Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza HZZO-a

MR uređaji su stari, ali mogli bi se bolje iskoristiti

MR
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
14.10.2014.
u 17:15

Kad bi se MR uređaji samo 20% bolje koristili više nitko ne bi čekao pretragu. Uz nove aparate potrebna je i bolja organizacija rada bolnica

U hrvatskim bolnicama pregled magnetskom rezonancijom čeka 16.278 pacijenata, prosjek čekanja na tu pretragu je 240 dana, a lani smo na MR potrošili 60,5 milijuna kuna. Ti su podaci rezultat analize skupe medicinske opreme koju su proveli Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kojom je zaključeno da hrvatskom zdravstvu ne nedostaje ni uređaja ni specijalista radiologa koliko se čini s obzirom na duge liste čekanja.

Iz Zadra i Zagreba u Gospić

– Kada se usporedimo s Australijom i Velikom Britanijom po broju MR uređaja, zemljama koje imaju visoko učinkovito zdravstvo, čini se da broj aparata nije presudan. Točno je da su naši aparati stariji, sporiji i skloni kvarenju. Računa se da je životni ciklus aparata u radiologiji sedam godina, a starost 24 MR uređaja u Hrvatskoj nerijetko je veća od toga. Ipak, i Australija i Velika Britanija imaju samo 1,5 više uređaja na milijun stanovnika, ali znatno bolje iskorištenih – objašnjava pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić, dodajući kako to znači da se na njima u spomenutim zemljama obavi puno više pregleda nego u hrvatskim bolnicama.

– Naši će aparati biti bolje iskorišteni kad, prosječno gledano, budu noviji. Lani je napravljeno oko 90 tisuća pregleda, a u ovom trenutku čeka 16 tisuća pacijenata, što znači da nitko više ne bi čekao kad bismo za 20 posto povećali učinkovitost. A to se može postići nabavom bolje opreme, ali i boljom organizacijom rada – objašnjava dr. Korolija Marinić i najavljuje povezivanje manje opterećenih bolnica s bolnicama koje imaju duže liste čekanja. Najavljuje i plaćanje bolnicama nakon obavljene usluge, jer je očit nerazmjer u djelotvornosti bolnica i kad se radi o magnetskoj rezonanciji. Taj bi se nerazmjer promijenio, smatraju odgovorni, ukidanjem avansnog plaćanja prema kojemu bolnice trenutačno dobiju novac neovisno o tomu jesu li obavile posao. Raspodjela pretraga među bolnicama dijelom je već zaživjela u praksi, primjerice MR mozga koji se u zadarskoj bolnici čeka i dulje od godinu dana može se obaviti u gospićkoj bolnici. U istu tu bolnicu upućeni su i pacijenti iz zagrebačke KB Merkur. Analiza dalje pokazuje da se u prosjeku po uređaju godišnje napravi 3770 pretraga, što je brojka koja, prema kanadskim preporukama, također ukazuje na nisku iskorištenost MR uređaja. Ipak, treba uzeti u obzir ne samo starost uređaja nego i njegovu jačinu i činjenicu da je većina onih najjače snage u zagrebačkim bolnicama.

Nabava novih uređaja

Broj od 210 kliničkih radiologa odgovara prosjeku EU, a prema ukupnom broju godišnjih pretraga proizlazi da ih jedan radiolog u godini napravi 417.

– Ovo je objektivna analiza koja pokazuje stanje opreme i kadrova te broj pretraga na razini države – zaključio je dr. Korolija Marinić potvrdivši skoru nabavu novih MR uređaja, planski, za idućih sedam godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije