Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička katastrofa

Španjolci vjeruju da će Europljani na odmor u Hrvatsku i Grčku

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Mallorca
Foto: ENRIQUE CALVO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.05.2020.
u 15:38

Vidjet ćemo La Ramblu kakvu godinama nismo vidjeli. Ali cijena je previsoka, kaže predsatvnik Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig

Sve su turističke zemlje ovih dana na mukama. Veliko je pitanje u kojoj je mjeri koronavirus Europljanima ubio želju za putovanjima i kuda će odluče li ovog ljeta na more. U ponajvećim su brigama Italija i Španjolska, koje su i ponajviše pogođene zarazom, a Španjolci ne kriju zabrinutost i kažu kako vjeruju da će inozemni turisti ove godine odlaziti u Grčku, Hrvatsku i na sjever Afrike. U Španjolskoj očekuju prvenstveno strance koji imaju svoje kuće na Balearskim otocima i diljem katalonske obale. Vjeruju da za španjolski turizam u sezone 2020. nema dobrog rješenja.

U Španjolskoj se, inače koronavirusom zarazilo 235.400 stanovnika od čega ih se oporavilo 150.376 a preminulo 26.834. Posebno su pogođene Katalonija s glavnim gradom Barcelonom.

- Slike koje su otišle odavde u Europu su nažalost razorne. Slike liječnika koji se štite vrećama za smeće dok liječe oboljele od koronavirusa stvorile su izuzetno negativnu percepciju o španjolskom zdravstvenom sustavu. Bit će teško uvjeriti Europljane da dođu.

Barcelona recimo ima dobar imidž no sada na nju utječe narušeni brend Španjolske.Stavite se u kožu jednog 65-godišnjeg gospodina iz Njemačke ili Švedske koji misli da je na jugu situacija sumnjiva. Trebat će mu jako puno da tu sliku makne iz glave. Jedna slika vrijedi više od tisuću riječi - kaže dužnosnik gradske vlasti Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig.

U Španjolskoj su, inače, od 14. ožujka su zabranjena putovanja izvan provincija a hoteli i putničke agencije su zatvoreni. Zbog  strogih mjera karantene zaraza je prigušena a proteklih tjedan dana je broj preminulih ispod 100. Španjolska vlada polako popušta mjere te je poručila kako će od srpnja smjeti dolaziti strani turisti budući da im trenutačno nije dopušten ulazak u zemlju.

Turizam, inače, sudjeluje s 12 posto u BDP-u Španjolske. Tu je zemlju lani posjetilo čak 83,7 milijuna turista, što je bila rekordna godina. Vlasti Barcelone nemaju procjenu o dolasku turista ovog ljeta no očekuju drastičan pad posjetitelja. Iako su proteklih godina bili preplavljeni turistima u mjeri da se domaće stanovništvo počelo opirati tolikoj najezdi, nitko nije sretan ov ovakvog razvoja događaja.

- Vidjet ćemo La Ramblu kakvu godinama nismo vidjeli. Ali cijena je previsoka - rekao je Puig, koji ističe da je turizam pola Španjolske spasio od siromaštva.

Komentara 3

Avatar Payback
Payback
16:11 26.05.2020.

bilo bi dobro za nase gospodarstvo, ali nisam si bas siguran da li ima u Hrvatskoj uopce dovoljno mjesta. Pjescane plaze u Spanjolskoj imaju mjesta u dubinu, nase bas i ne...

A2
.anticenzura.23
16:24 26.05.2020.

Europljani? Boze sacuvaj, daleko bilo. Ne postoje nikakvi Europljani, to je pogrdan naziv za tudje suverene drzave narode i kulture. Ne moze se 50 drzava i 4,5 miliardi raznih naroda i kultura Aziji nazivati Azijatima. Oni nemaju blage veze jednidni s drugima kao i sto mi u Europi nemamo jedni s drugima. Ja nnikada nisam bila u Njemackoj, na primjer, i ne pada mi na pamet ici tamo, posto su oni meni ogavni radi svoje zlocinacke povijesti, i ne zelim da me nitko naziva istom ''Europljankom'' kao i njih sa njihovom genocidnom povijesti, mi nemamo nista zajednickog, i nikada necemo imati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije