Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Petorica braće ne odustaju od mljekarstva: 'To je prije svega ljubav. Posao je svakodnevan'

OPG Latki
Foto: Šime Zelić/Pixsell
1/10
06.09.2023.
u 09:09

Na farmi rade petorica braće i električni pastir

Bez obzira na sve teškoće koje prate mljekarstvo, petorica braće Latki ne odustaju od proizvodnje mlijeka međusobno dijeleći poslove i cjelodnevne obaveze na farmi u Starom Selu kod Otočca. Najmlađi među njima, 32-godišnji Ivica, nositelj je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, stariji Milan i Dragan zaposlenici su na OPG-u, a Josip i Zoran pomažu im kad god mogu.

Prije svega ljubav

– To je prije svega ljubav. Posao je svakodnevan, a mi vidimo rezultate onoga što radimo i zadovoljni smo jer imamo koristan i zdrav proizvod. S proizvodnjom mlijeka počeo je naš otac, a mi smo nastavili. I proširili. Nadograđujemo stalno. I uvijek nam je malo mjesta za krave – kažu braća Latki.

U tom im je proširenju i modernizaciji gospodarstva pomogla i mjera iz programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike na kojoj su bespovratno dobili 50.000 eura i kupili traktor, rotobalirku te cisternu za gnoj. Gospodarstvo je opremljeno svom potrebnom mehanizacijom, a među braćom nema striktne podjele tko što radi jer svi rade sve, objašnjavaju nam vodeći nas prema električnim pastirom ograđenom pašnjaku nedaleko od farme na kojoj su njihove krave non-stop na ispaši i u štalu dolaze samo na mužnju dva puta dnevno, ujutro i uvečer. Krave već same znaju da je u 7 i 19 sati njihovo vrijeme pa se uzvrte i zbune dođe li do odstupanja.

01.09.2023., Otocac - OPG Latki za izbor za najbolji OPG Zlata vrijedan. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Okruženi životinjama i prirodom, djeca Roko, Vito, Vesna i Ivan uživaju na farmi, imaju svoju plastičnu "mehanizaciju", no kada se ne mogu dogovoriti tko će na nju zasjesti, trče dvorištem i prostranim pašnjakom uživajući u igri. Pohvalili su nam se da su na nedavno održanom Bambino kupu u Krivom Putu vodili i svoje telce pa su svi dobili medalje za sudjelovanje.

01.09.2023., Otocac - OPG Latki za izbor za najbolji OPG Zlata vrijedan. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Braća Latki imaju 25 muznih krava, pretežito simentalske pasmine, i dnevno proizvode oko 350 litara mlijeka. Dukatova cisterna na njihovo gospodarstvo dolazi svaki drugi dan. Po litri mlijeka ovi proizvođači iz Like dobiju oko 50 centi:

– Sad je to i bolje nego što je bilo, dobivali smo dvije, dvije i pol kune – govori Josip, najstariji od braće.

Jedna krava godišnje daje oko 6000 litara mlijeka, a ukupna je proizvodnja na farmi oko 120.000 litara mlijeka tijekom godine. Braća obrađuju i 40 hektara zemlje, deset je u njihovu vlasništvu, 20 imaju u višegodišnjem zakupu, a za preostalih deset sklapaju jednogodišnje ugovore, za košnju za sjenažu.

01.09.2023., Otocac - OPG Latki za izbor za najbolji OPG Zlata vrijedan. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Sijeno, sjenažu i žitarice na gospodarstvu proizvodimo sami, od hrane za životinje kupujemo tek nešto gotovih smjesa za krave muzare – govore braća.

Uz krave, koje su sve othranjene na njihovu gospodarstvu, imaju i teliće i dvanaest junica. Sve životinje imaju imena, onima iz iste loze počinje istim slovom pa po ličkim pašnjacima šeću rođakinje Monika, Megi, Meri...

30 'slovenki'

Uz govedarstvo i proizvodnju mlijeka obitelj Latki bavi se i ovčarstvom, za proizvodnju mesa. Imaju 30 "slovenki", odnosno ovaca autohtone slovenske solčavsko-jezerske pasmine. Kažu da se ova na ličke zime otporna sorta pokazala odličnom u proizvodnji janjetine.

01.09.2023., Otocac - OPG Latki za izbor za najbolji OPG Zlata vrijedan. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Ma ne, nisam nikada ni razmišljao o tome da bih otišao odavde nekamo u inozemstvo, kod kuće mi ništa ne fali – kaže Ivica krećući s braćom na večernju mužnju svojih simentalki. Za proizvodnju mlijeka 2008. godine obitelj Latki dobila je "Zlatni rog". Iste su godine na izložbi goveda u Brinju osvojili treće mjesto, a godinu poslije na istoj su manifestaciji njihove krave bile zlatne.

Na četrdeset hektara imaju zob, ječam, pšenicu, kukuruz, lucernu, pašnjake, livade... Hrana je to za goveda na njihovoj farmi muznih krava simentalki, s koje svaki drugi dan cisterna odvozi 700 litara visokokvalitetnog mlijeka. Ukupna godišnja proizvodnja je oko 120.000 litara. Uz krave, junice i teliće uzgajaju i ovce, za proizvodnju janjećeg mesa. Gospodarstvo je osnovano prije dvadeset godina, a na njemu zajedničkim snagama sada rade petorica složne braće.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:57 06.09.2023.

Evo,to je nasa buducnost!!Moramo se vratiti prirodi i poljoprivredi.Cisti zrak i nema stresa.Vlada treba pomagati mladim ljudima da otvaraju privatne firme,OPG-ove i bude manje iseljavanja.Svaka cast braci,dobar su primjer za druge ljude.😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije