Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mogu li se i u nas djeca gay parova upisati kod matičara

U Italiji registrirana djeca homoseksualnih parova
02. svibnja 2018. u 19:10 12 komentara 1196 prikaza
gay par
Foto: Thinkstock

Blizanci, djeca dvojice talijanskih homoseksualaca rođena u SAD-u upisana su u matičnu knjigu u mjestu Gabicce Mare, u regiji Marche.

Male gay parents relaxing in bed with two kids Surogat u inozemstvu Djeca homoseksualnih parova upisana u knjige

Niccolò Pietro, sin dviju talijanskih homoseksualki, Chiare Fogliette i Micaele Ghisleni, začet umjetnom oplodnjom u Danskoj, a rođen u Italiji, upisan je u matičnu knjigu u Torinu kao dijete dviju žena. Kći dvojice talijanskih homoseksualaca koje je u Kanadi rodila surogat-majka upisana je u matičnu knjigu u Rimu. Sva tri slučaja zbila su se proteklih dana, a djevojčica je u Rimu upisana u registar kao kći dvojice muškaraca bez prethodnog sudskog rješenja, što je prvi takav slučaj u Italiji.

Dosad odlučivao sud

U Italiji nije dopuštena umjetna oplodnja homoseksualnim parovima, pa oni to čine u drugim državama. Isto tako, nije dopušteno surogat-majčinstvo. No, ima rupa u tim zakonima. Zašto se, primjerice, može sterilnom heterogenom paru dopustiti umjetna oplodnja, a homoseksualnom, koji je sklopio životno partnerstvo, ne. Majčinstvo ili očinstvo jedne osobe priznaje se i na osnovi DNK analize, ali se ne priznaje ako je riječ o gej paru bez obzira na to što je dijete jednog od partnera. Mnogi su se slučajevi rješavali sudskim putem i uglavnom u korist gej parova jer su suci prosudili u korist djeteta, da ono bude s roditeljom.

U Rimu su kao par s djetetom upisana dvojica homoseksualaca, i to na naredbu suda matičnom uredu. Zapravo, matični ured u Rimu samo je prepisao ono što je registrirano u Kanadi, da je djevojčica kći jednog od muškaraca. Ako, primjerice, talijanski bračni par dobije dijete u inozemstvu i tamo to registrira, nakon povratka u Italiju taj se čin jednostavno prepiše u matičnom uredu. Tako je vrijedilo i za homoseksualce s djevojčicom. Prepisano je ono što je upisano u registar u Kanadi. Ako hrvatski bračni par dobije dijete u inozemstvu, nakon povratka u Hrvatsku upisuje se u matične knjige ono što je bilo upisano u inozemstvu. Kada bi hrvatski homoseksualni par otišao u Kanadu da mu dijete rodi surogat-majka ili u Dansku umjetno se oploditi te ako bi u tim državama bili registrirani kao roditelji djeteta, bi li nakon povratka u Hrvatsku bili registrirani kao homoseksualni par s djetetom?

Tko čini obitelj

U hrvatskom je zakonu upisano kako obitelj čine majka, otac i djeca, ali ako je u drugoj državi hrvatski homoseksualni par s djetetom upisan kao obiteljska zajednica, bi li se moglo zabraniti prebacivanje dokumenta iz jedne u drugu državu? Svijet je očito i zakonskim obvezama mnogo povezaniji nego što se misli.

tablete Mladić tvrdi: 'Privlačile su me žene, a onda sam počeo piti ove tablete i postao sam gay' Ordinacija iz bajke Projekt ‘Ordinacija iz bajke’ Bolji i ljepši životni prostori za djecu bez roditeljske skrbi SMJERNICE VIJEĆA EUROPE U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • rightside:

  ko prvo, kak gejovi mogu napravit djete da bi ih upisali kod maticara,? kak je to "autor" zamislio? drugo,, ako su djecu posvojili, znaci da su ta djeca vec upisana kod maticara(ili se djeca za posvajanje ne upisuju nikuda ,ne ... prikaži još! postoje, dok ih netko ne odluci posvojit?? i trece,,ocito netko opet ima neki plan da se cro gej populaciji tj udrugama doda nesto drzavnog novcada si mogu normalno organizirat partije, druzenja ,,da mogu uzivat u stvarima koje jako puno hrvata ne moze ni zamislit,,?sve u svemu,,uopce pomisljat da bi gejcine mogli djecu imat na bilo koji nacin,tjera me na riganje,,)) ma fuj!

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Što je ovo, jedan za drugim propagandistički članci na istu temu? Ne znam što su g. Tomaševića učili na kursu uslužbi kako nastaju djeca, ali ne postoje djeca gay parova. I zašto stavljate ove propagandne slike, kad imate slike pravih ... prikaži još! gay parova i "njihove" djece, npr. slike Marka Newtona i Petera Truonga koji su se isto tako godinama mučili ne bi li "dobili" dijete, i onda su postali medijski heroji, sve dok se nije otkrilo da su dijete počeli podvoditi pedofilima kad je imalo dva tjedna.

 • Nikomah95:

  Sad je VL iznad Ustava RH? Hrvatski državljani su se izjasnili glede tog pitanja prije 4,5 godine. Neka VL skupa s JL-om, Novostima i Index-om ponovo pozove na referendum, pa ćemo vidjeti rezultate i nakon 4,5 godine. Uopće nema problema, samo dajte.