Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONIČNI NEDOSTATAK

Vinkovačka škola izrađuje 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje

Vinkovačka škola izrađuje 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje
Foto: Novosti.hr
25.03.2020.
u 15:59

S njihovim trenutnim kapacitetima, uz preduvjet da imaju dovoljno materijala, dnevno u ovoj vinkovačkoj školi mogu proizvesti 20-ak maski.

Kronični nedostatak zaštitnih maski u vrijeme korona epidemije rezultirao je brojnim idejama građana koji su krenuli s proizvodnjom najrazličitijih vrsta zaštitnih maski.

U tu akciju uključila se i vinkovačka Tehnička škola Ruđer Bošković koja je započela s proizvodnjom zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koje izrađuju uz pomoć 3D printera.

Govoreći o ovoj ideji profesor računalstva i elektroskupine predmeta u ovoj školi Danijel Pobi kaže kako je ideju došao kada je vidio kako su češkoj firmi Prus 3D svoje 3D printere prenamijenili da rade vizire. Dodaje kako je ovo njihov doprinos da pomognu u ovoj krizi, a pri tome i pomognu medicinskom osoblju da se zaštite od zaraze. Podsjetio je kako slične zaštitne vizire koriste i stomatolozi.

Vinkovačka škola izrađuje 3D zaštitne vizire za medicinsko osoblje
1/8

- Postupak izrade zaštitnih vizira nije kompliciran. Dijelove koje trebamo isprintamo, a onda ih postavimo da drže prozirnu foliju tako da medicinsko osoblje može nesmetano obavljati svoje dužnosti. Dijelovi vizira su izmjenjivi, a folija koju koristimo je obična prozirna plastična folija koja se može uzeti u svakoj knjižari i omogućava da se vidi kroz nju, pojasnio je Pobi koji i inače često radi na sadržajima koji su vezani uz 3D printanje.

Svoj proizvod planiraju dodatno unaprijediti pa je u planu uz vizire dati i zamjenske folije uz upute kako ih promijeniti kao i kako da se naprave nove.

S njihovim trenutnim kapacitetima, uz preduvjet da imaju dovoljno materijala, dnevno u ovoj vinkovačkoj školi mogu proizvesti 20-ak maski.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Komentara 1

BI
bihhib
18:08 25.03.2020.

Bravo Vinkovci. Ideja vam je odlicna i te maske su potrebne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije