Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odgoda

Nema ni plaća ni stečaja u 3. maju sve do europskih izbora

Plenković u obilasku brodogradilišta
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
18.04.2019.
u 08:12

Dugovi škvera narasli su na 135 milijuna kuna, a dio za radnike skočio na 25 milijuna kuna

Trgovački sud u Rijeci ponovno je prolongirao pokretanje stečaja 3. maja, a novo ročište održat će se nakon europskih izbora, točnije 5. lipnja. Vlada je dobila time-out i u predizbornoj kampanji ne mora se baviti problemom propasti brodogradnje, ali na uštrb radnika čija se agonija nastavlja u nedogled s obzirom na to da sve dok se ne pokrene stečaj neće dobiti ni kune zaostalih plaća.

Kinezi slaba nada

Sutkinja Ljiljana Ugrin koja vodi slučaj 3. maja ovaj se put odlučila dati još prilike za spas riječkog škvera jer je “u prošlih desetak dana napravljeno puno na ugovaranju i traženju novih poslova”. Pritom se moglo misliti ili na eventualno ugovaranje narudžbi novogradnji za Jadroliniju ili na ulazak kineskih partnera u suvlasništvo Uljanik Grupe. I jedna i druga priča, koliko god medijski atraktivne, rubne su i u njih se ne bi trebalo polagati velike nade.

Naime, kinesko brodogradilište CSIC već je proučilo poslovnu dokumentaciju Uljanik Grupe prošle godine, ali iz Kine do kraja natječaja za pronalazak strateškog partnera nije stigla nikakva ponuda. Zašto bi danas, nakon što se situacija znatno pogoršala, Kinezi promijenili odluku?

Da se na kinesku investiciju ne treba računati, indirektno priznaje i resorni ministar Darko Horvat kada je u srijedu kazao da će, u slučaju da Kinezi odustanu, “prihvatiti tu činjenicu”. Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik Grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1, a dojam da ima šanse da se realizira neka investicija pojačao je premijer Andrej Plenković kazavši da su napravili sve “što su mogli da ih zainteresiraju za ta dva brodogradilišta”.

Igranje radnicima

I dok se političari nabacuju velikim obećanjima, u Puli i Rijeci se gomilaju dugovi. Račun tvrtke je blokiran više od 220 dana. Na ročištu u srijedu moglo se čuti da su dugovi zbog kojih je blokiran račun 3. maja narasli na 135 milijuna kuna, a krajem veljače blokada je iznosila 91 milijun kuna.

Radnicima je tada tvrtka dugovala manje od 19 milijuna kuna, dok su se u međuvremenu dugovi popeli na 24,8 milijuna kuna. U toj igri prebacivanja loptice odgovornosti najgore prolaze radnici koji su još ostali u škveru, a koji bi u slučaju proglašenja stečaja imali pravo na isplatu tri minimalne plaće, a možda i šansu da naplate još koji dio svojih potraživanja.

Ovako se ne mogu nadati ničemu do lipnja, datuma kada će vjerojatno i biti proglašen početak stečaja. Tada će biti lakše preko usta prevaliti tu informaciju jer će završiti europski izbori, a novi ciklus parlamentarnih izbora bit će dovoljno daleko da ta neugodna priča padne u zaborav.

Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:34 18.04.2019.

Ma kakve plače radnika - ovim naši političari javno pokazuju da jedino što im je važno su njihove guzice.

Avatar nekakav
nekakav
09:07 18.04.2019.

na uštrb radnika?! a na čiji 'uštrb' su bili deseci milijuna kuna koje je država dala radnicima za plaće ove i prošle godine? naši deseci milijuna kuna, za neradnike?! uljaniku želim kinesku upravu i kineske šefove. 996 je njihova šifra. radnici imaju 47% tvrtke i nisu u stanju formirati zajednički stav i nastup, preuzeti 'svoje' poduzeće', i mi da njih žalimo? sve imaju, tj. imal isu u svojim rukama. nek tih 47% dioničara sad izdvoje svoj novac za plaće radnicima... zašto oni, koji su 5 puta veći i jači dioničari, ne bi pomogli svojoj 'fabriki'?! zašto bi država privat poduzeću pomagala?!

RP
rpzagreb
18:50 18.04.2019.

Nisu napravili niti jednu jedinu konkretnu i korisnu stvar. Osim šupljih i uvredljivih obećanja kao i pred svake izbore. Država je postala pleme članova hdza i bandica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije