Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Ministarstvo uprave provjerit će potpise inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

110. sjednica Vlade
Foto: Vlada RH
1/6
02.08.2018.
u 12:07

Na zatvorenom dijelu sjednice razgovorat će se o prijedlogu odluke o opskrbi plinom i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske

Od 10 sati u Banskim dvorima održava se 110. sjednica Vlade. Na dnevnom redu nalaze se između ostalih i prijedlog zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kao i nacrt prijedloga zakona o poljoprivredi (EU). 

Također, na otvorenom djelu sjednice razgovorat će se o prijedlozima zaključaka u vezi s provjerom vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u referendumskim inicijativama "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

Na zatvorenom dijelu sjednice razgovorat će se o prijedlogu odluke o opskrbi plinom i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske. 

Tijek sjednice pratite uživo na našem portalu.

Tijek događaja: 

12.03 - Završen je otvoreni dio sjednice. Krenut će zatvoreni dio, a nakon toga očekuje se konferencija za javnost na kojoj će govoriti premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

11.35  - Vlada je prihvatila prijedloge zaključaka vezanih uz provjeru vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u referendumskim inicijativama "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

Ministarstvo uprave provjerit će je li skupljeno dovoljno potpisa, kao i njihovu vjerodostojnost, a Vlada je zadužila ministarstvo financija da omogući sredstva za taj zadatak. Nakon toga će ministarstvo uprave Vladi RH dostaviti dokumentaciju vezanu uz prebrojane glasove. 

11.12 - Ministar Gari Cappelli rekao je kako s današnjim danom brojimo 11,5 milijuna turista.

"Turisti su istaknuli da im je važna točka sigurnost u Hrvatskoj", rekao je Cappelli. 

Cappelli je iznio prijedlog uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2019. godinu, a prijedlog je da se poveća cijena boravišne pristojbe za sve osim za kampove i vlasnike kuća i ljetovanje bliže obitelji. Cappelli smatra da je povećanje opravdano jer čak i BiH ima višu boravišnu pristojbu od Hrvatske. 

Prijedlog je prihvaćen.

10.50 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je nacrt prijedloga novog zakona o žigu. Vlada je jednoglasno prihvatila nacrt koji će sada morati biti potvrđen i u saboru. 

"Ovo će najviše pomoći našim gospodarstvenicima", rekla je Divjak.

10.45 -   Prihvaćen je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivredi koji je predstavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

10.38 -   Prihvaćen je prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019.-2021.

10.36 - "Što se tiče javnih financija, one su pod kontrolom i možemo reći kako plove sigurno", rekao je Marić. 

10.30 - Marić je dodao i kako sve veću ulogu u proračunu imaju sredstva iz fondova EU.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10.28  - "Prihodi državnog proračuna u 2019. godini planiraju se na razini od 134,2 milijarde kuna, dok bi rashodi iznosili oko 139 milijardi kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine", rekao je Zdravko Marić. "Najveće povećanje rashodne strane proračuna za iduću godinu, u odnosu na tekući plan za ovu godinu, očekuje se kod rashoda za mirovine i mirovinska primanja, u visini od 1,3 milijarde kuna", dodao je.

10.27 - Očekuje se i da će nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić predstaviti izmjene poreznih zakona na posebnoj konferenciji za novinare. 

10.20. -  Naveo je Plenković da se nakon ovogodišnjih prognoziranih 2,8 posto gospodarskog rasta, u idućoj godini očekuje stopa rasta od 2,7 posto, a potom u sljedeće dvije godine po stopi od 2,5 posto

10.17 - Počela je sjednica Vlade. Na početku se premijer Andrej Plenković zahvalio Oliveru Dragojeviću na svemu što je učinio za hrvatsku glazbu i kulturu. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10.05 - Ministri se okupljaju u Banskim Dvorima. 

9.55 - Ministar financija Zdravko Marić rekao je da 'naravno da ide na godišnji', a od novinara će se 'probati opustiti na Jadranu', dodao je. 

9.50 - Ministar uprave Lovro Kuščević  najavio je zanimljivu sjednicu, posebno komentiravši referendume: "Vjerujem da će se provjeravati svaki potpis, odgovara li OIB imenu i prezimenu te autentičnost tih potpisa", rekao je Kuščević podsjetivši da je Sabor jasno dao dva zadatka Vladi - provjeru autentičnosti potpisa i provjeru zakonitosti njihova prikupljanja.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Transparentnost tog postupka, rekao je, u interesu je svih - gotovo 400.000 ljudi koji su to navodno potpisali, ali i onih 3,5 milijuna koji nisu to potpisali. Ne smijemo kontaminirati taj proces, mora jasno biti utvrđeno - tko je potpisa i je li to u skladu sa zakonom", poručio je Kuščević.

"Danas mi je rođendan. poslije ću počastiti bračkim proizvodima kolege,  a nakon toga idemo kao Vlada u Knin 5. kolovoza na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ići ću i na Sinjsku alku, a nakon toga idem dva tjedna odmoriti na svoj Brač", poručio je i ušao u Banske dvore. 

Andrej Plenković u Varaždinu

110. sjednica Vlade
1/11

 

Komentara 38

DU
Deleted user
10:17 02.08.2018.

Hoće li netko možda pohvaliti ministra Marića što je razotkrio nesuđenog predsjednika i bivšeg guvernera hnba? Ili će se praviti kao da se ništa nije dogodilo kao što to radi većina medija. Lik je dobio stan od 63 kvadrata po cijeni od 8500 eura uz stanarinu od 200 kuna koju ne plaća 5 godina. I nitko mu ništa ne može. A istovremeno imamo 350 000 blokiranih od kojih je pola zbog tv pretplate. I tko još vjeruje u domoljublje stranke koja je društvene stanove dijelila svojim političkim protivnicima i mrziteljima Hrvatske dok istovremeno njihovo biračko tijelo iseljava?

ST
stefj
11:19 02.08.2018.

Neka se o ideološkim pitanjima svađaju koliko žele, mene interesiraju gospodarski potezi. A njih neće biti ako nema reformi... Reforme treba kopirati iz uspješnih zemalja, a ne izmišljati nešto ili kopirati dokazano neuspješne poteze... Pogledajte Venezuelu, štampanje novca, "socijalna" politika, svima isto, do kud je to dovelo. Ili pogledajte Argentinu do čega je dovela pljačka ušteđevina građana. Ili Grčku do čega je dovelo favoriziranje državne i javne službe, te dogovorna ekonomija i pogodovanje interesnim skupinama... A Hrvatska radi reforme uzevši ponešto iz svake od 3 navedene "uspješne" zemlje. Umjesto da se ugleda u npr. Irsku koja je nakon reformi napravila gospodarski i demografski bum... Kada ćemo mi imati davanja; poslodavac 10% na bruto plaću, radnik 5 ili 10% od bruto plaće, kada ćemo mi imati PDV 0% na hranu i još nešto, te 20% na ostalo, tek onda možemo razmišljati o značajnom rastu plaća i rastu standarda. Kada ćemo imati porez na dobit 14%, malo ili nimalo parafiskalnih nameta, te neprimjetnu minimalnu birokraciju, onda ćemo moći razmišljati o značajnim investicijama u gospodarstvo... Ovo sada, kada Marić seli 1% simo tamo, a i dalje imamo najveće opterećenje na plaće, ne znači apsolutno ništa. Kada i dalje imamo najveće parafiskalno opterećenje u EU i kada smo jedna od najnekonkurentnijih zemalja na svijetu, među zemljama s najmanje ekonomske slobode, nema šanse za nekakav gospodarski bum... A da bi se gospodarski nešto napravilo s Hrvatskom, i treba bum..

Avatar navijač
navijač
12:04 02.08.2018.

Potpisi će se naj bolje provjeriti na sljedećim izborima ali će mnogima to biti i otrežnjenje. Plenković misli da je osigurao novi mandat time što je pokrenuo gradnju Pelješkog mosta i naručio eskadrilu F16.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije