Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obuljen Koržinek: Dubrovačke ljetne igre vratile su se na očekivanu razinu profesionalnosti

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je kako je u svojoj prvoj intendantskoj sezoni doživjela otvoreni dijalog i dobru komunikaciju sa svim bitnim čimbenicima, što je omogućilo ostvarenje rezultata.
25. kolovoza 2018. u 14:36 9 komentara 316 prikaza
Obuljen Koržinek
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je na konferenciji za medije u atriju palače Sponza u subotu ujutro kako je novo vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara vratilo festival na razinu profesionalnosti koja se očekuje od najvećeg nacionalnog festivala te dodala kako će Ministarstvo kulture podržavati smjer festivala prema najboljima u Europi.

Rahmanjinov na stereoidima Mladi Cameron Carpenter zvijezda je svijeta klasične glazbe, ali i Instagrama

Ministrica je zahvalila vodstvu festivala na vrlo visokoj razini profesionalnosti u uvjetima vrlo kratkih rokova.
„Vodstvo Igara hrabro se suočilo s dilemom koliko reagirati na očekivanja, a koliko ponuditi nešto novo. Želim ih ohrabriti da nastave kako su započeli“, istaknula je Obuljen Koržinek te posebno pohvalila naglasak programa na razvoju publike.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je kako je u svojoj prvoj intendantskoj sezoni doživjela otvoreni dijalog i dobru komunikaciju sa svim bitnim čimbenicima, što je omogućilo ostvarenje rezultata.
„Iduće godine zadani put namjeravamo malo još učvrstiti i odrediti. Odlučili smo ići još više naprijed u svim programskim odrednicama, s naglaskom na razvoju publike. Nastavit ćemo se baviti mogućnostima ambijentalnog teatra, naglasiti mitske lokacije Igara, a pokušat ćemo dovesti najsuvremenije svjetske kazališne, baletne i plesne produkcije“, rekla je Ruždjak Podolski.

Za 70. Igre najavila je nastup Državnog orkestra Donje Saske iz Hannovera pod ravnanjem hrvatskog dirigenta Ivana Repušića te koncert Iva Pogorelića.

Senzacija u Dubrovniku Iseljenička dalmatinska priča opterećena Bogom

Ravnateljica javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović napomenula je kako je proračun festivala ove godine iznosio 13,8 milijuna kuna, od čega je čak 44 posto vlastitih sredstava prikupljenih iz prihoda od ulaznica, sponzora i donatora.

„Ukupni je proračun veći 7 posto u odnosu na prošlu godinu, prvenstveno zahvaljujući vlastitim prihodima. S ovim brojkama približavamo se i izjednačavamo sa svjetskim festivalima. Nije lako zadržati visoku razinu programa, a istovremeno insistirati na tržištu“, rekla je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su, za razliku od prijašnjih godina, ove godine prostorni problemi izvedbi bili najmanji.

„Grad treba biti otvoreniji prema Igrama i širiti prostore unutar samog grada te omogućavati pristup prostorima koji su možda postali nemogući za održati izvedbu. U idućim godinama ćemo sve te prostore otvarati publici“, rekao je Franković te najavio kako od jubilarnih 70. Igara očekuje najveću moguću razinu izvedbe i organizacije.

69. Dubrovačke ljetne igre Scenski oživljene novele Ranka Marinkovića

„Osigurat ćemo najveća moguća sredstva kako bismo doveli najveće svjetske umjetnika za jubilarno 70. izdanje Igara“, dodao je Franković.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević ocijenila je 69. Igre u pozitivnom smislu urbanijima u odnosu na protekle.

„Posebno mi je drago što ste Igre približili djeci te ih usmjerili na vrijedne stvari. Županija će kao i dalje dati podršku vašem radu“, istaknula je Marević.

Premijera predstave Pod balkonima oživljavanje jednog od najboljih djela velikog pisca Premijera predstave 'Pod balkonima' održana na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić podsjetio je kako HRT snažno podupire događanja na festivalu, a iduće godine će se maksimalno uključiti u medijsko praćenje velike obljetnice.

U 47 dana festivala izvedeno je 86 programa na 30 lokacija, a Dubrovnik je ugostio oko dvije tisuće umjetnika. Prvi put je održano 19 besplatnih programa s posebnim naglaskom na publiku, posebno onu najmlađu.

Festival će biti zatvoren u subotu navečer koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Daniela Rustionija uz američkog orguljaša Camerona Carpentera te potom uz kratku ceremoniju spuštanja festivalske zastave.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Je li uvažena Ministrica gledala " Michelangela"?Predstava je bila na Lokrumu pa publika nije mogla pobjeći....

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  ovogodišnja nagrada Orlando je smijurija...

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  jeste....mnogo dobro....skoro kao u vreme kad je ministarka bila pionirka, a plenkara skojevac.....