Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rossandin odvjetnik

Nobilo: Novac iz Uljanika nije nikamo otišao. Radničke plaće nisu usisane i skrivene

Anto Nobilo
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
27.03.2019.
u 22:01

Zbog zamršenih inkriminacija većina osumnjičenika pred tužiteljstvom branila se šutnjom. Pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci trebali bi biti dovedeni danas kako bi se odlučilo o određivanju istražnog zatvora

Gianni Rossanda, bivši predsjednik uprave Uljanika, koji je prošle jeseni dao ostavku na tu funkciju, jedan je od 12 osumnjičenih koji su u utorak uhićeni u zajedničkoj akciji PNUSKOK-a i tužiteljstva. Nakon što su im u utorak pretražene kuće, stanovi, vozila i uredi, danas su dovedeni u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci kako bi iznijeli obrane. Većina njih, pa i Rossanda, branili su se šutnjom.

Opsežan činjenični opis

– Odlučili smo se za obranu šutnjom jer je trenutačno nemoguće bilo što reći. Radi se o složenom činjeničnom opisu, koji se proteže na sedam-osam stranica. S njim se moramo upoznati i klijent i ja da bismo mogli iznijeti neku obranu – kazao je Anto Nobilo, Rossandin branitelj.

Upitan za što točno Rossandu terete, Nobilo je prvo kazao da je to trenutačno teško reći te je pojasnio:

– Radi se o poslovanju između tvrtki koje su bile u sustavu Uljanika i tu ima jako puno poslovnih odnosa. To sve treba raspetljati, no važno je da se nikoga od osumnjičenih ne tereti da je izvlačio novac iz Uljanika. Sav je novac ostajao unutar Uljanika – kazao je Nobilo.

U prvim medijskim izvješćima, temeljenim na informacijama koje su se mogle dobiti iz službenih i neslužbenih izvora, spominjala se šteta od 1,2 milijarde kuna. Drugim riječima, špekuliralo se da je to iznos koji je izvučen iz Uljanika. No Nobilo kaže da to nije tako, već da se inkriminirana šteta odnosi na poslovne odnose tvrtki unutar sustava Uljanika.

VIDEO Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik

– Novac iz Uljanika nije otišao, nema radničkih plaća koje su negdje usisane i skrivene, kao što je to objavljeno u nekim medijima. Cijeli taj sustav najlakše bi bilo opisati tako da je tvrtka A unutar sustava Uljanika navodno oštetila tvrtku B, a tvrtka B navodno je oštetila tvrtku C, ali izvan Uljanika taj novac nije otišao – kazao je Nobilo.

Politička priča

S obzirom na to da je Uljanik već dulje vrijeme velika politička priča jer ukazuje na problematičan odnos države prema brodogradnji, odnosno na umjetan pokušaj održavanja radnih mjesta obilno garniran državnim subvencijama koje se mjere u milijardama kuna, da bi onda te iste milijarde kuna bile neracionalno trošene bez ikakve kontrole i odgovornosti uprava, nadzornih odbora, vlada..., naravno da se odmah pojavila teza i da je riječ o političkom progonu. Što je inače uobičajena mantra u ovakvim situacijama. Nobilo pak smatra da nije riječ o političkom progonu, već o političkom tajmingu. Upozorava da su javna uhićenja, u još jednoj predstavi za javnost, uprizorena samo nekoliko dana prije no što Vlada treba odlučiti hoće li Uljanik poslati u stečaj.

– Nije bilo potrebno sve te ljude javno uhićivati i voditi preko ceste dok im građani viču da su lopovi, umjesto da ih se odvezlo kroz garažu kao što se to uglavnom radi. Ovako je stvorena atmosfera koja će politici biti opravdanje za loš efekt koji bi proizvela odluka o mogućem stečaju Uljanika. Tu odluku Vlada treba donijeti danas i vjerojatno će Uljanik poslati u stečaj, a 3. maj zbog biračkog tijela u Rijeci zadržati. Tim uhićenjima se bijes javnosti usmjerava na osumnjičenike, a ne na Vladu, zbog čega smatram da je riječ o krajnje čudnom, političkom tajmingu. Znate, nikada nije dobro kada politika pokreće sudske postupke. Jer ako ih pokreće, može ih i zaustaviti – kaže Nobilo.

Njegov klijent, zajedno s ostalim osumnjičenicima, trebao bi pred suca istrage izići danas, kada će se znati za koga sve i po kojim osnovama tužiteljstvo traži istražni zatvor.

VIDEO Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje

Komentara 13

IN
inbox
23:20 27.03.2019.

hahaha pa jel moguće da ti netko vjeruje?

SA
samoborka
23:28 27.03.2019.

Eh..kad te Nobilo brani..onda se zna da nisi samo kriminalac nego kriminalcina!

ST
stric5
22:28 27.03.2019.

...naj bolje nobila imenovat "sudijom" i slučaj riješen .... .... Milijarda nema , ne može im se ući u trag .... nitko nije kriv .... dostavite dodatne milijarde .... za par godina nobilo će prekopirat slučaj .... i to je to .... "sudija" sviraj kraj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije