Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Krave slobodne u lauf štali, dnevno daju 700 litara mlijeka. Na farmu dolaze i roboti

OPG Hajdinjak
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
05.09.2023.
u 09:30

Frideriku Hajdinjaku, bude li sve po planu, trebali bi uskoro krenuti i med i mlijeko

Nije novost da je stanje u proizvodnji mlijeka u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj poprimilo alarmantne razmjere i da su mnogi poljoprivrednici bili primorani staviti ključ u bravu i otpraviti stoku u klaonice. A razlozi za propast samo su se gomilali – mala otkupna cijena mlijeka, nedostatak poljoprivrednog zemljišta na kojem bi proizvodili hranu za životinje, krediti za farme podizani u vrijeme kad je računica za proizvođače bila kud i kamo povoljnija...

Na koncu, potpomogao je takav scenarij propasti iseljavanju jer mljekarski sektor igra važnu ulogu i u razvoju ruralnih područja te očuvanju tradicije. Ne bi li farme opet bile pune, a mljekarstvo se vratilo na put na kojem treba biti, Ministarstvo poljoprivrede ove je godine izradilo dokument kojim je predviđeno povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka po grlu i po gospodarstvu te osiguranje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka.

Počeli s 2,3 kravice

U Programu razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. posebna se pozornost daje malim proizvođačima kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka baš jer su oni od iznimne važnosti za vitalnost ruralnih zajednica.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Bude li sve išlo po tom planu, Frideriku Hajdinjaku iz malog zagorskog sela Nebojse trebali bi onda krenuti i med i mlijeko. Naime, ovaj je 43-godišnjak jedan od malobrojnih koji nije odustao ni od mljekarstva ni od obiteljske tradicije što ju je s dvije-tri kravice započeo njegov djed i nastavio otac, od kojeg je on preuzeo farmu. Na Friderikovu gospodarstvu četrdesetak simentalki dnevno daje oko 700 litara mlijeka, po koje dolazi cisterna mini mljekare Veronika iz općinskog središta Desinića. Po litri mlijeka Hajdinjakovi dobiju 0,51 cent.

Bave se i tovom junadi, što znači da muški potomci završe u mesnici, a ženke ostavljaju na farmi, za podmladak. U rad, a on podrazumijeva i usluge malčiranja i kombajniranja za druge poljoprivrednike, uključena je cijela obitelj – uz Friderika tu su i njegova supruga Jožica te sinovi Karlo, Neven i Antonio. No pitanje je što bi bilo da nije bilo bespovratne financijske injekcije iz EU fondova, za dio investicija u opremanju i modernizaciji, neophodnih za nastavak poslovanja. Prije pet godina u susjednom Gostenju napravili su Hajdinjakovi tzv. lauf štalu, u kojoj su krave u slobodnom držanju, a dvije godine kasnije uz pomoć mjera za poljoprivrednike podigli su silos te kupili traktor.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

– Naše krave idu na slobodnu pašu, mužnja je dva puta dnevno, a imamo izmuzište tipa riblja kost, s pet muznih mjesta. Prijavili smo se i na mjeru kojom bismo robotizirali poslovanje na farmi, veliki nam je to izazov. Čekamo rezultate, ali malo predugo to čekanje traje – kaže Friderik Hajdinjak.

Za proizvodnju hrane za svoja goveda obitelj Hajdinjak obrađuje i pedesetak hektara zemlje, rascjepkane na čak 200 parcela, zbog čega se bio blokirao kompjutor kad je Friderik došao upisati sve čestice. Od farme u jednom smjeru do polja imaju petnaest, u drugom deset kilometara.

– Najveći smo proizvođači mlijeka u ovome kraju, sve manje farme su se pozatvarale. Teško je, al' mi nekako guramo, ne damo se – dodaje mljekar.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Nema odustajanja

– Puno sam puta pomislila da bi bilo najbolje da i mi zatvorimo. A onda bih se ipak predomislila – nastavlja njegova supruga Jožica.

No ako pitate njihove sinove, odustajanja neće biti. Za sada se vide u mljekarstvu i imaju želju nastaviti s tradicijom, kao četvrta generacija proizvođača mlijeka u obitelji.

Krave simentalske pasmine s ovoga gospodarstva dnevno daju oko 700 litara visokokvalitetnog mlijeka. Na farmi ih je četrdesetak u mužnji, a još je toliko telića i tovne junadi. Za uzgoj hrane za hranidbu životinja obrađuju pedesetak hektar zemlje, raštrkane na dvije stotine parcela, zbog čega je one manje teško pokositi. Imaju i usluge malčiranja i kombajniranja za ostale poljoprivrednike. Na gospodarstvu radi i pomaže cijela obitelj pridonoseći zajedničkim snagama razvoju OPG-a.

Ključne riječi

Komentara 2

TA
Talleyard
16:04 05.09.2023.

Brojni su postali milijunaši sa raznim poticajima, bespovratnim sredstvima, subvencijama... i svi oni plaču kako su im male cijene, kako se ne isplati raditi.

Avatar Marko_Kraljevic
Marko_Kraljevic
10:32 05.09.2023.

sta kaze bil gates koliko je to metana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije