Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA

Novi čelnik socijalista pokušava oživjeti stranku u rasulu

Olivier Faure
Foto: Reuters/PIXSELL
08.04.2018.
u 21:02

"Budimo ponosni na svoju povijest i na to što jesmo", kazao je novi vođa francuskih socijalista.

Novi čelnik francuskih socijalista Olivier Faure poručio je u nedjelju svojim pristašama na stranačkom kongresu da pokopaju unutarnje podjele i da se okupe oko njegova pokušaja da vrati stranku iz političke pustoši kamo je zapala nakon izbornog poraza prošle godine.

Stranka bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea izgubila je vlast u svibnju 2017. i šepala je na petom mjestu u predsjedničkoj utrci, dok je Emmanuel Macron pomeo snage koje su desetljećima vodile Francusku.

Širom Europe stranke lijevog centra zadnjih godina su izgubile od novijih ili antiestablišmentskih snaga, dok su se glasači izmučeni ekonomskim problemima ili nezadovoljni istim strankama tijekom više desetljeća okrenuli novim alternativama.

Faure, koji je relativno nepoznat u Francuskoj, a socijalistima se priključio u dobi od 17 godina, dobio je većinu glasova za vrijeme utrke za stranačko čelništvo u ožujku, zbog čega su se drugi kandidati povukli.  

On je u nedjelju pozvao stranku koja je prvi put na vlast došla 1981. pod Francoisom Mitterrandom da se vrati svojim korijenima te da se poveže s francuskim radnicima i da ostavi po strani sve podjele koje su ostale od prije.

"Velike ideje nikad ne umiru, stoga pokažimo malo povjerenja", rekao je Faure socijalistima u svom prvom velikom govoru nakon što je imenovan na stranačkom kongresu u subotu.

"Budimo ponosni na svoju povijest i na to što jesmo", kazao je novi vođa francuskih socijalista.

Komentara 1

GO
goronja
21:49 08.04.2018.

Socijalisti svih zemalka ujedinite se protiv demokracije i kapitalizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije