Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najtraženiji bjegunac

Amri je 3 dana prije napada nazvao majku u Tunis, želio se s njom oprostiti. Otac: Od malih nogu bio je sklon delinkvenciji i alkoholu

Anis Amri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.12.2016.
u 21:59

Njemački mediji tvrde da je Anis Amri bio na popisu potencijalnih terorističkih napadača

Onog trena kada je otišao od kuće, znao sam da je moj sin Anis izgubljen i da ga više nikada u životu neću vidjeti. Ali ni u snu nisam slutio da bi mogao postati terorist i ubiti nedužne ljude, kazao je Mustafa Amri, otac 24-godišnjeg Tunižanina Anisa Amrija, osumnjičenika za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu prilikom kojeg je poginulo 12, a ozlijeđeno 48 osoba.

Rijetko zvao obitelj

– Od malih nogu bio je sklon delinkvenciji i alkoholu. Napustio je školu prije sedam godina i otišao u Italiju. Mnogo puta sam ga zvao i molio da se vrati kući, međutim, uvijek je to odbijao – govori Anisov otac ističući kako ih je došla ispitati tuniska policija.

– Sve što znam rekao sam policiji i nemam što skrivati. Moj je sin otišao prije godinu dana u Njemačku i od tada s njim ne komuniciram. Javljao se tu i tamo braći i to je sve. Nikada nam nije poslao novac unatoč tome što je znao da živimo u bijedi i siromaštvu – govori Mustafa Amri koji, unatoč tome što je invalid, radi izuzetno težak posao nosača kako bi preživio i prehranio obitelj.

Obitelj Amri živi u siromašnoj četvrti Shaker Balloslatyh u provinciji Kairouan. Iako su otac i majka rastavljeni, zbog siromaštva žive u istoj kući. Tuniski mediji pišu da je Anis tri dana prije napada nazvao majku i, vjerojatno svjestan da ga prisluškuju, a u želji da se s njom oprosti, govorio kako je u Njemačkoj sve lijepo okićeno pred Božić te ispitivao kakvo je vrijeme u Tunisu te kako je njegova obitelj. Iako roditelji Anisa Amrija negiraju bilo kakvu povezanost svoga sina s bilo kojom terorističkom organizacijom, tuniska policija tvrdi da je imala podatke da je Anis povezan s radikalnim islamistima, o čemu je i obavijestila obavještajne službe zemalja članica EU. Također, Anis je u odsutnosti osuđen u Tunisu na pet godina zatvora zbog krađe i premlaćivanja. Da se znalo da je povezan s radikalnim islamistima govori i činjenica da se nalazio na popisu osoba kojima je bio zabranjen ulazak u SAD. Naime, Anis je nakon revolucije 2011. u Tunisu došao u Italiju gdje je zbog više kaznenih djela i služio zatvorsku kaznu. Nakon odsluženja zatvorske kazne u Palermu, talijanske vlasti su ga htjele izručiti Tunisu, ali to nije bilo moguće jer nije imao dokumente zemlje iz koje potječe. Stoga je 2015. bio odveden u centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa, koji nisu nikada stigli pa je nakon isteka zakonskog roka morao napustiti Italiju.

Propust njemačkih službi

U Njemačku je došao kao izbjeglica 2015., a u kolovozu 2016. odbijen mu je zahtjev za azil. Njemački mediji tvrde da je bio na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i u kontaktu s terorističkom organizacijom Islamskom državom. Nije jasno kako je unatoč svemu tome Amri slobodno šetao Njemačkom, uspio oteti kamion i izvršiti teroristički napad. Stručnjaci za sigurnost smatraju da je to veliki propust njemačke obavještajne službe koja je taj teroristički napad zasigurno mogla spriječiti.

Evidentno je da teroristički napadi koji su se u zadnje vrijeme dogodili u Europi, u Parizu, Bruxellesu, Nici… i zadnji u Berlinu, imaju istog nalogodavca, Abu Bakr Al-Baghdadija, vođu terorističke organizacije Islamske države, koji je ostvario svoje prijetnje i prenio rat na europsko tlo.     

>> Božićni sajam u Berlinu ponovno otvoren, policija pretraživala stanove u potrazi za Anisom

>> Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju. Njegova obitelj u šoku: 'Odbacujemo svaki terorizam'

Komentara 7

DU
Deleted user
23:49 22.12.2016.

nikada necu poverovati ovim ljudima da nisu znali i osecali sta ce im njihovi uraditi. znali su, morali su pretpostaviti, cutali su a sad posle zlocina odricu ih se. po meni su oni gori od samih zlocinaca

Avatar krcedolac
krcedolac
08:20 23.12.2016.

Jadno,zatucano i neškolovano....a takvih je najviše...

DU
Deleted user
08:39 23.12.2016.

Interesantne stvari oko svih tih terorista. Sve do jednog su kriminalci sa prilicno debelom prosloscu kao provalnici, nasilnici,preprodavaci i korisnici droga. Svi do jednoga su bili u zatvorima, slobodno se krecu po europi,alkoholicari, dolaze iz slabih siromasnih obitelji, nisu nikada bili vjernici. Ostavljaju poslije svojih uzasnih nedjela dokumente, nestaju, pronalaze ih mrtve poslije. Kod ovoga je cak PEGIDA objavila i prije policije da je iz Tunisa. Iako nemaju ni stalnoga mjesta gdje borave odjednom policija nalazi laptope i da su trazili kako se priprema eksploziv a kruzi prica da dolaze kao veoma obuceni u pravljenju svega.Uvijek u blizini je nekakv americki " slucajni" novinar koji sve snima. Uvijek neke americke novine objave neke podatke koje daju prosirenu sliku. Nesto smrdi u svemu tome a najveci gubitnici su obicni ljudi koji samo se nadju na tim mjestima koje neko odabere za zlocin.Strah se siri cijelim svijetom a zato vrijeme tvornice oruzja i skladista straog oruzja se prodaju za milijarde......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije