Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA REFORMA

Rasterećenje plaća važnije od nižeg PDV-a

Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2018.
u 11:17

Zbog povećanja zdravstvenog doprinosa za 1,5 posto pobunio se HDZ-ov koalicijski partner Darinko Kosor, šef HSLS-a, rekavši da je bilo kakvo povećavanje poreza potpuna katastrofa

Porezna reforma koju je pripremio ministar financija Zdravko Marić u završnoj je fazi, međutim konačna verzija i dalje nije poznata.

Sve opcije otvorene

Premda Marić dosad nije otkrivao detalje (prije nego što ih on i Plenković ne predstave Predsjedništvu HDZ-a, a u srijedu koalicijskim partnerima) u javnost je proteklih dana dospjela verzija prema kojoj Andrej Plenković odustaje od smanjivanja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, umjesto toga bi PDV pao na 13 posto za određene vrste mesa voća i povrća, stopa od 36 posto poreza na dohodak primjenjivala bi se na plaće veće od 25.000 ili 35.000 kuna, a doprinos za zdravstveno osiguranje podigao bi se s 15 na 16,5 posto.

Pojedini HDZ-ovi koalicijski partneri tražit će pak da se poveća neoporezivi dio plaće i do 5000 kuna, ali to barem zasad nije dio prijedloga Ministarstva financija. Za stopu od 36 posto postoji i prijedlog da se ona u potpunosti ukine, za što se prije zalagao HNS, ili da se proširi razred prema kojem bi se stopa od 24 posto primjenjivala na plaće od 25, 30 ili 35.000 kuna.

Zbog povećanja zdravstvenog doprinosa za 1,5 posto pobunio se HDZ-ov koalicijski partner Darinko Kosor, šef HSLS-a, rekavši da je bilo kakvo povećavanje poreza potpuna katastrofa.

– Zalagao sam se za odustajanje od smanjivanja opće stope PDV-a i za rasterećivanje plaća, no povećanje zdravstvenog doprinosa nije mi prihvatljivo jer je i 15 posto previše – rekao nam je jučer Kosor. Dio izvora bliskih HDZ-u i HDZ-ovim partnerima tvrdi da su sve do jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a i prezentacije porezne reforme sve opcije još bile otvorene.

U kampanji za parlamentarne izbore Andrej Plenković, tada novi predsjednik HDZ, obećao je smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, pa je sada u nastavku porezne reforme (nakon prve kojom su povećane plaće) inzistirao na smanjivanju PDV-a. Međutim, i koalicijski partneri i stručna javnost otvorili su raspravu u kojoj su tražili da se odustane od nižeg PDV-a, ali da se smanji cijena rada i rasterete plaće.

Ukidanje doprinosa iz plaće

Ako je verzija prema kojoj se od nižeg PDV-a odustaje točna, onda je taj pritisak uspio jer se smanjivanje PDV-a usmjerilo vertikalno na specifične sektorske proizvode. Kada je riječ o rasterećivanju plaća, predlaže se ukidanje doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu na radu.

Doprinos za zapošljavanje plaća se po stopi od 1,7 posto i plaćaju ga svi. Doprinos za zaštitu na radu plaća se pak po stopi od 0,5 posto. Premijer Plenković danas odlazi na ispraćaj preminulom Oliveru Dragojeviću, pa je sastanak s koalicijskim partnerima o poreznoj reformi odgođen za srijedu.

>> Pritisak na Plenkovića da odustane od smanjenja PDV-a, a da rastereti plaće

1/5
Ključne riječi

Komentara 10

SU
suvaja
12:23 31.07.2018.

kako se vi ministre maricu razumijete u drzavne financije ....a niste kao top ekonomist znali da je agrokor pred bankrotom...a plijen za podjelu je ogroman kaj ne....

PR
propalismoFranjoskroz
12:37 31.07.2018.

fantastična slika,tupko,glupko i smotanko a iznad njih anemični dezerter....slika Hrvatske

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
12:53 31.07.2018.

anemicna andreja samo laze a njen partner pupovac cetnikuje v.list glavni medijski pokrovitelj a sve to placaju HR obaveznici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije