Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU zamjera

MUP nije spreman za Schengen: Manjka tisuću policajaca i oprema

policija (1)
Patrik Macek/PIxsell
29.11.2010.
u 10:33

Nedostaje i policajaca koji se bave ilegalnim imigrantima, kojih je lani uhićeno 1546 i među kojima su mnogi maloljetni

Hrvatska nema dovoljno obučenih graničnih policajaca, a kasni i oprema za efektivni nadzor granica. Ove je zamjerke EU uputio Hrvatskoj, zanimajući se što se rješava po tome za Uniju važnom pitanju jer će hrvatske granice postati vanjske granice Europske unije prema državama nečlanicama.

Zahtjevna granica

U izvješću o napretku kaže se da su snage granične policije pojačane dolaskom 600 policajaca koji su diplomirali u ožujku ove godine. Nakon njihova priključenja broj policajaca dosegao je 5875, čime su popunjene dosadašnje rupe i manjak osoblja na graničnim prijelazima i u policijskim postajama pa je i njihov rad učinkovitiji, no iz Europske komisije ipak upozoravaju da je 3800 policajaca prošlo posebnu obuku za graničnu policiju, dok njih još tisuću – nije.

Prema akcijskom planu integriranog nadzora granice, koji je Hrvatska prihvatila, predviđena je bila nabava opreme za nadzor granica, no – upozoravaju – dogodio se zastoj pa oprema još nije stigla.

Napominju i da akcijski plan treba revidirati, uključiti kalkulacije za osoblje i opremu za osiguranje plave granice, što je vrlo zahtjevna zadaća jer je hrvatska obala razvedena, pojačati nadzor kopnene granice, ali i uvesti novi koncept na graničnom prijelazu Metković–Neum s Bosnom i Hercegovinom.

Broj policajaca koji se bave ilegalnim migrantima povećao se sa 339 na 350, a lani je pri ilegalnom prijelazu granice uhićeno 1546 osoba, što je za petinu više nego 2008. Baš su ilegalni imigranti rak-rana EU i nije za očekivati da će blagonaklono gledati na "rupe" u nadzoru granica u schengenskom režimu. Napominju da su među privedenim ilegalnim migrantima 132 maloljetnika. Baš su oni, ističu, izuzetno ranjiva skupina i prema njima treba biti posebno oprezan.

Novi informacijski sustav

Iz MUP-a ne opovrgavaju kritike iz Europe, ali dodaju da otklanjaju poteškoće. Prema višegodišnjem planu obuke granične policije, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju bit će obučeni svi policijski službenici granične policije. Godine 2010. obučeno ih je 740, dok je u tijeku obuka 150 službenika na Policijskoj akademiji. Za sljedeću godinu planirana je specijalistička obuka za 1180 policijskih službenika, kažu u MUP-u.

Kažu da je izrađen i plan nadzora granice neumskog koridora i područja Metkovića.

– Uskoro se očekuje početak rekonstrukcije i izgradnje graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli te graničnog prijelaza Metković na novoj lokaciji koja se nalazi na prometnom Vc koridoru – kažu iz MUP-a.

Što se tiče tehničkog opremanja granične policije, u MUP-u podsjećaju da je Vlada prošle godine osigurala novac za razdoblje od 2010. do 2012. godine pa se nabava opreme odvija po planu. Od ugovorenih 29 plovila tri su isporučena, stigla su i sredstva za prisilno zaustavljanje vozila, čeka se novi kontingent termovizijskih uređaja... Trenutačno se na 52 granična prijelaza na budućoj vanjskoj granici provodi implementacija nacionalnoga informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom, koji posjeduje i tehničke pretpostavke za buduće priključenje na schengenski informacijski sustav, a do kraja sljedeće godine tim će sustavom biti opremljeni i svi ostali međunarodni granični prijelazi na budućoj vanjskoj granici.

Sve navedene mjere koje se provode dovele su i do bitnog poboljšanja i učinkovitosti granične policije, što je rezultiralo smanjenjem broja nezakonitih migranata koji koriste hrvatski teritorij za migriranje u smjeru država EU – zaključak je Uprave za granicu, u kojoj podsjećaju da je pad broja nezakonitih prelazaka državne granice počeo 2000. godine, kada je uhićeno 24.180 ilegalaca.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar stravaxx
stravaxx
12:28 29.11.2010.

super. eto rješenja za krizu. nedostaje policajaca. ukinimo brodogradilišta i sve tamošnje radnike zaposlimo u policiju. svi sretni. em će daleko prije otići u penzije imati solidnu i sigurnu plaču i moći glumit budale... živila hrvatska i policija u njoj....

JA
jalnus
12:57 29.11.2010.

Nema Schengena. Sva balkanska bagra ide u paketu. To je jedini nacin da ih se neutralizira i sterilizira. Slovenci su nesto drugo.

Avatar stravaxx
stravaxx
12:51 29.11.2010.

nezaposlenih ima dosta i sve ih lijepo mobilizirat. bez plače pa nek čuvaju umjesto dobro plačenih policajaca kojih eto ima jako malo a tih par milijardi kaj na godinu zdrobe netko bu več zaradil.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije