Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATIO I CIJENE

Njemački novinar stigao u Hrvatsku uvjeriti se jesu li se turisti stvarno vratili

Foto: Screenshot
1/3
25.05.2020.
u 19:00

Nakon što su stigli u Opatiju, uvidjeli su kako je grad, s obzirom na doba godine, prazan te kako još uvijek nisu svi hoteli otvoreni

Hrvatska je dobro znana turistička destinacija, a kako će turizam funkcionirati ne zanima samo Hrvate, nego i strane goste koji su se planirali uputiti na Jadran. Kako izgleda obala nakon otvaranja za turiste, provjerio je zato i predstavio u kratkoj reportaži "Hrvatska - zemlja za odmor bori se za turiste" dopisnik njemačke javne televizije (ARD) Christian Limpert koji je s dvojicom snimatelja krenuo bez rezervacije s krajnjim ciljem - kupanjem u moru.

Snimajući svoj put iz Beča do Hrvatske pa onda duž hrvatske obale, opisuje stanje na granicama te cjelokupno funkcioniranje turizma. Restorani i hoteli su otvoreni, ali nema euforije. Prošle godine kroz Hrvatsku je prošlo 20 milijuna turista, a sada su ceste i plaže prazne, kaže Limpert pa dodaje:

- Za mene je to ostvarenje sna, za Hrvatsku problem.

Limpertova ekipa bez problema je prošla austrijsko-slovensku granicu, a nisu imali niti većih problema na hrvatskoj. Nakon pregleda putovnica, morali su samo ostaviti svoj broj mobitela na koji im je stigla uputa o obaveznom pridržavanju epidemioloških mjera, te da se jave na broj 112 ako počnu osjećati bilo kakve simptome zaraze koronavirusom. Nigdje nisu naišli na gužvu, a osim cesta i plaža prazni su i otvoreni hoteli koji se sada, primjećuje ovaj njemački novinar, natječu u smanjivanju cijena.

Nakon što su stigli u Opatiju, uvidjeli su kako je grad, s obzirom na doba godine, prazan te kako još uvijek nisu svi hoteli otvoreni. Otišli su u hotel Navis koji je nudio sobe u pola cijene. Razgovarali su i s Brunom Kapetanovićem, direktorom hotela koji im je otkrio da rezultati “neće biti kao prošle godine, ali vjeruju da će odraditi dobru sezonu”.

Limpert uočava da nema švedskog stola i da na bazenu postoje upute za držanje razmaka od 1,5 metara, dakle da se mjere sprječavanja širenja zaraze provode.

Nakon noći u opatijskom Navisu, ekipa ARD-a uputila se prema jugu te konstatirala da je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 20 milijuna turista, a da je sada Jadranska magistrala skoro bez prometa.

"Za mene ostvarenje sna, za Hrvatsku problem", zaključuje.

Njihova sljedeća destinacija je jahta-hotel Lopar, na kojemu inače tjedan dana odmora po osobi košta više od 400 eura. Lopar je trebao primiti goste iz Danske, a nakon toga mlade turiste iz Australije, no svi su otkazali. Nisu sigurni da će Nijemci moći popuniti tu rupu pa u Loparu smišljaju neke nove ponude, primjerice za obitelji s djecom koje žele obići otoke.

Kada je posjetila Split, ekipa ARD-a poručila je svojim gledateljima kako nema gužve te kako se Dioklecijanovu palaču konačno može razgledati u miru.

Uspjeli su razgovarati i s ministrom turizma Garijem Cappellijem, koji je najavio da će se turisti moći prijaviti unaprijed preko aplikacije, što će im skratiti vrijeme čekanja na granici. Cappelli ističe da postoji i poseban plan za zbrinjavanje turista koji posumnjaju na to da imaju koronavirus.

"Odmah će biti testirani, a ako je njihov test pozitivan, bit će vraćeni u svoju zemlju", rekao im je ministar turizma.

Novinar ARD-a na kraju konstatira da se još ne može reći hoće li hrvatski plan privlačenja turista sniženim cijenama i posebnim aplikacijama uspjeti, ali svoj cilj je Limpert ostvario - prvi put ove godine uskočio je u more. 

Ključne riječi

Komentara 8

AR
ArsenT
21:02 25.05.2020.

Super, nema bolje promocije...

Avatar miyamoto
miyamoto
12:11 26.05.2020.

Novac se nakupio u velikim količinama i jednostavno Nijemci su ziheraši, te vole luksuz. No sigurnost je na prvom mjestu, u mentalitetu

MA
Mamanac31
14:05 26.05.2020.

Emitirano u emisiji Weltspiegel, prime time...Mojim Njemcima se svidjela SMS i pitanje na granici za odredište: "Pa Vi se stvarno brinite i imate koncept..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije