Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJA UDRUGA U ZDRAVSTVU ISTIČE

Na listama besplatnih lijekova nema novih i suvremenih rješenja

12.02.2009.
u 11:50

Koalicija udruga u zdravstvu, koja okuplja 60 organizacija, upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare kako na listama besplatnih lijekova nema inovativnih i suvremenih rješenja iako su prošli registraciju u našoj zemlji te kao takvi ispunjavaju uvjete da se za njih ne plaća.

Mensura Dražić, predsjednica Koalicije, iznijela je primjer kako se lijekovi starije generacije, primjerice, za liječenje šećerne bolesti poput oralnog antidijabetika metformina, ne moraju nadoplaćivati, a za nove lijekove doplata na mjesečnoj razini može iznositi i do 200 kuna. Postoji stoga bojazan da neki pacijenti jednostavno neće biti u mogućnosti, unatoč željama i potrebama, u svojim terapijama uzimati nove lijekove koji se pojavljuju na tržištu jer neće imati novca za njihovu nabavu.

Dodaju kako je u interesu svih pacijenata da na listu besplatnih lijekova budu uvršteni inovativni lijekovi, koji su bolji i učinkovitiji te nemaju primjerenu generičku paralelu. Pozvali su HZZO da u proceduri sastavljanja lista lijekova sve informacije budu transparentne i dopunjene kako bi se na vrijeme svi čije zdravlje o njima ovisi mogli uključiti u raspravu pa i postupak odlučivanja kad je u pitanju donošenje normativnih akata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije