Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka uvodi nova pravila za doseljavanje

Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri
12. svibnja 2019. u 21:56 7 komentara 9266 prikaza
Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL

Suhl je mali grad u saveznoj pokrajini Tiringiji. Od pada Berlinskog zida do danas iz njega je iselila trećina stanovnika.

građevina Druga strana priče Rad u Njemačkoj: 'Obećali su mi sobu i posao, a onda sam shvatio da sam nasjeo'

Taj problem se želi riješiti projektom koji podupire i Industrijska i trgovinska komora Tiringije: dolaskom radnika iz Vijetnama. Jedan od njih je Cao Quang Truong. On već osam mjeseci živi u Njemačkoj i obrazuje se za stručnog građevinskog radnika. Sretan je što je dobio šansu i nakon završetka izobrazbe rado bi ostao u Suhlu. No to nije tako jednostavno, jer mu za to treba trajna dozvola boravka koju je teško dobiti, piše Deutsche Welle.

Njemačka proteklih desetljeća sebe nije smatrala useljeničkom državom. Sada bi se to trebalo promijeniti. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

kune DZS: Više od 62 posto zaposlenih s plaćama manjim od prosjeka

Ako taj zakon stupi na snagu, u Njemačku će moći doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju. Ukidaju se ograničenja doseljavanja samo na nekoliko zanimanja, kao i obvezno prethodno ispitivanje ima li Nijemaca ili građana EU-a koji dolaze u obzir za određeno radno mjesto.

Osim toga, kvalificirane osobe koje dobro govore njemački mogle bi u Njemačkoj boraviti šest mjeseci i bez ugovora o radu, kako bi tražile posao. To je do sada bilo moguće samo fakultetski obrazovanima. No tražitelj posla za to vrijeme nema pravo na socijalna davanja.

jurica hamonajec Čakovčanin u Njemačkoj Ako ti se posao ne sviđa, imaš izbor, možeš otići i brzo naći novi posao, a kod nas si rob nečije volje...

Novim propisima bi trebao biti riješen i problem stranaca koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj, nego mogu samo privremeno ostati jer, primjerice, ne mogu biti deportirani u zemlju podrijetla. Oni bi trebali dobiti šansu za legaliziranje svog statusa. Pretpostavka za to je da najmanje godinu i pol rade više od 35 sati tjedno. Osim toga, oni moraju „u dovoljnoj mjeri" govoriti njemački jezik i ne smiju biti kažnjavani.

Ta mogućnost prelaska iz statusa tražitelja azila u status legalnog doseljenika za CDU i CSU još uvijek predstavlja problem.

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • ilijan1a:

  Njemačka je uvela ministarstvo za samce. Nevolja Njemačke i drugih Europskih ekonomski razvijenih država je što su ljudi usamljeni zatvoreni sami u sebe.

 • Marko_M:

  Njemacka olaksava... nije im dosta propasti emirgacije...

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Point_of_view@ Njemačka definitivno propada. Statistika je uvijek onakva kakvu je sami napravimo.