Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrdoljak zadovoljan

Porezno rasterećenje od 2,7 milijarde mora osjetiti što više ljudi

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.08.2018.
u 22:20

Reformist Radimir Čačić otkrio da će se visina osnovice za najvišu stopu poreza na dohodak sa 17.500 dići na 30.000 kuna

Nakon HDZ-a, planirane mjere za nastavak porezne reforme ministar financija Zdravko Marić jučer je predstavio i koalicijskim partnerima.

Oni su nakon sastanka redom izjavljivali kako su zadovoljni onim što im je prezentirano, ali i da će se detalji još brusiti, i to na novom sastanku vladajuće koalicije, što znači da reforma nije do kraja dogovorena. Pritom su iznijeli i vlastite vizije kako bi ta reforma trebala izgledati, ali i iznijeli jeke detalje o visini planiranog poreznog rasterećenja. 

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak tako je otkrio da je riječ o “redu veličine 2,7 milijardi kuna, u okviru kojega se mora naći najbolje rješenje da se što većem broju građana poveća standard”. 

Reformist Radimir Čačić iznio je, pak, brojke vezane uz smanjenje PDV-a na dio poljoprivrednih proizvoda. – Ta će mjera donijeti oko 1,4 milijarde kuna direktno u džepove hrvatskih građana – kazao je.

Veći zdravstveni doprinos?

Čačić je otkrio i da će se visina osnovice nakon koje se naplaćuje najviša stopa poreza na dohodak sa sadašnjih 17.500 podići na 30.000. Ta će se mjera, kaže Čačić, odnositi na 20-ak tisuća građana, a iznosit će oko 200 milijuna kuna.

Podizanje te osnovice tražio je HNS, a Vrdoljak se jučer zauzeo i za povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna. HSS-ov Branko Hrg pozdravio je plan smanjenja PDV-a na meso, ribu, voće i povrće, a iznio je i izračun po kojemu bi ta mjera prosječnoj hrvatskoj obitelji mjesečno donijela čak 900 kuna. Kada je riječ o podizanju zdravstvenog doprinosa za 1,5 postotnih bodova, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kako je cilj reforme, među ostalim, i da se za neke dijelove poreznih korisnika, kao što je zdravstvo, osiguraju nešto veći prihodi. 

Na pitanje je li ministar financija ustrajan oko podizanja zdravstvenog doprinosa, odgovorio je da racionalizacija troškova i isisavanje državnog proračuna za zdravstvo jest velik i ozbiljan problem, no smatra kako podizanje doprinosa neće biti kamen smutnje među koalicijskim partnerima.

Na pitanje ostaje li povećanje doprinosa za zdravstvo u njegovom planu Marić je kazao da u prijedlogu ne može gledati samo jedan izdvojeni segment.

A sam je Marić uoči sastanka poručio kako svi moraju biti svjesni problema s kojim se suočava zdravstveni sustav i djelatnici u njemu, “koji isporučuju jako dobru uslugu, a istovremeno su traženi u EU” te kako se mora održavati kvaliteta usluge u zdravstvenom sustavu. Ipak, naglasio je kako nije zagovaratelj pristupa da se problemi zdravstva rješavaju isključivo kroz prihodovnu stranu.

– Mi na ovaj način dajemo prijedlog i obol da se i s prihodovne strane pomogne, ali moralo bi se rješavati i rashodovna strana – kazao je Marić, čime je zapravo neizravno kritizirao ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Mariću nisu sjele ni ideje kolege da se znatno povećaju trošarine na alkohol i cigarete. Ministar financija uvjeren je da bi takva mjera dovela samo do povećanja sive ekonomije, u čemu je vjerojatno u pravu budući da su cigarete i alkohol ionako najčešći predmet krijumčarenja iz susjednih zemalja, a primjetan dio pušača u proteklih je nekoliko godina ionako prešao na izradu vlastitih cigareta opskrbljujući se duhanom na crnom tržištu.

Kad će predstaviti reformu

– Treba uzeti u obzir činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu izvan EU i treba voditi računa i o elementima evazije, a i pitanje kako bi se to odrazilo na tržište i domaću proizvodnju – upozorio je Marić.

Dodao je i da se u Ministarstvu financija još uvijek nije vodila rasprava o tom trošarinskom dijelu. Na pitanje koliko će javnost još čekati na predstavljanje porezne reforme, Marić je kazao: “Ja se nadam još nekoliko sati...”, no iz izjava nakon sastanka očito je da mu je procjena bila pogrešna.

Zagreb: SDP predstavio mjere za povećanje mirovina

 

Ivan Vrdoljak
1/8

 

Komentara 14

SU
suvaja
09:44 02.08.2018.

Vrdoljak je truba za poreze i proracun...........hns skupina pparazita...........nametnika u hrvatskom drustvu

MG
mato.greganic
08:46 02.08.2018.

Jadna smo mi država kad njom iz sjene upravlja Vrdoljak, jadno da jadnije nemre biti. Bože na čega se je HDZe srozao da mu gaće kroji Vrdoljak.

MI
midea
10:41 02.08.2018.

HNS marginalna stranka , politički mrtva , na aparatima samo zahvaljujući političkoj korumpiranoj trgovini sa lopužama iz HDZ a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije