Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agnostik ili ateist

Najslavniji ateist na svijetu: Nisam siguran da Boga nema

Sebastien Loeb
Foto: AFP
1/2
25.02.2012.
u 11:10

Izjava Richarda Dawkinsa začudila je okupljene na dijalogu s kantenburškim nadbiskupom Rowanom Williamsom.

Britanski etnolog i teoretičar evolucije Richard Dawkins je u razgovoru s kanterburškim nadbiskopum Dr. Rowanom Williamsom rekao da je zapravo agnostik, a ne ateist, što bi u suštini značilo da ne tvrdi da Boga nema, već da ga čovjek na ovom stupnju razvoja ne može spoznati, piše 24 sata

Ta izjava čovjeka poznatog i pod nadimkom "Darwinov rottweiler" začudila je okupljene na Sveučilištu u Oxfordu, koji su s velikim zanimanjem pratili dijalog s nadbiskupom Williamsom potaknut brojnim nedavnim debatama o ulozi religije u društvenom životu Velike Britanije.

Naravno, izjava da je agnostik, ne znači da je Dawkins odbacio svoj stav o evoluciji.

- Ne mogu razumjeti zašto ne želite vidjeti ljepotu ideje da je svijet nastao ni iz čega i zašto je tu divnu mogućnost potrebno uplitati neko nadnaravno stvorenje kao što je Bog? - obratio se Dawkins Williamsu, no potom i priznao da ne odbacuje posve mogućnost njegovoj postojanja:

- Držim da je mogućnost da postoji Stvoritelj kao neko nadnaravno stvorenje iznimno niska, no ne mogu tvrditi da ne nema - napomenuo je Dawkins te tome dodao još jedno zanimljivo uvjerenje - da postoji život na drugim planetima.

Komentara 49

Avatar Mile Jerković
Mile Jerković
18:51 25.02.2012.

@vferari: Dali je nekada postojao, ali sada više ne. Bio je veliki umjetnik.

PP
pp
11:50 25.02.2012.

\"Ne mogu razumjeti zašto ne želite vidjeti ljepotu ideje da je svijet nastao ni iz čega \" Zato što je to, bez obzira kako bi to bilo zanimljivo i kul, prema svema što znamo nemoguće. Nešto ne nastaje iz ničega. Živo ne nastaje iz neživoga. Zamjeram nekim znanstvenicima što upliću svoja vjerovanja u znanost. Ti vjeruj u šta hoćeš ali slijedi znanstvenu metodu. Meni je dovoljno što i Dawkins i Hawking na kraju svega kažu da je njihova vjera da odlučuju vjerovati u to, a ne u Boga. I na to se sve svodi. Jer vjerovanje i nevjerovanje nemaju čvrste, dokazive temelje. Prema svemu do sada možemo reći da je vjerojatnost da Bog postoji veća nego ona da ne postoji. Sada dali se on upliće u svemir ili ne je potpuno drugo pitanje.

Avatar Mile Jerković
Mile Jerković
14:52 25.02.2012.

Dobro je. Teisti se i kod nas počeli hvatati za slamke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije