Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJSKI PLAN

Hrvatska i Francuska daju novi zamah strateškom partnerstvu

Sastanak
Vlada HR
06.04.2018.
u 14:01

Naglasak u planu stavljen je na političke bilateralne i multilateralne odnose, gospodarske odnose te suradnju u pitanjima kulture, obrazovanja i drugim pitanjima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Banskim dvorima s francuskom ministricom za europske poslove Nathalie Loiseau o budućnosti Europske unije i izazovima pred kojima se nalazi, a dvoje je dužnosnika političke odnose Hrvatske i Francuske ocijenilo vrlo dobrima i partnerskima, priopćeno je iz vlade.

Hrvatska i Francuska imaju puno zajedničkih interesa, a potpisani zajednički plan budućih aktivnosti dat će novi zamah strateškom partnerstvu dviju zemalja, ocijenila je u petak u Zagrebu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka s francuskom ministricom za europske poslove Nathalie Loiseau.

"Mislimo da je ova prigoda u kojoj smo potpisali zajednički plan aktivnosti, treći po redu u okviru našeg strateškog partnerstva, vrlo važan pokazatelj koliko dvije države imaju zajedničkih interesa i koliko je važan taj strateški kontekst za naše sveukupne odnose", rekla je Pejčinović Burić u izjavi za novinare.

Ministrice su nakon sastanka potpisale Akcijski plan 2018. - 2021. hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva. 

"Vjerujemo da će ovaj posjet i Akcijski plan dodatno pojačati partnerstvo", istaknula je Pejčinović Burić. Također je izrazila uvjerenost da će plan omogućiti jačanje potpore i napora RH u ostvarenju strateških prioriteta - ulaska u schengenski prostor, eurozonu i OECD.

Loiseau je izrazila zadovoljstvo zbog potpisanog dokumenta "iz kojeg je vidljivo što smo dosad učinili a isto tako što još namjeravamo učiniti".

Rekla je kako je svjesna važnosti koju za Hrvatsku predstavlja ulazak u schengenski prostor koji, kako je rekla, treba reformirati.

Naglasak u planu stavljen je na političke bilateralne i multilateralne odnose, gospodarske odnose te suradnju u pitanjima kulture, obrazovanja i drugim pitanjima.

Što se tiče gospodarskih odnosa, ministrice su se složile da su 2017. zabilježeni uzlazni trendovi, ali su rekle da im treba dati dodatni poticaj.

Izražena je potpora poučavanju hrvatskog jezika u Francuskoj u školskim ustanovama, kao i inicijativama za uvođenje hrvatskog jezika kao samostalnog predmeta poučavanja na akademskoj razini. Također je izražena potpora poučavanju francuskog jezika u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, te potpora mreži pet Francuskih alijansi u Hrvatskoj, kao i poboljšanje mogućnosti učenja francuskog jezika za hrvatske državne službenike.

Francuska će pomoći RH u pripremama za preuzimanje predsjedanja Europskim vijećem 2020.

"Hrvatska preuzima predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. i mi ćemo joj pomoći da se što bolje pripremi za to", kazala je Loiseau.

U okviru priprema za predsjedanje istaknuta je potreba intenzivnijeg dijaloga. "Francuska kao država utemeljitelj ima iznimno iskustvo u tom pogledu i vjerujemo da će suradnja na ovom polju biti vrlo plodonosna", kazala je Pejčinović Burić.

Ministrice su također razgovarale o proširenju EU-a i važnosti europskog pristupnog procesa za države jugoistočne Europe, kao i djelovanju u korist stabilnosti jugoistočne Europe.

Ministrica Loiseau posebno je iskazala zadovoljstvo što će se upravo u Hrvatskoj održati prve Konzultacije s građanima o Europi, inicijative francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kako bi se diljem Europe bolje čuo glas građana i omogućilo im da izraze svoja očekivanja o Europskoj uniji. U tom kontekstu, ministrica Loiseau sudjelovat će na panelu o budućnosti Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, zajedno s Metelko-Zgombić.

Predsjednik vlade Plenković pohvalio je ovu inicijativu za koju je ocijenio da će pridonijeti boljem razumijevanju europskih tema u Hrvatskoj što drži od velike važnosti jer se, uslijed debata na europskoj razini, veliki broj europskih propisa potom ugrađuju i u hrvatsko zakonodavstvo i utječu na svakodnevnicu hrvatskih građana, priopćeno je iz vlade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije