Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAO

Nagli rast: Hrana na svjetskom tržištu skuplja nego ikada

Kruh
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/3
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
11.01.2011.
u 14:57

Cijena riže ostala je postojana pa bi se ove godine ipak mogla izbjeći “epidemija” gladi. No, veliki su neredi zbog skupe hrane već izbili u Alžiru i Tunisu

Indeks cijene hrane na svjetskome tržištu dosegnuo je u prosincu svoju najvišu razinu ikada, 215 bodova, priopćila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Preskočio je tako svoju dotadašnju najvišu godišnju razinu, 191 bod, iz 2008., kada su teške poplave u sjevernim, a suše u južnim zemljama prouzročile nestašice.

Indeks čini prosjek cijena mesa, mliječnih proizvoda, žitarica, ulja i masti te šećera, usklađen s prosječnim izvoznim udjelima tih roba. Indeks cijene mesa dosegnuo je 142 (u 2008. 128); mliječnih je proizvoda jedini niži nego 2008. – 208 naprama 220 – dok je žitarica ponovno dosegnuo tadašnju razinu, 238; ulja i masti narastao je na 263 (225), a šećera na čak 398 (182).

Rast je bio nagao: još je u srpnju 2010. indeks iznosio samo 167 bodova!

“Ušli smo u opasno područje”, ustvrdio je FAO-ov ekonomist Abdorleza Abbassian, upozorivši da bi cijene hrane, usprkos dobroj lanjskoj žetvi u mnogim zemljama, mogle još više porasti zbog špekulacija potaknutih požarima u Rusiji, sušom u Argentini, poplavama u Australiji i ledenom zimom na sjevernoj polutki.

Poskupljenja, posebice mesa, potiče i rast potražnje u sve bogatijima Kini i Indiji. Porast cijena goriva, potaknut gospodarskim opravkom, ima pak dvostruk učinak na poskupljenje hrane: i zbog skuplje proizvodnje i zbog njezine prerade u sve unosnija biogoriva.

Cijena riže ostala je, međutim, postojana, zbog čega bi se ove godine ipak mogla izbjeći “epidemija” gladi. No, veliki su neredi zbog skupe hrane već izbili u Alžiru i Tunisu pa se u Bruxellesu boje da ih islamisti ne iskoriste za destabilizaciju zemalja na južnoj granici Europske unije, potičući iseljavanje i terorizam.

– Sve to upućuje koliko je važno imati u EU snažnu Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP), koja pruža sigurnu i dostatnu opskrbu hranom. Treba to imati na umu kada se sredinom godine pokrene rasprava o budućnosti CAP-a – upozorio je europski povjerenik za poljoprivredu i seoski razvitak Dacian Ciolos.

Poskupljenje hrane naći će se na vrhu dnevnoga reda sastanka skupine G20 27. i 28. ovoga mjeseca u Parizu.

Ključne riječi

Komentara 123

GE
gemist
16:59 11.01.2011.

@opinion Shvatio sam poantu,ali im niš ne zamjeram.Kod mene u Zagorju su krave izumrle.Necu sad ulaziti u veliku poljoprivredu,ili spominjati Zagreb,Osijek gdje je sam beton i neke stvari nisu moguće,nego kao kod mene kad imaš sitno 50-100m2 vrta i prčkaš po njemu,sadiš malo povrća netko si uzgoji i pokojeg domaćeg piceka,patku,onda ti većina s istim mogućnostima veli kaj se s tim zezaš kaj ti nije jeftinije kupiti,da,naravno,bolje je da trava raste,lakše održavati,imaš vremena za TV i slične gluposti..

V4
Vladimir12-4
16:19 11.01.2011.

Mi smo zemlja koja sama sebi može proizvoditi hranu tako da nema straha za našu budućnost Ako nemate posla ni novaca za hranu, vlada za to radi svoj posao i boljitak je vidljiv.

GR
gresham
20:07 11.01.2011.

hohoho dok na zapadu drugi jedu meso, za to vrijeme u hrvatskoj jedu kruh a u tunisu i egiptu muslimani ni to hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije