Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o odluci Vrhovnog suda

HUB o priopćenju UF-a: 'Ovo je pokušaj pritiska na sud i manipulacija javnosti'

Zagreb: Tamara Perko, nova direktorica Hrvatske udruge banaka
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
14.03.2023.
u 15:41

Povodom priopćenja Udruge Franak o sudskim odlukama, oglasili su se iz Hrvatske udruge banaka. U svome priopćenju navode kako ovakvu praksu smatraju neprimjerenom i manipulativnom. Ističu kako su sklapanjem Sporazuma o konverziji bivši korisnici kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu ravnotežu

Na objavu Udruge Franak o odluci Vrhovnog suda za slučaj dužnika s konvertiranim kreditom reagirala je Hrvatska udruga banaka koja smatra da je objava pojedinačnih sudskih odluka neprimjerena i da se time pokušava utjecati na pravni sustav, čime se ugrožava nepristrano suđenje utemeljeno na stručnosti i znanju, a ugrožavaju se i ustavna prava na pravično suđenje.

- Objavljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Dodatno, ukazali bismo da je ova pojedinačna odluka VSRH-a, prema navodima Udruge Franak, donesena više od mjesec dana prije sjednice Građanskog odjela tog suda na kojoj se odlučivalo o pravnom shvaćanju u predmetima vezanima za konvertirane CHF kredite pa stoga pravno stajalište sudaca zauzeto u tom pojedinačnom postupku ne može imati opće pravne učinke na sve sporove o konvertiranim CHF kreditima – poručuju iz HUB-a.

Dodaju da je o pitanju pravnog interesa Vrhovni sud već odlučivao u predmetu broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. te se ovakvom njegovom odlukom nije ništa promijenilo u odnosu na prava potrošača.

- Ova odluka ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju – kažu u HUB-u.

Priopćenje UF-a nazivaju neprimjerenim pokušajem manipulacije javnošću i medijima kojima se prejudiciraju konačni ishodi pojedinačnih sudskih postupaka, osobito po konvertiranim kreditima, po kojima su se dodaci sklapali temeljem zakona i sa zakonom određenim učincima takve konverzije.

- Podsjećamo da je upravo Vrhovni sud u jednom od ranije iznesenih stajališta zastupao shvaćanje kako je sklapanjem Sporazuma o konverziji osigurano otklanjanje nepoštenih ugovornih odredbi uz istovremeno održavanje valjanosti ugovora, što je u skladu sa temeljnim načelima europske regulative – poručuje udruga bankara te ponavlja svoj stav kako je Hrvatska jedina država koja je imala zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostavu istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima.

U konverziji su, smatraju, sve preplate po osnovi tečajnih razlika i preplaćenih kamata banke bile dužne uzeti u obzir te su sve preplate retroaktivno iskorištene za namirenje kredita u eurima. Kažu kako je sklapanje Sporazuma o konverziji bilo obvezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača čime su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača.

VIDEO Udarac za novčanik: Stiže čak dvostruko skuplja cijena participacije za jednu skupinu građana

Komentara 2

DR
Draconic5
18:05 14.03.2023.

Gle tko govori o pritisku na sud i manipulacijama...

NO
Nostromo
15:44 14.03.2023.

Konstantan pritisak i obmanjivanje javnosti od strane HUB.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije