Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM I KORONAKRIZA

Austrijski mediji pišu o Cappellijevoj najavi otvaranja hrvatske granice

An Austrian police officer controls the traffic of Paznaun valley (Paznauntal), after the government announced a 14-day quarantine of the Paznaun valley and the St. Anton ski resort as cases of the coronavirus disease (COVID-19) appeared, in See
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.05.2020.
u 12:36

Mediji napominju kako će prema najavama visokih hrvatskih dužnosnika od četvrtka 28. svibnja svima koji namjeravaju putovati u Hrvatsku biti dostupan internetski upitnik, koji objašnjava uvjete pod kojima je moguće ući u našu zemlju, te kako granična policija može riješiti „ i do 90 posto upita, koristeći online upitnik“.

Austrijski mediji u subotu izvještavaju da je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli najavio na konferenciji za novinare u Zagrebu da će Hrvatska „još prije kraja ovog mjeseca“ otvoriti svoju granicu za građane Austrije, Slovačke, Mađarske i Češke, te da će prije toga biti objavljena i aplikacija koja će omogućiti brži protok kroz granicu i olakšavanje kontrole.

Mediji pišu da je ministar Cappelli istakao da „gosti neće morati čekati na granici i moći će, uz prethodnu internetsku prijavu ulaska u zemlju, preko granice prijeći za nekoliko sekundi“, te da će „aplikacijska platforma, koja je prethodno korištena za izdavanje putnih odobrenja, biti gotova do 28. svibnja“.

Dodaju kako hoteli u Hrvatskoj također ponovno otvaraju svoja vrata turistima. Navodi se kako prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačka i Poljska namjeravaju 15. lipnja također vratiti slobodu putovanja, što će, kako se napominje za građane „trećih zemalja“ ovisiti o sporazumu na razini Europske unije. „Nastojimo se držati dogovorenog na razini EU, kao i bilateralnih sporazuma oko dolazaka turista, poput onog sa Slovenijom“, izjavio je ministar Capelli, prenose austrijski mediji.

U svojim izvješćima ističu kako će ulaz turista u Hrvatsku nadgledati epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i ukazuju na izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: „Važno je zaštiti zdravlje naših građana i gostiju i ako će biti potrebno, reagirati“.

Mediji napominju kako će prema najavama visokih hrvatskih dužnosnika od četvrtka 28. svibnja svima koji namjeravaju putovati u Hrvatsku biti dostupan internetski upitnik, koji objašnjava uvjete pod kojima je moguće ući u našu zemlju, te kako granična policija može riješiti „ i do 90 posto upita, koristeći online upitnik“.

Koliko je to važno za brži protok kroz granicu, ali i nadzor epidemiološke situacije govori i podatak da je samo od četvrtka na petak u Hrvatsku ušlo čak 5.336 stranih državljana, većinom iz Slovenije, kontatiraju mediji. Mediji također izvještavaju o „ljutnji Slovenaca na Kurza“ i kritici upućenoj Austriji zbog neotvaranja austrijske granice prema susjednoj Sloveniji.

„Austrija je još uvijek prilično nefleksibilna kada je u pitanju otvaranje granice prema Sloveniji, iako je naša epidemiološka slika ista ili čak bolja od one u Austriji“, rekao je glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Geržina za slovensku izvještajnu agenciju STA, prenose austrijski mediji i dodaju Geržinino objašnjenje: „Očita je želja Austrije da se turisti zadrže toliko velika da se ne možemo kretati u pozitivnom smjeru“.

Mediji izvještavaju kako je Geržina iskusni političar i diplomat i da je bio i slovenski veleposlanik u Beču i prenose njegove riječi, što Slovenci očekuju od Austrije: „Očekujemo da Austrija promjeni svoje stajalište i uskoro otvori granicu za slobodno kretanje ljudi“. Jer „ono što se događa posljednjih nekoliko tjedana, suprotno je europskom duhu, dobrosusjedskim odnosima i pravilima slobodnog kretanja osoba“, poručio je Austrijancima glasnogovornik slovenskog MVP-a Aleksandar Geržina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije