Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nije dobro da se učenika previše optereti ili da se poučavanje prebacuje posredno na roditelja'

Nastava na daljinu, ističe MZO, ne podrazumijeva da učenici samo čitaju udžbenik i rješavaju zadatke po uputama nastavnika, odnosno ne smije se svesti na to da učenici uče potpuno samostalno, a da im nastavnik ne objasni kontekst.
27. ožujka 2020. u 12:12 5 komentara 899 prikaza
Svi učenici od 1. do 4. razreda nastavu će pratiti od kuće putem HRT 3 kanala
Foto: Borna Filic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u petak Preporuku o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu, kako bi sustav što bolje funkcionirao i kako bi isporuka sadržaja i rada nastavnika u online nastavi bila izbalansirana.

Nasmijao je mnoge Dječak (8) nije zadovoljan mamom i školovanjem kod kuće: 'Ne ide dobro. Mama je pod stresom'

Preporuka o organizaciji radnoga dana namijenjena je učiteljima, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, a Ministarstvo ju je odlučilo poslati s obzirom na povratne informacije da neki učenici imaju više, a neki manje opterećenja po pitanju isporuke obrazovnih sadržaja.

Nastava na daljinu, ističe MZO, ne podrazumijeva da učenici samo čitaju udžbenik i rješavaju zadatke po uputama nastavnika, odnosno ne smije se svesti na to da učenici uče potpuno samostalno, a da im nastavnik ne objasni kontekst.

Video: Za učenike nižih razreda nastava se emitira na trećem programu HRT-a

Ministarstvo smatra da je u ujednačavanju količine nastavnih sadržaja ključna uloga učitelja. "Dakle, nastavnik ne smije jednostavno uputiti učenike na videolekcije bez dodatnih uputa, praćenja i podrške, a nije dobro ni da se učenika previše optereti ili da se poučavanje prebacuje posredno na roditelja, to je također jedan od razloga davanja ovih preporuka", ističe se.

Učenik, dodaje se, treba posvetiti podjednako vremena proučavanju pripremljenoga materijala, kao i samostalnome radu, a cilj je da s vremenom postane sve samostalniji i odgovorniji za vlastiti proces učenja.

Uz opremu za nastavu na daljinu i udžbenike, učenicima je potrebno kod kuće organizirati mirni kutak za učenje, a preporučuje se i uvođenje redovite strukture radnoga dana.

Nastava na daljinu E-NASTAVA DO DALJNJEGA U škole se učenici neće vratiti barem do 19. travnja

Vrijeme provedeno u učenju podrazumijeva vrijeme u kojem se poučava i vrijeme samostalnoga ili suradničkoga učenja. Takvo ukupno vrijeme ovisi o uzrastu djeteta i kreće se od 5 do 8 sati dnevno tijekom radnoga tjedna.

Voditi računa o opterećenju učenika, razlučiti bitno od sporednoga

Učitelji trebaju voditi računa o opterećenju učenika, a to podrazumijeva da se trebaju postići planirani odgojno-obrazovni ishodi, ali i da u sadržajima treba razlučiti ono što je bitno od onoga što je sporedno ili nije nužno, stoji u preporukama.

Materijalima dostupnim u nekome od centralnih servisa učitelji trebaju pridružiti i svoje materijale i upute te pratiti učenika, "ali tako da sve bude u razumnim i prihvatljivim vremenskim okvirima te prilagođeno spoznajnim mogućnostima učenika".

Materijal za učenje, navodi MZO, ne smije se svesti samo na jedan izvor ili na čitanje iz udžbenika. "Važno je davati i jasne upute kako istraživati temu i doći do drugih vjerodostojnih izvora, posebno onih na internetu", ističu.

Vinkovačka škola izrađuje 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje KRONIČNI NEDOSTATAK Vinkovačka škola izrađuje 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje

Obrada nastavne jedinice u 60 minuta može se podijeliti na 15 minuta videolekcije, 15 minuta učenik govori ili piše na temelju zadatka iz videolekcije, a preostalih 30 minuta rezervirano je za samostalni rad učenika.

Preporuke se, napominje Ministarstvo, odnose na organizaciju radnoga dana učenika tijekom radnoga tjedna te podrazumijevaju slobodne vikende.

Za učenike razredne nastave preporučuje se pet sati učenja, što uključuje učenje i poučavanje, za učenike predmetne nastave šest sati, za srednjoškolce sedam, a za maturante osam sati na dan.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • vlatx:

    Uh, ova se ministrica i njezina svita baš i nisu snašli u ovoj ali ni u onoj prošloj (štrajk) kriznoj situaciji. Većina učitelja i profesora rade na svojim privatnim računalima i svojim privatnim internet vezama koje baš i nisu adekvatne ... prikaži još!e za ono što se od njih očekuje. Također i sama djeca rade većinom na svojim računalima i tabletima a ni jedni ni drugi nemaju neku podlogu tj. pripremu za rad sa digitalnim sadržajem. Sada se navrat na nos organizirao školski tv program za koji nitko nema plan i program pa se ne može adekvatno pripremiti. Zato se ministarstvo lijepo ogradilo i sve prebacilo na učitelje i profesore ali i na samu djecu. Na žalost kriva predodžba o super pametnoj djeci dolazi sada do izražaja jer se otkrilo da se djeca odlično snalaze u igricama i gledanju "čudnog" video sadržaja od samog snalaženja u radu na računalu. Situacija je takva kakva je ali nije u redu od ministarstva objavljivati neke preporuke i pametovati u ova krizna i teška vremena.

  • Karlovac047:

    Ove nastave na daljini su bezveze. Hrpa web stranice gdje djeca moraju sami tražiti sadržaj za učenje. Moš misliti da budu sami disiplirani bez roditelje.

  • sttipe:

    Kad se zbog raznih razloga godinu dana ne ide na posao, ko to more platit?? Dica, naravno. Rezultat dođe malo kasnije, kad dica završe u Irskoj.. Opet neka svemirska ravnoteža... Važno je ditetu objasnit da od toga svega u životu ... prikaži još! malo šta stvarno triba, da dite ne trpi psihološki pritisak, zbog svega. Ako mu škola ništa ne da, da mu bar ne uzima!!!