Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOJI JEDAN UVJET

Nezaposleni u Austriji ne smiju na odmor u inozemstvo, mogli bi ostati bez naknade

Austrian Airlines flights disrupted at Vienna International Airport in Schwechat.
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/2
19.07.2023.
u 17:47

Kako navodi Heute do kraja lipnja ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene

Dok Austrijanci masovno ovih dana bježe u smjeru mora, jezera i  planina od paklenih vrućina i do 37 stupnjeva Celzijevih, koje već tjednima u šahu drže i građane ove alpske zemlje nenaviknute inače na ovako visoke ljetne temperature zraka, mnogi nezaposleni Austrijanci, prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS) muku muče s odgovorom na pitanje, smiju li i oni ljeti otići na more ili u posjet svojoj obitelji u inozemstvo?

“Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene””, pojasnio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za domaći dnevni list “Heute”, koji je dobio brojne upite zdvojnih nezaposlenih osoba u Austriji.  Među njima i priličnog broja onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, nema odmaranja u inozemstvu na teret države!

Kako navodi Heute do kraja lipnja ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene. Od toga njih 239.301 bila je bez posla, a  68.431 na doškolovanju. Ono što se je nedavno promijenilo, a što ne odgovara mnogim nezaposlenima je odluka da AMS može osobu poslati i u neku drugu austrijsku pokrajinu na rad, ako se traži radni profil, koji dotična osoba ima. Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf to vrijedi samo za osobe koje ne moraju o nikome svome brinuti ili ga zbrinjavati.

POVEZANI ČLANCI:

“To znači da nemaju djecu ili rodbinu koju moraju njegovati”, pojasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da onima koji moraju preseliti u drugu pokrajinu na posao, mora se staviti na raspolaganje određeni stambeni prostor.

“To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju  u Tirolu ili Salzburgu ima smisla”, dodao je Kopf, napomenuvši kako u Austriju dolazi i brojna inozemna radna snaga.

Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva”, rekao je Kopf. Napomenuo je kako je 2022. godina bila rekordna godina, u kojoj je u Austriju došlo 6.000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte, što znači da se radi o u Austriji nedostatnoj stručnoj radnoj snazi. Inače je ta brojka u prosjeku iznosila oko 2.000 godišnje. Ove godine Kopf očekuje da će pasti novi rekord i Austrija imati 8.000 inozemnih stručnjaka za austrijske potrebe.

“Samo iz EU-a je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci”, zaključio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za list  “Heute”.

VIDEO Turistička patrola Večernjeg lista u Bakarcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije