Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZLJEDE POTVRDILE

Na groblju u Yorku sahranjivani gladijatori

groblje gladijatora (1)
Foto: PA
1/3
07.06.2010.
u 21:36

Znanstvenici koji već jedno desetljeće u Driffield Terraceu iskopavaju antičko groblje našli su na 80 kostura nepobitne dokaze da se radi o gladijatorima

Borci iz arene dugo su sahranjivani na gladijatorskom groblju, od kraja prvog pa sve do četvrtog stoljeća, a njihovi ostaci nepobitno su dokazali da se radi o profesionalnim brocima. Znanstvenici su to ustanovili po zaliječenim i nezaliječenim ozljedama na kostima, asimetriji ruku koja je anstala zbog navikavanja odmalena na određenu vrstu oružja, i ozljedama koje su mogli nanijeti samo očnjacui velikih zvijeri – tigrova, lavova ili medvjeda.

Svih osamdeset iskopanih kostura bilo je muških, natprosječne visine i krupne građe. Neki od njih pokapani su uz sve počasti, s bogatom zbirkom stvari za zagrobni život, a uz neke od kostura nađeni su i ostaci konjskih i svinjskih kostiju koji ukazuju na karmine s gozbom.

Znanstvenik Kurt Hunter-Mann iz York Archaeological Trusta, koji vodi iskopavanja, kaže da su neki od sahranjenoh bili obezglavljeni mačem, a neki zatučeni čekićima, i da i zaliječene i nezaliječene ozljede ukazuju na borbe u areni za pučku zabavu.

Ključne riječi

Komentara 2

GR
gromCH
11:12 08.06.2010.

jadnici,gdje su nasi \"glavatori\"..............................

UK
Ugo Kajvez
14:33 08.06.2010.

08.06.2010. u 11:12h gromCH . Imaš pravo, nadamo se da čim prije obnove arenu u puli kako bi se naši \"glavatori\" mogli međusobno natjecati do zadnjega ... pa tko jači kvači .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije