Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna toplani i direktoru

Na radno mjesto strojara zaposlili inženjera sigurnosti

toplana
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
23.12.2014.
u 13:56

Prekršajni sud kaznio je Gradsku toplanu sa 15.000, a direktora Inoslava Latkovića 1.500 kuna. Odgovara da nije bilo 'krivog zapošljavanja', nego pogreške u tekstu sistematizacije

Gradska toplana i direktor Inoslav Latković krivi su što su 15. lipnja 2012. s inženjerom sigurnosti Ivicom Beljanom iz Zagreba sklopili ugovor o radu na neodređeno za radno mjesto za koje je predviđena strojarska struka.

Rješenje inspekcije

Tvrtka je dužna platiti 15.000 kuna kazne, a Latković 1.500 kuna. Sažetak je to presude sutkinje Prekršajnog suda u Karlovcu Blaženke Lugar Vladić. Presuda nije pravomoćna, jer su osuđeni uložili žalbu, a sudski postupak je pokrenut po rješenju inspekcije rada od 15. veljače 2013.

U isto vrijeme ih je Sud oslobodio optužbe da su s Beljanom i nekim drugim radnicima sklopili ugovore o radu koji ne sadrže osnovnu niti dodatke na plaću, kao niti način utvrđivanja plaće i dodataka.

Podsjetimo da je 2012. osnovana Gradska toplana, a da je Toplana, stara tvrtka otišla u stečaj. Dio radnika je ostao u toj tvrtki u stečaju, tvrdeći da su drugi zbrinuti zbog političke podobnosti, odnosno da zbog nepripadanja niti jednoj političkoj stranci oni nisu potpisali ugovore s novom tvrtkom.

Ivicu Beljana ne valja miješati Ivanom Beljanom, istaknutim članom HDZ-a iz Vukmanića.

– Ivica je počeo raditi u tvrtki prije svog oca Ivana i uvijek je bio dobar radnik – rekao je bivši direktor Toplane i trenutačno najveći kritičar Gradske toplane Marijan Fudurić. Po sistematizaciji radnih mjesta, “inženjer za regulaciju, automatiku, očitanja i TS” je tada, kada je na to mjesto zaposlen Ivica Beljan, trebao imati visoku ili višu stručnu spremu strojarskog usmjerenja.

Jedan od radnika koji nije primljen u novu tvrtku Saša Vlahović, diplomirani inženjer strojarstva, naposljetku je ostao bez posla.

– Nije Vlahović ostao bez radnog mjesta zbog Ivice. Za obojicu je u novoj tvrtki trebalo biti mjesta, jer su i ranije radili zajedno, ali sasvim druge poslove. Saša je bio u kotlovnici, a Beljan je radio na toplinskim stanicama – tvrdi Fudurić.

Direktor Latković kaže pak da nije riječ o krivom zapošljavanju, nego o pogrešci u tekstu sistematizacije.

– Navedeno radno mjesto sistematizirano je u Gradskoj toplani prema istom takvom u bivšoj Toplani na kojemu je i bio zaposlen Ivica Beljan koji je i obavljao poslove vezane uz automatiku, očitanja i rad toplinskih stanica u zadnjih najmanje šest godina. Dakle, zaposlena je osoba s iskustvom na navedenim poslovima.

Do pogreške u pisanju teksta sistematizacije je došlo zbog hitnosti osnivanja nove tvrtke kako bi se spasila sezona grijanja u zadnji tren i kako 25.000 građana Karlovca ne bi ostalo bez grijanja – objašnjava Latković. Dodaje također da je isti opis spornog radnog mjesta bio i u sistematizacijama ‘stare’Toplane.

Međutim, kako kaže, tada nitko nije našao za shodno prijaviti pogrešku inspektoratu.

Bez iskustva

– Vlahović je radio na poslovima rukovoditelja proizvodnje, bez iskustva s automatikom i toplinskim stanicama, uz napomenu da i danas, dvije i pol godine od početka rada Gradske toplane, odjel proizvodnje nema rukovoditelja i funkcionira odlično – kaže direktor Latković.

Komentara 2

ZV
zeljko.visnic
08:59 25.12.2014.

koliko je u ovoj državi na raznim radnim mjestima zaposleno osoba sa krivom stručnom spremom.

RP
rođen_prekjučer
12:01 26.12.2014.

Taj barem ima fakultet i neku diplomu koja nije ni sluga FSB-u ali ipak je diploma, kakva takva , dok za razliku od mene koji sam nedavno izgubio na natječaju od osobe koja nema diplome a glavni uvjet za posaoao je bio VSS i radno iskustvo. Tko mi je kriv što meni moji roditelji ne znaju naći posao, poput nečijih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije