Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mursi ide u isti zatvor u kojem leži i Mubarak

Udar na braću - Vojska gasi sve TV postaje u vlasništvu Muslimanske braće, moguće je i da će ovu opasnu islamističku organizaciju zabraniti.
04. srpnja 2013. u 21:11 0 komentara 7 prikaza
Muhamed Mursi
Foto: Reuters/Pixsell

Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi nalazi se u kućnom pritvoru u zgradi vojne obavještajne službe. Nakon ispitivanja bit će prevezen u zatvor Tarda na periferiji Kaira u kojem se nalaze i njegov prethodnik Hosni Mubarak te njegova dva sina. Uz Mursija je uhićeno još 300 članova Muslimanske braće, a među njima i neki visoki dužnosnici, poput predsjednika Slobode i pravde (FJP), političkog krila masovne islamističke organizacije Muslimanska braća, i još jednog od vođa tog tradicionalnog fundamentalističkog pokreta. Prema vojnim izvorima, prije Mursijeva uhićenja, vojska mu je predložila da napusti Egipat i emigrira u Jemen, Tursku ili Katar koji su ga bili spremni primiti. Međutim, Mursi je odbio tu ponudu i, pozivajući se na ustav, i dalje tvrdio da je on jedini legitiman predsjednik Egipta. Zbog pozivanja na džihad i na pružanje otpora vojsci sigurnosne snage Egipta zatvorile su sve TV postaje Muslimanske braće te uhitile i zatvorile sve novinare i urednike.

Mursijeve pogreške

Ustavni sud u Egiptu zbog terorističkih djelovanja pokrenut će inicijativu zabrane rada političkoj organizaciji Muslimanska braća, a njezin predsjednik Muhamed Mursi bit će optužen za ubojstva više od 100 prosvjednika. Usto će biti optužen za bijeg iz zatvora uz pomoć terorističke skupine za vrijeme pobune protiv Mubaraka, kada je ubijeno desetak čuvara.

Poznati novinar Tariq Ali kaže da je razočarao ljude.

– Razočarao ih je ekonomskom politikom. Obećao je socijalnu pravdu i promjene, no nije se dogodilo ništa. Razočarao ih je kad je riječ o čišćenju sigurnosnog aparata i suđenja onima koji su odgovorni za zločine protiv prosvjednika. Kad je riječ o Gazi i Palestini, umjesto da je otvorio rute prema Gazi kako bi stanovnici napokon mogli izaći iz izraelske blokade, postao je još gori od Mubaraka. Nije uveo nikakve promjene i iznio je provokativne prijedloge nametanja religijskih zakona. Svjedočili smo provokativnim napadima na koptsku manjinu u Egiptu – ističe novinar Tariq Ali.

Na novu dužnost kao privremeni predsjednik Egipta prisegnuo je 68-godišnji Adly Mahmud Mansour koji je dosad obnašao dužnost predsjednika ustavnog suda. Novi predsjednik Egipta diplomirao je pravo na sveučilištu u Kairu 1967. Mansour je postao član ustavnog suda 1992. Oženjen te ima sina i dvije kćeri.

El Baradei lider

Njegovo postavljanje na mjesto predsjednika Egipta došlo je na inicijativu imama Al-Azhara, dr. Ahmeda el-Tayeba, koptskog pape Tawadrosa II. te Mohameda El Baradeija, vođe egipatske opozicije kojeg vrh vojske pod svaku cijenu želi postaviti za predsjednika prijelazne vlade.

– On je ugledna osoba u međunarodnim okvirima, popularan je među mladima i vjeruje u demokraciju koja bi uključivala sve političke snage. Popularan i među nekim grupama bliskim vladi – izjavio je vojni dužnosnik.

>>Profesorica iz Kaira: Sreća je što vojska vidi da Mursi ruši Egipat

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.