Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KOMPANIA BELLO'

Nakon pet godina istrage uništena albanska mafija: Zaplijenjeno četiri tone kokaina i 5,5 milijuna eura

NAKON PET GODINA ISTRAGE UNIŠTENA ALBANSKA KRIMINALNA GRUPA KOMPANIA BELLO
Foto: Europol
1/2
21.09.2020.
u 09:22

Međunarodnu policijsku akciju koja je rezultirala rušenjem cijele albanske kriminalne organizacije, 2015. je inicirala  talijanska policija.

'Kompania Bello' ime je albanske kriminalne skupine, koja je prema Europolu, imala najaktivniju kriminalnu mrežu preko koje se kokain iz Južne Amerike krijumčario  u Europu. A ta kriminalna grupa,  u potpunosti je razbijena u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji koja se proteklih pet godina provodila u 10  zemalja.

To je prošli tjedan rezultiralo uhićenjem 20 osoba  u Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Italiji, Španjolskoj, Albaniji i Dubaiju. Još ranije u ovoj zajedničkoj  policijskoj operaciji uhićene su 84 osobe i to i Italiji, Ekvadoru, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Komplicirana međunarodna policijska akcija trajala je pet godina, a tijekom nje zaplijenjena je ukupno četiri tone kokaina i 5,5 milijuna eura u gotovini. Istražitelji si došli i do zanimljivog otkrića. Naime, godinama  su kriminalne organizacije radile po principu da je jedna osoba naručivala kokain, druga ga je uvozila, treća transportirala, četvrta prodavala...

No albanska kriminalna organizacija promijenila je pristup te je kontrolirala cijeli postupak - od naručivanja velikih količina kokaina iz Južne Amerike koji se u Europu dostavljao brodovima pa sve do distribucije droge diljem Europe. Na čelu te albanske kriminalne organizacije bio je 40-godišnji Albanac koji je imao boravište u Ekvadoru. Služeći se kriptiranom komunikacijom, direktno je pregovarao s južnoameričkim narkokartelima, dogovarao velike  brodske transporte kokaina.

Droga je brodovima dolazila do velikih europskih  luka, a članovi kriminalne organizacije  stacionirani u Italiji , Nizozemskoj i Albaniji   zatim su je distribuirali po Europi. Za krijumčarenje doge preko granice, korištena su vozila  koja su  bila posebno opremljena, odnosno koja su ima skrivene pretince. Novac od trgovine drogom uplaćivao se preko, kako kaže Europol, podzemnog sustava koji je poznat kao kineski sistem. Riječ je o sustavu koji je sličan hawali, sistemu plaćanja koji se koristi na Bliskom istoku. To je sustav prijenosa novca od ruke do ruke,  umjesto  preko računa.

Funkcionira tako da netko nekome da novac, a ovaj ga prenese dalje pa novac tako može prijeći gotovo cijeli svijet, a da ne ostavi nikakav  trag.  Europol vjeruje da je albanska  kriminalna organizacija  tako oprala milijune eura prije no što su uhićeni. Međunarodnu policijsku akciju koja je rezultirala rušenjem cijele albanske kriminalne organizacije, 2015. je inicirala  talijanska policija.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:39 21.09.2020.

uništena? malo sutra. samo se drugi ljudi pojave. posao ide. nismo nigdje čitali da je došlo da masovne apstinencijske krize u europi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije