Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJERNICE VIJEĆA EUROPE

U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru

11.04.2018.
u 23:23

Djecu koja posjećuju roditelje u hrvatskim zatvorima prepipaju kroz razgovor i igru, bebama skidaju odjeću i pelene

Roditelje prijestupnike ne bi trebalo uhićivati u prisutnosti djece ili, ako je to neizbježno, treba voditi računa o njihovim osjećajima, jedna je od preporuka Vijeća Europe koje je početkom travnja objavilo Smjernice o postupanju prema djeci čiji su roditelji u zatvoru. Odbor ministara 47 europskih država procjenjuje da oko 2,1 milijun djece ima jednog roditelja na izdržavanju kazne zatvora.

Ista prava kao i druga djeca

U Hrvatskoj su tek posljednjih nekoliko godina počeli objavljivati preciznije podatke o broju djece koja se u nekom trenutku susretnu s odlaskom roditelja u pritvor ili zatvor, a one kažu da je godišnje 12 do 18 tisuća takve djece. Ipak, ne završe svi pritvoreni u dugom zatvoru, a prema posljednjem službenom podatku, 2013. godine imali smo 6470 djece koja su bila odvojena od 4741 roditelja zatvorenika.

Te godine 307 djece bilo je odvojeno od majke. Nevladina udruga Roda tvrdi da samo trećina djece zna gdje su im roditelji, no stručnjaci smatraju da obitelj griješi te da bi dijete trebalo unutar obitelji saznati što se događa s njegovim roditeljem. U tom smjeru ide i preporuka Vijeća Europe čiji odbor ministara navodi da djeca s roditeljima na izdržavanju zatvorske kazne imaju pravo na ista prava kao i druga djeca, uključujući redoviti kontakt sa svojim roditeljima, osim u slučaju ako je to suprotno najboljim interesima djeteta.

Djeci bi trebalo dopustiti da u roku od tjedan dana nakon uhićenja, a zatim redovito, posjete svog zatočenog roditelja, pretraživanja djece trebala bi biti pažljiva, a osoblje u kontaktu s djecom trebalo bi proći posebnu obuku.

Ustanova u kojoj je roditelj pritvoren trebala bi biti što bliže dječjem domu, a posjeti bi se trebali odvijati u zatvorenoj prostoriji prilagođenoj djeci ili čak u objektu odvojenom od zatvorske zgrade. Djeca bi također trebala redovito biti u kontaktu s roditeljima putem web kamere, chatova, telefona ili drugih tehnologija. U Hrvatskoj se i Udruga Roda uključila u skupljanje novca za pomoć pri realizaciji posjeta. A kako ti posjeti izgledaju opisala je profesorica Studijskog centra socijalnog rada Marijana Majdak u svom radu objavljenom u Reviji za socijalnu politiku.

Posjeti svaki tjedan

Prilikom posjeta djecu se pregledava, čime se, navodi Majdak, krši njihovo pravo na privatnost i dostojanstvo, naročito ako se radi o detaljnom pregledu.

Preglede obavlja pravosudna policija u nazočnosti roditelja pratitelja djeteta tako da dijete prepipa kroz razgovor i igru, a ako se radi o malom djetetu, roditelja pratitelja zamoli se da skine odjeću (i pelene) s djeteta.

Većina kaznionica i zatvora u Hrvatskoj ima posebno opremljene prostorije za posjete djece roditeljima zatvorenicima, no bez obzira na to iskustvo djeteta pri posjetu kaznionici ili zatvoru u pravilu je neugodno.

U Hrvatskoj zatvorenik ima pravo na posjete članova obitelji dva puta mjesečno i blagdanom, a djeca mogu posjećivati roditelja zatvorenika svaki tjedan i blagdanom. Posjetima prethodi pribavljanje potrebnih dokumenata (dokaz o srodstvu i dozvola Ministarstva pravosuđa za posjet) i pri tome se često javlja problem jer članovi obitelji koji su na slobodi često ne razumiju zašto trebaju dozvolu za svaki posjet. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije