Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKRETNI NAČINI

SDP i Možemo! imaju vlastitu inicijativu pomoći Ukrajincima: 'Moramo se solidarizirati unutar naših kapaciteta'

Zagreb: Sabor raspravlja o vojnoj pomoci za potporu Ukrajini
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.11.2022.
u 13:03

Osim toga, predložili su i da Vlada i predsjednik Republike Hrvatske održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Klub Zeleno-lijevog bloka, zajedno s Klubom SDP-a, u saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se razriješila politička kriza vezana za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

''Smatramo da Republika Hrvatska, kao jedna od članica EU koje sudjeluju u misiji vojne pomoći Ukrajini, treba doprinijeti u onim područjima u kojima ima iskustva koja su specifična u odnosu na druge zemlje'', naveli su u priopćenju te objavili konkretne načine na kojima Hrvatska može pomoći:.

•    razminiranju (inženjerska potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
•    pružanju medicinskih znanja vezanih za kontekst ratnih i post-ratnih djelovanja, a posebno za ublažavanje pojave PTSP-ja unutar oružanih snaga (vojno osposobljavanje u području medicine, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
•    osiguranju i zaštiti osoba i vlasništva na oslobođenim područjima
•    pravovremenom i adekvatnom osiguravanju mjesta ratnih zločina radi dokumentiranja, kriminalističkog istraživanja, predistražnih radnji i istrage kaznenih djela od strane nadležnih institucija (logistička potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
•    obuke vezane za međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i zaštitu civila (posebno žrtava rodno uvjetovanog nasilja)
•    jačanju kapaciteta Ukrajine u kibernetičkoj sigurnosti 

''S tim ciljem smo pokrenuli saborsku inicijativu kojom bi se ova dodatna pomoć Hrvatske Ukrajini fokusirala na navedena područja. To bi također bilo u skladu s odlukom Europskog vijeća, koja navodi i te oblike pomoći, a takva odluka mogla bi i pomiriti stajališta predsjednika RH i Vlade, dobiti širi društveni konsenzus te razriješiti dvojbe i odagnati strahove koji postoje u dijelu stanovništva'', navode.

Osim toga, predložili su i da Vlada i predsjednik Republike Hrvatske održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se trebaju razriješiti prijepori i dogovoriti vrste aktivnosti u kojima Hrvatska sudjeluje, te postići konsenzus oko procedure donošenja odluke.
 
''Od početka agresije Rusije na Ukrajinu smatramo da se Hrvatska treba solidarizirati s Ukrajinom i Ukrajincima i pomoći im unutar svojih mogućnosti i kapaciteta. Na isti se način postavljamo i prema odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Podržavamo Ukrajinu i podržavamo obuku, pa i obuku vojnika, ali predlažemo da se ona fokusira na navedena područja'', navode.

>> VIDEO Splitska policija objavila fotografije vozila: Pregaženi policajac (20) ima teške ozljede bubrega, rebara i glave

Ključne riječi

Komentara 1

NN
novo nenormalni
13:37 30.11.2022.

bilo bi lijepo da sdp, možemo i hdz zajedno sa svojom trolovima odu u Ukrajinu i pobjede tog Putina jednom zauvjek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije