Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon u proceduri

Njemačka uvodi nova pravila za doseljavanje

Njemačka
Reuters/PIXSELL
12.05.2019.
u 21:56

Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri

Suhl je mali grad u saveznoj pokrajini Tiringiji. Od pada Berlinskog zida do danas iz njega je iselila trećina stanovnika.

Taj problem se želi riješiti projektom koji podupire i Industrijska i trgovinska komora Tiringije: dolaskom radnika iz Vijetnama. Jedan od njih je Cao Quang Truong. On već osam mjeseci živi u Njemačkoj i obrazuje se za stručnog građevinskog radnika. Sretan je što je dobio šansu i nakon završetka izobrazbe rado bi ostao u Suhlu. No to nije tako jednostavno, jer mu za to treba trajna dozvola boravka koju je teško dobiti, piše Deutsche Welle.

Njemačka proteklih desetljeća sebe nije smatrala useljeničkom državom. Sada bi se to trebalo promijeniti. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a trebao bi olakšati novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako taj zakon stupi na snagu, u Njemačku će moći doseliti svi koji imaju ugovor o radu i priznatu stručnu kvalifikaciju. Ukidaju se ograničenja doseljavanja samo na nekoliko zanimanja, kao i obvezno prethodno ispitivanje ima li Nijemaca ili građana EU-a koji dolaze u obzir za određeno radno mjesto.

Osim toga, kvalificirane osobe koje dobro govore njemački mogle bi u Njemačkoj boraviti šest mjeseci i bez ugovora o radu, kako bi tražile posao. To je do sada bilo moguće samo fakultetski obrazovanima. No tražitelj posla za to vrijeme nema pravo na socijalna davanja.

Novim propisima bi trebao biti riješen i problem stranaca koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj, nego mogu samo privremeno ostati jer, primjerice, ne mogu biti deportirani u zemlju podrijetla. Oni bi trebali dobiti šansu za legaliziranje svog statusa. Pretpostavka za to je da najmanje godinu i pol rade više od 35 sati tjedno. Osim toga, oni moraju „u dovoljnoj mjeri" govoriti njemački jezik i ne smiju biti kažnjavani.

Ta mogućnost prelaska iz statusa tražitelja azila u status legalnog doseljenika za CDU i CSU još uvijek predstavlja problem.

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 7

IL
ilijan1a
22:17 12.05.2019.

Njemačka je uvela ministarstvo za samce. Nevolja Njemačke i drugih Europskih ekonomski razvijenih država je što su ljudi usamljeni zatvoreni sami u sebe.

MM
Marko_M
04:06 13.05.2019.

Njemacka olaksava... nije im dosta propasti emirgacije...

DU
Deleted user
11:08 13.05.2019.

Point_of_view@ Njemačka definitivno propada. Statistika je uvijek onakva kakvu je sami napravimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije