Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj u Berlinu

Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju. Njegova obitelj u šoku: 'Odbacujemo svaki terorizam'

Berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.12.2016.
u 21:25

Osumnjičenik je upotrebljavao najmanje četiri imena i smatra se prijetnjom

Njemačka policija intenzivirala je danas potragu za vozačem kamiona koji je ubio 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu i priopćila je da prati više tragova.

Policija je pak za Spiegel rekla da ima novi trag – ispod vozačkog sjedala kamiona pronađena je identifikacijska isprava, privremena dozvola za boravak, na ime tuniškog državljana Anisa A. rođenog 1992. u gradu Tataouineu.

Tijek događaja pratite u nastavku: 

21.25 - Tuniška antiteroristička policija ispitala je obitelj Anisa Amrija, glavnog sumnjivca za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik. "Antiteroristička postrojba ispitala je obitelj sumnjivca", rekao je neimenovani dužnosnik. Njemački tužitelji u srijedu su kazali da je 24-godišnji Tunižanin Amri glavni sumnjivac za napad u kojem je poginulo 12 ljudi, a 48 je ozlijeđeno. Odgovornost je preuzela Islamska država. Raspisana je nagrada od 100.000 eura za informacije koje bi omogućile njegovo uhićenje.

Amrijevi roditelji žive u gradu Oueslatiji, u središtu zemlje. Amri ima četiri sestre i brata. Izvor je kazao da je Amri bio nekoliko puta uhićen u Tunisu zbog navodnog korištenja droge. Pobjegao je iz zemlje u Italiju nakon revolucije 2011. kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali. Ondje je proveo tri godine nakon čega je otišao u Njemačku.

21.20 - Obitelj Anisa Amrija šokirana je činjenicom da se on spominje kao glavni osumnjičenik za napad na božićnom sajmu u Berlinu u kojem je poginulo 12 ljudi, a ozlijeđeni su deseci.  - Nisam mogao vjerovati svojim očima kada sam vidio njegovu fotografiju u medijima. U šoku sam. Ne mogu vjerovati da je počinio taj zločin - kazao je AFP-u brat osumnjičenog Abdelkader Amri. 

- No, ako je kriv, zaslužuje svaku osudu. Odbacujemo svaki terorizam i teroriste i ne želimo imati ništa s njima - dodao je brat Anisa Amrija, piše Guardian. Njegova sestra Najoua Amri kazala je da se s bratom dopisivala preko Facebooka te da nisu primijetili da je išta pogrešno. - Ne mogu vjerovati da je moj brat mogao izvesti nešto takvo - kazala je Najoua Amri. Njegove roditelje je ispitala tuniska policija.

19.36 – Njemačka je ponudila nagradu do 100.000 eura za informacije koje bi vodile uhićenju Tunižanina osumnjičenog za umiješanost u napad kamionom u Berlinu, a identificirala ga je kao Anisa Amrija koji bi mogao biti naoružan i opasan. Ured glavnog saveznog državnog odvjetnika (GBA) rekao je u priopćenju da se za Amrijem traga uz pomoć policije iz svih 16 njemačkih saveznih država.

– Anis Amri je visok 178 cm i teži oko 75 kg, ima crnu kosu i smeđe oči – rekao je ured u priopćenju. – Oprez: On može biti nasilan i naoružan. Dvije Amrijeve fotografije objavljene su na internetskoj stranici GBA.

16.40 –  Tunižanin, kojeg se sumnjiči da je počinitelj terorističkog napada u Berlinu, stigao je u Njemačku kao izbjeglica 2015., u kolovozu mu je odbijen zahtjev za azilom i bio je u kontaktu s islamistima, priopćio je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralph Jaeger, na izvanrednoj konfekciji u srijedu. Anis Amri, osumnjičeni za napad kamionom, u kojem je u ponedjeljak navečer poginulo 12 osoba, a 48 je ozlijeđeno, nalazio se na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom. – Zahtjev za azilom Anisa Amrija odbijen je u kolovozu, ali on nije mogao biti protjeran jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe, Tunisa, čije vlasti su dosad izražavale sumnju da je on njihov državljanin. Potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su danas iz Tunisa i tu činjenicu ne želim komentirati – rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jaeger. U ovoj saveznoj pokrajini, u gradiću Kleveu, Anis Amri je i podnio zahtjev za azilom.

Osumnjičeni je u kabini kamiona ostavio dokument po kojem se vidjelo kako ima boravišni status po kojem je u svakom trenutku mogao biti protjeran. Njemačka je s Tunisom sklopila ugovor o vraćanju odbijenih podnositelja zahtjeva za azilom, ali se ovaj sporazum u praksi primjenjuje s poteškoćama. Povjerenstvo za unutarnjopolitička pitanja Bundestaga priopćilo je nakon svoje izvanredne sjednice u srijedu kako je Anis Amri pušten iz ekstradicijskog pritvora nakon što mu se identitet nije mogao točno utvrditi. Dnevnik Sueddeutsche Zeitung je prije toga javio kako se Amiri kretao u krugovima bliskim ekstremnom islamističkom propovjedniku Abbu Wali i njegovu suradniku Bobanu S.

– Osumnjičeni Anis Amiri kretao se u krugu islamista Abu Wala, a Boban S. bio je jedan od njegovih suradnika. Anis Amri je neko vrijeme i živio kod Bobana S. – javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung dodajući da se Boban S., koji navodno posjeduje srbijansko i njemačko državljanstvo, i propovjednik Abu Wala od studenog nalaze u istražnom zatvoru. Njemački mediji postavljaju pitanje kako je moguće da osoba koja je trebala biti protjerana i koja slovi kao opasna nije pod stalnim paskom sigurnosnih službi koje su ga, kako prenose mediji, početkom prosinca „izgubile iz vida“. Savezni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere prije toga je objasnio kako je za Anisom Amrijom diljem schengenskog prostora raspisana potjernica.

15.05 –Osumnjičenik je upotrebljavao najmanje četiri imena i smatra se prijetnjom, piše Welt. Policija smatra da je ozlijeđen, zbog čega pretražuju bolnice u Berlinu i Branderburgu, a iz kabine su uzeti uzorci DNK. Bild piše kako je Tunižanin islamist te da ima između 21 i 23 godine.

Süddeutsche Zeitung piše kako je Tunižanin živio u Dortmundu s Bobanom S., koji je bio uhićen i optužen za povezanost s Islamskom državom. B92 piše da je Boban S. srpski državljanin. On pak navodno ima veze s 32-godišnjim Iračaninom Abuom Walaaom, koji je uhićen 8. studenog. Poznat kao "čovjek bez lica" jer je propovijedao na arapskom i lošem njemačkom leđima okrenut kameri, Iračanina su vlasti identificirale kao Ahmeda Abdulaziza A. Baza mu je bila u Hildesheimu, gdje je imao vjerno sljedbeništvo te je čak ponudio svoju aplikaciju 2014. godine. Optužen je za regrutiranje terorista i otvoreno podupiranje Islamske države.

Odgovornost preuzela Islamska država

Nakon što su pustile na slobodu pakistanskog tražitelja azila uhićenog blizu mjesta napada, vlasti su upozorile da je napadač u bijegu i da je vjerojatno naoružan. Također su priopćile da nije poznato je li počinitelj djelovao sam ili je imao pomagače.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Čelnik Udruge njemačkih detektiva rekao je za njemačku televiziju kako se policija nada da će uskoro izvršiti novo uhićenje.

– Prilično sam uvjeren da ćemo možda sutra ili u bliskoj budućnosti imati novog osumnjičenog – rekao je Andre Schulz u talk showu na ZDF-u.

List Passauer Neue Presse prenio je u izdanju od srijede izjavu čelnika skupine ministara unutarnjih poslova 16 njemačkih saveznih država Klausa Bouillona koji je rekao da su potrebne oštrije mjere sigurnosti.

– Želimo povećati policijsku nazočnost i pojačati zaštitu božićnih sajmova. Imat ćemo više ophodnji. Časnici će biti naoružani strojnicama. Želimo otežati pristup sajmovima s vozilima parkiranim poprijeko – rekao je Bouillon za novine.

AfD: Više nismo sigurni

Kamion težak 25 tona zaletio se u ponedjeljak u drvene kućice u kojima se prodaju kuhano vino i kobasice i pritom ozlijedio oko 48 osoba. Od 12 mrtvih, šestero su Nijemci. Poljski vozač kamiona pronađen je ubijen u kabini vozila.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi svima "posebno teško palo potvrde li se pretpostavke da je počinitelj ovog djela netko tko je ovdje u Njemačkoj zatražio zaštitu i azil. To bi bilo posebno gnjusno i prema tolikim njemačkim građanima koji se svakodnevno brinu oko izbjeglica, kao i prema ostalim izbjeglicama kojima je zaštita u našoj zemlji zaista potrebna i koji se trude integrirati u ovo društvo."

Dio političara smatra da je njezina politika otvorenih vrata prema migrantima kriva za napade i pozvali su na promjenu imigracijske i sigurnosne politike nakon što je Merkel dopustila da više od milijun migranata uđe u zemlje u posljednje dvije godine. 

Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila je u utorak da Njemačka više nije sigurna. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je za njemački radio u srijedu da postoji veći rizik od islamističkih napada zbog priljeva migranata.

>> Ida Prester o Berlinu: 'Kreće argument svih argumenata: eto ti izbjeglica kojima nosiš kolače'

Komentara 57

HO
horton
11:45 21.12.2016.

Logično, kad se baviš terorizmom uvijek poneseš dokumente i ostaviš ih negdje.

DU
Deleted user
13:25 21.12.2016.

Neka mi netko objasni zašto je lice na slici zamućeno!??

Avatar vrex
vrex
11:31 21.12.2016.

Nit je pocinitelj slucajno ostavio svoje usprave u kamionu, niti bi policija objavila u medijima da znaju tko je on..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije