Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ AMIĆ OPET NA UDARU PRAVOSUĐA

Sedam godina držali roba i tjerali ga da radi, nisu mu davali hranu.... Tužiteljstvo traži više kazne

Pavo Amić
Foto: VL
1/2
15.06.2023.
u 07:49

Riječ je o slučaju u kojem je zbog trgovine ljudima Pave Amić Baja (75),  nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, a na zatvorske kazne nepravomoćno su osuđeni i njegov sin Darko (50) i snaha Nada (48). On je dobio godinu i pol, a ona na godinu dana zatvora.

Sedam godina su svoju tada 60-godišnju žrtvu držali kao roba, tjerajući ga da živi i radi u nemogućim uvjetima. Zbog toga su na koncu osuđeni zbog trgovine ljudima, a ODO Gospić je sada, nezadovoljno visinom te kazne, sada podnio žalbu. Riječ je o slučaju u kojem je zbog trgovine ljudima Pave Amić Baja (75),  nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, a na zatvorske kazne nepravomoćno su osuđeni i njegov sin Darko (50) i snaha Nada (48). On je dobio godinu i pol, a ona na godinu dana zatvora.

VEZANI ČLANCI:

Troje Amića teretilo se da su od 2007. do 2014. na području općine Perušić, počinili navedeno djelo, a njihova žrtva je 2007. imala 60 godina. Pavo Amić se teretio da je  iskoristio težak socioekonomski položaj žrtve koju je doveo na svoje poljoprivredno gospodarstvo. Kazao mu je da mu je potreban radnik za obavljanje poljoprivrednih poslova a po dolasku je 60-godišnjaku, protivno njegovoj volji, oduzeo osobne dokumente kako bi ga onemogućio u odlasku s gospodarstva. Nadalje, Amić je optužen i da je tijekom 2011. godine, a radi njegova daljnjeg služenja, 60-godišnjaka predao sinu i snahi. Njih su dvoje 60-godišnjaka na svom imanju držali robom sve do 4. kolovoza 2014. Osim što su ga silili da radi, prema optužnici su ga i ponekad izgladnjivali te mu uskraćivali medicinsku skrb.

Tužiteljstvo se žalilo na odluku o kazni, jer smatra da je preniska, te traži da se povisi.

- Državno odvjetništvo smatra da izrečena zatvorska kazna u trajanju od jedne godine i šest mjeseci prvooptuženiku, kao i kazna, u najkraćem propisanom trajanju od jedne godine, izrečena drugooptuženici i trećeoptuženiku nisu primjerene težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela -navelo je tužiteljstvo u žalbi.

Amić je nakon uhićenja 2007. imao zabranu prilaženja žrtvi, dok su mu sin i snaga neko vrijeme bili u istražnom zatvoru. Tada je novinarima pričao da mu je sve zakuhao susjed s kojim je bio u nekom sporu, a tvrdio je i da 60-godišnjak kod njega nije bio sedam već punih 16 godina!?

Braća Amić uhićena su u siječnju prošle godine zbog prijetnji načelniku općine Udbina
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

- Umrla mu je žena i nije imao kamo, ja sam sve platio, i pogreb i pleh muziku. Došao je kod mene kad nije imao kamo. Obolio je na živce, pa nam je doktor savjetovao da ga ne puštamo samog, zato je ostao kod nas u Perušiću. Često je išao kod sina na Udbinu, volio je biti tamo s konjima. Dvaput smo ga vodili da popravi zube jer je i na njih obolio. Ništa mu nije nedostajalo i nikako nije istina da smo ga tukli -  branio se tada Amić.

Obitelj Amić u Lici je inače na zlu glasu jer svojim ponašanjem često pune stupce novinskih crnih kronika. Često ih se proziva zbog neodgovarajućeg držanja konja na području Udbine, za koje navodno dobivaju poticaje. No o konjima se ne brinu kako bi trebali, pa životinje često znaju  završiti na cestama, ponekad i pregažene. Policija je tako u zadnje četiri godine evidentirala 15 naleta automobila na konje. Prijavljivani su i zbog tučnjava, nasilnog ponašanja, prijetnji... a zadnji put su se spominjali lani u veljači kada su ubojstvom prijetili načelniku Udbine, zbog čega su neki od njih bili pritvoreni.

Video: Hrabrost na djelu! Zapalio se auto u Zagrebu, dvojica odmah uskočila u pomoć

Komentara 4

MK
marcel.kocan
14:56 15.06.2023.

Kajtazi ajde komentiraj

DA
Darlboro
09:48 15.06.2023.

Smijurija od države

DU
Deleted user
22:31 15.06.2023.

Osim tih nedjela koje ti likovi rade još treba dodati i prisvajanje tuđe nekretnine ograničeno mentalnih osoba kroz fiktivni kupoprodajni ugovor bez plaćanja prodavatelju.Skupo naše građane košta koaliranje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije