvrdu od veledrogerija da su dostupne dovoljne količine lijekova za sljedećih nekoliko mjeseci,no ograničenja u logistici, kretanju i ljudskim resursima će sigurno uzrokovati povremene nestašice.

Hrvatska ljekarnička komora je obavijestila Krizni stožer Ministarstva zdravstva te dobila podršku u provođenju istih.

Hrvatska ljekarnička komora će ove preporuke kao i  apel pacijentima da se odgovorno ponašaju pri dolasku u ljekarne intenzivno komunicirati s medijima u narednom periodu.

Plakat s tekstom za pacijente o ograničenjima možete zalijepiti na ulazu u ljekarnu kako bi sebi olakšali komunikaciju, a također savjetujemo da plakat stavite i na vidljivo mjesto u oficini.

Plakat možete preuzeti ovdje.

VIDEO: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Prijedlog mjera za poslodavce u ljekarničkoj djelatnosti:

Kontinuirano provjetravati radni prostor.

Organizirati minimalno tri puta dnevno dezinfekciju dodirnih površina u ljekarnama: ulaznih vrata (prvenstveno ručki), radnih površina u oficini, telefona, POS uređaja, tipkovnica, ekrana i drugih površina na kojima je moguće zadržavanje virusa. Preporuka je da se na kratko vrijeme zatvori ljekarna kako bi se prostor na siguran i efikasan način mogao očistiti i dezinficirati.

Ukloniti časopise i letke iz prostora oficine kako ne bi bili izvor zaraze u slučaju kontakta s pacijentom koji je zaražen.

Ugradnja mobilnih pleksiglas pregrada (ili od nekog drugog materijala) može biti relativno brzo i lako rješenje za zaštitu ljekarničkog tima. Pregradama se štitimo od kapljičnog prijenosa virusne bolesti. Pregrada predstavlja i veliku psihološku pomoć ljekarničkom timu u preveniranju straha koji je opravdan.

Organizirati rad na način da je u istoj smjeni uvijek isti ljekarnički tim. U slučaju pojave bolesti, ovakvom organizacijom rada možemo prevenirati prenošenje bolesti na cijeli tim ljekarne.

Omogućiti djelatnicima što češću izmjenu radne odjeće za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Odluku Ministarstva zdravstva o mobilizaciji zdravstvenih radnika

Krizni stožer Ministarstva zdravstva je na temelju članka 197. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN broj 100/18 i 125/19) i Odluke ministra zdravstva, KLASA 001-02/20-01/143, URBROJ: 534-02-01-2/6-20-01 od 11, ožujka 2020., o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, donio odluku o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenje medicinsko – tehničke opreme i ostalih sredstava.

Ovom odlukom se nalaže svim zdravstvenim radnicima uključujući i ljekarnike da budu na raspolaganju zdravstvenom sustavu u provođenju mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije što podrazumijeva i odgodu korištenja godišnjih odmora, edukacija i drugih razloga odsutnosti s posla.

Odluku Ministarstva možete pročitati ovdje.

Radno vrijeme ljekarni

Unatoč ograničenjima koja su postavili županijski stožeri za civilnu zaštitu za radno vrijeme za određene djelatnosti, rad u ljekarnama se organizira prema Pravilniku o početku, završetku i rasporedu radnog vremena  zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u ordinaciji u mreži javne zdravstvene službe. Radno vrijeme ljekarni ostaje identično radnom vremenu prije epidemije.

Prema iskustvima zemalja koje su prije Republike Hrvatske imale eskalaciju infekcije COVID-19 virusom, odluke o radnom vremenu i načinu organiziranja rada će se mijenjati ovisno o statusu epidemije.

U ovakvim situacijama nam treba dosta snage i strpljenja. Svjesni velikih napora i teških uvjeta u kojima trenutno radite nadamo se da smo vam s ovim preporukama malo olakšali rad.

Tema: Koronavirus

Komentara 2

MB
milan1945.banijac
17:45 16.03.2020.

Možda će Bandić osigurati pepela da možemo prati ruke.

MB
milan1945.banijac
17:44 16.03.2020.

Kod nas ih uopće nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije