Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPALIO ŠKOLU U ITALIJI

Božićni sajam u Berlinu ponovno otvoren, policija pretraživala stanove u potrazi za Anisom

berlin, božićni sajam
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.12.2016.
u 15:19

Smatra se da je Amir privremeno odsjeo u stanu u Dortmundu koji je policija pretresla oko 6.30 sati po lokalnom vremenu.

Njemačka policija pokušava pronaći Tunižanina koji se sumnjiči da se u ponedjeljak navečer kamionom zaletio u ljude na božićnom sajmu u Berlinu, piše Guardian.

Policija je tijekom noći provela racije u njemačkom glavnom gradu kao i u Dortmundu. Njemački državni odvjetnik demantirao je medijske napise kako su uhićena četiri 'osobna kontakta' osumnjičenika Anisa Amrija

Smatra se da je Amir privremeno odsjeo u stanu u Dortmundu koji je policija pretresla oko 6.30 sati po lokalnom vremenu. U Berlinu su pretraženi stanovi u četvrtima Kreuzberg, Moabit i Prenzlauer Berg i to oko 4 sata ujutro. 

Njemački mediji objavili su u četvrtak kako su Amrijevi otisci pronađeni u kamionu kojem su pregaženi ljudi na božićnom sajmu. U napadu koji se dogodio u Berlinu poginulo je 12, a ranjeno 48 osoba. Njemačka policija raspisala je nagradu od 100 tisuća eura za Amrijem koji je u Njemačku stigao 2015. godine kao izbjeglica. Prije nekoliko mjeseci odbijen mu je zahtjev za azilom.

Amri je 2011. godine došao u Italiju iz Tunisa. Talijanska Stampa piše kako je učenicima u školi u kojoj je učio jezik prijetio i krao stvari. Nekima je nanio i teške ozljeda, a na kraju je pokušao zapaliti i školu. Zbog toga je proveo četiri godine u zatvoru i nakon što je pušten otišao je u Njemačku.

Tamo je bio u ekstradicijskom zatvoru, no pušten je jer ga nisu mogli izručiti Tunisu. 

Prema informaciajma Spiegela, vlastima je bilo poznato kako se Amis Amri ponudio da bude bombaš samoubojica. No, komunikacija je bila toliko složena da vlasti nisu imale dovoljno dokaza za uhićenje.

Majka ga pozvala da se preda

Njegova ga je majka pozvala da se preda njemačkim vlastima, prenosi dpa.

"Ako moj sin stoji iza napada, ja ga se odričem", rekla je Nour al-Huda, Amrijeva majka, u razgovoru za tuniške novine al-Chourouk.

"Razgovarala sam s njim prije nekoliko dana. Poslao mi je poklone i novac", istaknula je al-Huda, dodavši kako se njezin 24-godišnji sin htio vratiti u Tunis kako bi riješio svoj pravni status u domovini oko ranijih optužbi o krađi kamiona. 

Otvoren sajam

Berlinski božićni sajam koji je u ponedjeljak bio meta terorističkog napada ponovno je otvoren u četvrtak, zaštićen betonskim preprekama i prepun svijeća, cvijeća i zastava u znak sjećanja na dvanaestero poginulih. 

Nakon što su kućice koje prodaju tradicionalne kobasice, kuhano vino, kekse od đumbira i božićne poklone otvorile svoje prozore, posjetitelji su počeli prolaziti sajmom, zaustavljajući se kod improviziranog spomenika žrtvama kod kojeg su odali svoju počast. Prodavači su zapalili svijeće ispod postera na kojima piše "mi smo tužni".

"Mislim da je jako dobro da je božićni sajam ponovno otvoren. Zbog toga se čini da smo snažniji, a ne slabiji", rekla je Sema Ozcan, stanovnica Berlina iz Turske.

Radnici su okružili sajam s velikim betonskim blokovima koji su dizajnirani da spriječe bilo kakvu reprizu terorističkog napada koji se dogodio u ponedjeljak kad se terorist zabio kamionom u gomilu. Za napad se sumnjiči Tunižanin koji je u bijegu. 

Slične mjere opreza poduzete su i na drugim božićnim sajmovima u Njemačkoj, kao i na događanjima diljem Europe. U srijedu je u Berlinu ponovno otvoreno više od 60 drugih božićnih sajmova.

>> Tunižanin osumnjičen za berlinski napad služio 4 godine zatvora u Italiji

>> Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju. Njegova obitelj u šoku: 'Odbacujemo svaki terorizam'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije