Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavjet šutnje

Nitko iz HDZ-a ne želi reći zašto su Polančeca izbrisali iz stranke

\'16.09.2010., Zagreb - Izlazak clanova HDZ-a nakon sastanka u sjedistu stranke, Jadranka Kosor.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/7
16.09.2010.
u 13:06

Reakcija je to na njegov istup pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Inu.

Predsjedništvo HDZ-a na četverostanoj sjednici jednoglasno je donijelo odluku da se Damira Polančeca izbriše iz članstva u HDZ-u. Pritom su u šturom priopćenju naznačili da je to sukladno članku 13. stavka 6. Statuta po kojem član HDZ-a može biti brisan iz članstva stranke u slučaju nanošenja štete političkim interesima ili ugledu stranke. Međutim, nitko od članova predsjedništva HDZ-a nije želio pojasniti što je to Polančec učinio da je nanio toliku štetu ugledu HDZ-a i zašto se to zbilo nakon njegova iskaza pred Istražnim povjerenstvom za INU?

Istražno povjerenstvo

Pomno analizirajući Polančecov istup pred Istražnim povjerenstvom za Inu razvidno je da tamo nije rekao ništa što bi moglo kompromitirati Vladu ili stranku u kojoj je bio do odluke Vrha strane da ga se briše. Branio je dioničarski ugovor o Ini kao izrazito dobar i za Inu i hrvatsko gospodarstvo. Nije napadao ali se branio od optužbi ministra financija da je bio jedini pregovarač u daljnjoj prodaji Ine tvrdeći da nije točno da Šuker nije bio upoznat s ugovorom jer ga je prezentirao na stranačkom Predsjedništvu. A to su potvrdili Luka Bebić i Ivan Jarnjak te Marina Matulović Dropulić koju Polančec uz Šukera imenovao kao članicu tima za pregovore.

No, njegova izjava da se osjeća kao Josip prodan u Egipat u roblje od svoje braće mogla je izazvati ovakvu reakciju vrha HDZ-a kao i njegovo opisivanje sjedenja članova Predsjedništva HDZ-a u kojima je jasno dao do znanja tko je sjedio s desna “ocu” odnosno Sanaderu, a to je bila tadašnja potpredsjednica, a sada premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Pritom je oslikao kako je izgledala stranačka hijerarhija. Međutim ako je to pogodilo čelne ljude HDZ-a, bruje kuloari, to je vrlo slaba i vrlo neozbiljna argumentacija za ovakav potez. U protivnom HDZ šalje opasnu poruku da je iznošenje istine nepoželjno, tvrde. Uostalom, Polančecove navode da je predsjedništvu HDZ-a prezentirao dioničarski ugovor potvrdili su Luka Bebić i Ivan Jarnjak ističući da u tome ne vide ništa spornoga. A i predsjednica HDZ-a izjavila je, nakon što je u javnost procurila informacija da se tajno sastala s Polančecom početkom rujna, da je to učinila kako bi ga ohrabrila da govori istinu iako se protiv njega vodi čak pet postupaka u kojima je osumnjičen.

Postavlja se stoga pitanje što se u roku od nepunih 12 sati dogodilo da se ad hoc sastao stranački vrh HDZ-a i izbacio Polančeca iz stranke. Ništa se osim svjedočenja Polančecu ne može stavljati na teret jer je njegov pravni status od ožujka nepromijenjen, osim što je ušaozbog mogućnosti utjecanja na svjedoke, pa iz pritvora izašao. Jedino, moguće je da su Polančec ili Kosor prekršili svojim istupima dogovor od prvoga rujna. Od jutra na Trgu žrtava fašizma bilo je užurbano. Članovi predsjedništva dolazili su jedan za drugim zabrinutih lica. Nitko nije želio komentirati o čemu će se raspravljati, ali moglo se nasluti da se u HDZ-u događa nešto ozbiljno. Pedesetak fotoreportera, novinara i snimatelja uzaludno su i nakon četverosatne sjednice HDZ-a očekivali izjavu nekog od čelnika HDZ-a dok je glasnogovornica stranke samo kazala “bit će priopćenje”.

Svi su prolazili mimo novinara ulazeći u svoje automobile dok su građani okupljeni na obližnjoj tramvajskoj postaji dovikivali “svaki majmun jedan automobil”. Premijerka je ipak pred novinare izišla ovoga puta vidno usiljeno nasmijana tek dobacivši da ih je lijepo vidjeti, iako je bilo jasno da je ljutita jer među njezinim papirima bile su preslike tekstova koji su taj dan objavljeni o HDZ-u i stanju u toj stranci.

Pljesak prolaznica

No nije propustila rukovanje s dvije starije gospođe koje su joj oduševljeno pljeskale. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji u srijedu nije bio raspoložen za novinarska zapitkivanja izišavši iz Sabora na stražnji ulaz pred stranačkom središnjicom na upit o čemu se razgovaralo ponovio je svoju izjavu od 7.rujna “Razgovarali smo o visibabama!”. Prvi put je dao takvu izjavu kad se uži stranački vrh sastao u Banskim dvorima nakon privođenja bivšeg šefa Hrvatskih šuma, prekaljenog HDZ-ovca Darka Beuka, kojeg se povezuje s aferom Fimi Media. A u HDZ-u je poznat kao odlučujući 35. glas kojim je Sanader u dvoboju s Pašalićem pridobio na svoju stranu vukovarsko-srijemsku stranačku organizaciju.

Visibabe tada nisu zaboravljene, među članovima stranke krenula je priča kako je Šeks namjerno izabrao za metaforu taj vjesnik proljeća, jer jaglac primjerice nema isto značenje niti je ta riječ iskovana od istih dijelova. Visibaba je tada protumačena kao sinonim za Beuka ,a kako se o tom pritvorenom HDZ-ovcu jučer nije raspravljalo u stranačkoj središnjici, očito visibabe imaju dublje značenje za potpredsjednika stranke. Inače Šeks je u siječnju našao slično rješenje u Statut za brisanje Ive Sanadera počasnog predsjednika HDZ-a iz članstva jer je pokušao neuspjeli puč u stranci pozvavši petnaestak saborskih zastupnika HDZ-a da ga podrže.

Podsjetimo bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec bio je suspendiran sa svih stranačkih dužnosti čim je završio u pritvoru krajem ožujka zbog pet slučajeva u kojima se istražuje. U stranci su isticali da je nanio štete ugledu HDZ-a ali su tvrdili da nema osnove za njegovo isključenje jer nije pravomoćno osuđen.Unutar stranke postojala je ozbiljan struja koja se zalagala da se ne obračunavaju s Polančecom smatrajući ga jednim od svojih. Da je tome tako pokazuje i priznanje Luke Bebića da se sastao s Polančecom nakon njegovog izlaska iz pritvora. Isto je učinila, po vlastitu priznanju, premijerka koja je uz ostalo s njim razgovarala o “situaciji u kojoj se našao”. No samo dva dana nakon istupa pred Istražnim Povjerenstvom za Inu Polančec je doživio sudbinu Sanadera i izbrisan je iz HDZ-a.

Inače odluku o brisanju iz članstva donosi stranački Sud časti, koji se već mjesecima nije očitovao o njegovoj suspenziji, a predsjednik tog suda Florijan Boras potvrdio je da Sud časti nije donosio nikakvu odluku o Polančecu jer je bio u pritvoru zaboravivši pritom da je Polančec već mjesec i pol na slobodi i čeka pravosudni epilog. Sam Boras bio je u stranačkoj središnjici dok je trajao sastanak Predsjedništva ali nije na njemu sudjelovao. Nije formalno primio zaključak predsjedništva, a kad ga primi značit će to da je postupak pred Sudom časti bespredmetan jer ga je Predsjedništvo HDZ-a izbrisalo iz stranke.

Komentara 557

AC
actros
19:17 20.09.2010.

izigrali su te polancec ti si zrtveno janje ti si biran,ti si podpisivao a i imaju te za gruntovcana. ok jos si u igri i ako je tako kako pisu novine povuci ih za sobom nek znaju da se sa gruntovcanima nije za zaebavat inace ces ispast glup.

OK
oko5555
14:52 16.09.2010.

necu vise glasovati HDZ.

MP
mparac3
00:15 17.09.2010.

Nitko ne voli drukere, a narocito ih ne vole lopovi iz HDZ-a....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije