Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za Ustav čeka s odlukom o raspisivanju referenduma: Vlada ima 60 dana za tražene izmjene zakona

- Ovo je Vlada napravila zato što je morala, a ne zato što je htjela, kako to vladajući danas žele prikazati – ocijenio je Arsen Bauk
19. rujna 2019. u 17:01 1 komentara 153 prikaza
Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Umjesto da odluči o tome hoće li Ustavni sud pitati je li referendumsko pitanje sindikalne inicijative "67 je previše" u skladu s Ustavom ili da odmah donese odluku o raspisivanju referenduma, saborski Odbor za Ustav jučer je odlučio pričekati s tom odlukom. S većinom glasova odlučeno je da će se, s obzirom na premijerovu najavu o prihvaćanju svih sindikalnih zahtjeva, pričekati s odlučivanjem o raspisivanju referenduma kako bi Vlada RH u roku od 60 dana dostavila Saboru svoje prijedloge traženih promjena propisa.  

mladen novosel PRVE REAKCIJE SINDIKATA Novosel: Mi od Vlade nismo dobili nijedno slovo, očekujemo da Sabor raspiše referendum

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako premijerova odluka nije neočekivana jer tko bi, naglašava, u izbornoj godini želio ovakav referendum.

- Ovo je Vlada napravila zato što je morala, a ne zato što je htjela, kako to vladajući danas žele prikazati – ocijenio je Bauk predlažući da se u zaključak doda i rečenica kojom se sugerira da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, što vladajući nisu podržali.

HDZ-ov Branko Bačić uzvratio je kako će Vlada prihvatiti sindikalne zahtjeve, ali ne tvrdi da su u skladu s Ustavom, jer nikad nije bilo ni sporno da Vlada i Sabor mogu donijeti izmjene Zakona o mirovinskom sustavu, već je bilo upitno može li se na referendumu odlučivati o gospodarskim pitanjima.

Mostov Robert Podolnjak bio je suzdržan pri glasovanju jer se Odbor neće obratiti Ustavnom sudu da se vidi je li pitanje u skladu s Ustavom.

- Vlada nam treba dostaviti točno ono što sindikati traže, sve više ili manje od toga ne bi bilo u skladu sa zahtjevima sindikata – rekao je Podolnjak koji je želio da u zaključku piše kako će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedlog sindikata.

Sindikati o referendumu TRAŽE DA SE uvrsti na dnevni red Sindikati na Markovom trgu: Ili referendum ili ćemo pozvati građane na ulice

HNS-ov Milorad Batinić naglasio je da mirovinska reforma nužna i da zato ne bi trebalo ograničavati eventualna poboljšanja zakona ili mogućnost da zakon dodatnim izmjenama postane pravedniji, uz, naravno, usvajanje svih sindikalnih zahtjeva.

SDSS-ov Milorad Pupovac ovu odluku vidi kao neku vrstu pobjede razuma u jednoj ozbiljnoj utakmici.

- Mislim da je razumna i nehotična posljedica te odluke da se Ustavni sud dodatno ne preopterećuje svojim arbitriranjem u brojnim referendumskim inicijativama. Dobro je i da Vlada prihvaća sve zahtjeve sindikata – kazao je Pupovac.

Vanjski član odbora Vladimir Šeks ocjenjuje da je odluka Vlade i premijera razuman, izvrstan i zreo prijedlog.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • ing-12345:

    Čelnik Hrvatskog društva Zločinaca (HDZ-a) Plenković boji se referenduma kao vrag tamjana.